hirdetés
hirdetés

IFO-elemzés

Az élénkülés útjára lépett a német gazdaság

Egyre elégedettebbek a német vállalatok mind az aktuális üzleti helyzet, mind a jövőbeni kilátások megítélése tekintetében. A kilencezer vállalat megkérdezése alapján számított Ifo-index az április, 74,4 pontos mélypontot követően, négy hónap folyamatos emelkedése után augusztusban elérte a 92,6 pontot, (bár még mindig jelentősen elmarad a múlt év decemberi 96 ponttól). 

hirdetés

Clemens Fuest, a müncheni gazdaságkutató intézet elnöke az eredmények nyilvánosságra hozatalakor visszafogott elégedettséggel mondhatta, hogy – bár számos ipari vállalat még mindig rossznak tartja a maga helyzetét – a feldolgozóipart összességében az optimizmus erősödése, a rendelésállomány emelkedése jellemzi. Javult a szolgáltatói tevékenységet folytató vállalatok aktuális helyzetmegítélése és az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásaik is pozitív irányban változtak. Ami viszont nem mondható el a kereskedelmi vállalatokról, sőt a nagykereskedelmi vállalatok körében kimondottan romlott az üzleti légkör megítélése.

Ez év második negyedévében 1970, a statisztikai számítások mai rendszerének bevezetése óta legsúlyosabb veszteségét szenvedte el a német gazdaság: a bruttó hazai termék mennyisége a január és március közöttihez képest 9,7, míg a múlt év második negyedévihez képest 11,3 százalékkal csökkent. A visszaesés mértéke az eddigi, 2009 első negyedévi negatív rekord több mint kétszerese: akkor, a nagy pénzügyi és gazdasági válság idején 4,7 százalékkal esett vissza a német gazdaság teljesítménye. Az átlagot messze meghaladó mértékben, az első negyedévihez képest mintegy ötödével esett vissza a feldolgozóipar termelés, illetve a gépi beruházások volumene és a magánfogyasztással kapcsolatos kiadások is több mint 10 százalékkal mérséklődtek.

Export

Németország áruexportja az első félévben összességében 13,4 százalékkal, a múlt év első hat havi 666,2 milliárd euróról 576,8 milliárd euróra mérséklődött úgy, hogy a fő piacok sorában vezető helyet elfoglaló Egyesült Államokba az átlagot meghaladó mértékben, 15,9, Franciaországba 19,3, az Egyesült Királyságba 23,1, Olaszországba pedig 14,7 százalékkal csökkent, (miközben Kínába 7,7 százalékkal emelkedett) a szállítások értéke. A kereken 500 milliárd eurót kitevő behozatal 10,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ugyancsak az év első hat hónapjában a hazánkba irányuló német kivitel (11,4 milliárd euró) 17,4, míg az oda irányuló magyar export (12,4 milliárd euró) 14,5 százalékkal maradt el a múlt év első félévitől.

A koronavírus okozta recesszió – részint a kiadásoknak a válság hatásainak mérséklését szolgáló, a múlt év első félévihez képest 9,3 százalékos növelése, részint pedig adóbevételek 3,6 százalékos csökkenése folytán - hatalmas lyukat ütött az állami költségvetésen: nyolc év bevételi többlete után a szövetség, a tartományok, a települési önkormányzatok és a társadalombiztosítás első félévi kiadásai 51,6 milliárd euróval meghaladták a bevételek nagyságát, ami a bruttó hazai termék 3,2 százalékának felel meg.
A foglalkoztatottak száma 44,7 millió főre, a 2019 második negyedévihez képest 574 ezer fővel, azaz 1,3 százalékkal mérséklődött. A foglalkoztatottak számába a rövidített munkaidőben dolgozók is beleértendőek, így a munka termelékenysége egy munkavállalóra számítva több mint 10 százalékkal esett vissza a 2019 második negyedévihez képest.

Megállapodás a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak támogatásának meghosszabbításáról
Klaus Wohlrabe, az Ifo szakértője szerint a belátható jövőben fordulat várható a német foglalkoztatási piacon, mert miután az elmúlt hónapokat az elbocsátások jellemezték, ma már jól láthatóak a létszámbővítés első jelei. A kormánypártok vezetői ugyanakkor óvatosabbak, szerintük még hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az élénkülés hozadékaként számottevő javulás jellemezze a foglalkoztatás alakulását.

Erre utal az augusztus végén a szövetségi kormányt alkotó CDU, CSU és SPD vezetői által elfogadott és azóta kormányzati dokumentum formájában testet öltött megállapodás, hogy azon vállalatok részére, amelyek 2020. december 31-ig bevezetik a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatást, a szövetségi kormány – vállalva az ebből adódó 10 milliárd eurós többletterhet - az eredetileg tervezettnél egy évvel tovább, 2021 végéig biztosítja a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás állami támogatását. Ráadásul a normális esetben a kieső nettó bér 60, gyerekes családok esetében 67 százalékát kitevő támogatás mértékét az igénybe vétel negyedik hónapjától a nettó bér 70, gyerekes szülők esetében 77, a hetedik hónaptól pedig annak 80, illetve 87 százalékára emelik.

Clemens Fuest elhamarkodottnak tartja a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak támogatása meghosszabbítására vonatkozó kezdeményezést. „Meg kellett volna várni a gazdaság fejlődését, mielőtt döntés születik a támogatás meghosszabbításáról, mondta az Ifo elnöke egy, a Handelsblatt üzleti napilapnak adott nyilatkozatában. A rövidített munkaidőben foglalkoztatottaknak nyújtott pénz helyes eszköz akkor, ha biztos, hogy a munkahelyek a válság után változatlan szerkezetben megmaradtak. „De ha szükségessé válik a szerkezetváltás, a rövidített munkaidőben foglalkoztatottaknak nyújtott pénz fékezi a szükséges változásokat“, ami viszont nagyon meggondolandó.

A nagykoalíciós kormány emellett a koronavírus által különösen sújtott vállalatoknak augusztus végéig nyújtott áthidaló támogatások intézményét is is meghosszabbítja, egészen az év végéig. E támogatás a kormányzat tervei szerint 25 milliárd eurós terhet jelent a szövetségi költségvetés számára¸ (megjegyezve, hogy a pénzek kiutalása az eljárás bonyolultsága folytán viszonylag lassan történik). Annegret Kamp-Karrenbauer, a Keresztény-demokrata Unió (e tisztségében december elejéig hivatalban lévő) elnökének nyilatkozata szerint a kormánypártok elsődleges célkitűzése a gazdaság stabilizálása és a foglalkoztatás biztosítása, igazolva, hogy jó egy évvel a jövő őszi szövetségi választások előtt továbbra is cselekvőképes a kormányzat.

Visszatérő remények

A koronavírus miatti korlátozások enyhítése nyomán a német közgazdászok azzal számolnak, hogy a harmadik negyedévben sikerül az élénkülés egyértelmű megalapozása; sőt a Német Szövetségi Bank szakértői egyenesen „egy erőteljesebb növekedés” reményéről beszélnek. A szövetségi kormány egyelőre tartja magát ahhoz a tavaszi előrejelzéséhez, mely szerint a német gazdaság teljesítménye a köztársaság hét évtizedes történetében negatív rekordnak számító mértékben, 6,3 százalékkal el fog maradni az egy évvel korábbitól.

A kormányzati lépések kiemelkedő állomásának ígérkezik a kancellári hivatalba szeptember 8-ára összehívott újabb autóipari csúcstalálkozó, melynek célja a koronavírus nyomása alá került ágazat helyzetének áttekintése. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a német autóipar rendelésállománya egyelőre jónak mondható, mert ez idő szerint a korábbi rendelések teljesítésén dolgoznak az érintett vállalatok, de ez idővel várhatóan változni fog.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés