hirdetés
hirdetés

Önvezető autók

Az autonóm kocsik felszámolhatnák a városi dugókat

A kiterjedtebb településeken az emberi vezérlés jelenti a flott közlekedés legfőbb akadályát.

hirdetés

A vezetés életveszélyes.

Az amerikai National Highway Traffic Safety Administration (Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal) becslése szerint az USA-ban 2015-ben 32 500 ember vesztette életét közúti balesetekben.

Az autóvezetés részben azért ilyen kockázatos, mert tulajdonképpen végtelenül unalmas tevékenység. Az indulásra való várakozás, az előttünk és a mögöttünk haladó kocsikkal a kötelezően előírt távolság megtartása, esetleg az, hogy csak akkor hágunk át a kereszteződésen, ha a másik oldalon guruló kocsinak biztosan elegendő helye lesz a továbbhaladásra – ezek mind a felelős közlekedés legfőbb követelményei közé tartoznak. Még optimális időben is strapás rutinmunka lehet, csúcsforgalomban pedig egyenesen őrjítő és kimerítő tevékenységgé fajulhat.

Éppen ezért, ha csak egy pillanatra is, de felemelő érzés eltűnődni azon, hogy milyen is lehetne az ideális „kocsikázás”.

cgp gray traffic - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

A YouTube videókat is feltöltő podcaster, CGP Grey szerdán feldobott a világhálóra egy kisfilmet, amelyben kifejti, hogy a közlekedési torlódások a tökéletlen információcserére épülnek: miután a lámpa zöldre vált, a sofőrök csak sorjában gyorsítanak fel, ahelyett hogy egyszerre, együtt mozognának. Ez azért van, mert az emberek óvatosak. Nem rendelkeznek információval a többi autó gyorsulásáról, a megfigyelt mozgásra kell hagyatkozniuk, és a megfelelő követési távolság megtartására is folyamatosan ügyelniük kell. Márpedig ez az utazás szempontjából nem hatékony, és bár ez a legjobb, amit pillanatnyilag tehetünk, nem kell, hogy ez örökre így maradjon.

cgp gray traffic - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

CGP Grey mélyen hisz az önvezető autókban, és pláne az összehangolt működésükben. Ha az autók beszélni tudnak egymással, akkor egyszerre gyorsíthatnak fel, miközben megtartják a biztonságos távolságot, és így gördülékenyebbé teszik a közlekedést.

Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy az önjáró járművek milyen új kihívás elé állítanak majd bennünket a közutakon, de mindenképpen kellemes eljátszani a lehető legzökkenőmentesebb városi forgalom gondolatával.

Alant megtekinthetjük CGP Grey videóját:

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[193554] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés