hirdetés
hirdetés

Hőelektromosság

Az emberi test, mint akkumulátor

A Coloradói Egyetem egyik tudóscsapata létrehozott egy hordható eszközt, amely az emberi test által kisugárzott hőből állítja elő a saját működéséhez szükséges energiát. Ha úgy tetszik, a felhasználó szervezete tekinthető a speciális kellék akkumulátorának.

hirdetés

A hajlékony platform képes tökéletesen a lefedett bőrfelület görbületéhez idomulni, és a technológia karkötő vagy gyűrű formájában tud leginkább kiteljesedni. A kicsi eszköz egyelőre egy voltnyi elektromos feszültség megteremtésére alkalmas.

Bár a villamosság ezen intenzitása elsőre nem hangzik túl erősnek, egyes okos órák, illetve fitneszkarkötők működtetésére már ez is alkalmas. Az eszköz környezetbarát, mivel kizárólag biológiailag lebomló anyagból készül, és gyakorlatilag lemeríthetetlen. Mi több, állítólag akár még meg is tudja gyógyítani magát.

A szerkezetet alapanyaga egyébként egy poliimin nevű, nyúlékony kompozit, amelybe termoelektromos chipeket integráltak a szakemberek. Az áram akadálytalan közlekedését a lapkákat összekötő, folyékony fémvezetékek teszik lehetővé.

Forrás: XIAO LAB

Amikor a bőr felmelegszik, hőenergiát sugároz ki magából. A coloradói fejlesztés ahelyett, hogy az ebben a kisugárzásban rejtőző potenciál egészét hagyná veszendőbe menni, annak egy részét kisajátítja magának.

Moduláris természete miatt a technológia ráadásul könnyen bővíthető, vagyis a teljesítmény növeléséhez számos egységet össze lehet kapcsolni.

Mind ezzel együtt, a mérnökök szerint még minimum öt-tíz évnek kell eltelnie ahhoz, mígnem a testhő meghajtású, viselhető szerkezetek értékesítése megkezdődhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267712] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés