hirdetés
hirdetés

Az autóipari képzés centruma lesz

Uniós forrásból új járműipari intézet épül a Kecskeméti Főiskolán

Az autóipari képzés egyik meghatározó centrumává válhat a Kecskeméti Főiskola annak a mintegy másfél milliárd forintos fejlesztésnek a révén, amelyre a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból nyert támogatást az intézmény. A legkorszerűbb műhelyekkel és laborokkal felszerelt, minden igényt kielégítő közel 2000 négyzetméteres új intézet nemcsak az oktatás, hanem a járműipari kutatás-fejlesztés bázisa is lesz.

hirdetés

A Mercedes-Benz egyik gyártóüzemének Kecskemétre települése a város felsőoktatási intézménye, a Kecskeméti Főiskola számára is kihívást jelent. A Dél-alföldi Régió legnagyobb főiskolája már a gyárépítés hírének bejelentése után megkezdte a járműipari képzések feltételeinek kialakítását, ami most jelentős állomásához érkezett az 1 milliárd 344 millió forintos támogatás elnyerésével. Az önrésszel együtt összesen 1 milliárd 415 millió forintból a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karon megvalósuló új járműipari intézet a legmagasabb színvonalon biztosítja az autóiparhoz kapcsolódó képzések és kutatások infrastrukturális hátterét.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora
Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora

Az alagsorral együtt háromszintes épületben többek között helyet kapnak olyan, a modern járműtechnikai oktatásban és kutatásban elengedhetetlen eszközök, mint a dinamikus motorfékpad, a teljes jármű hajtására és fékezésére alkalmas próbapad, valamint gépkocsi alrendszerek vizsgáló és mérő berendezései. Az intézetben kialakítanak a mechatronikai komponensek vizsgálatára alkalmas környezetállósági laboratóriumot, járműelektronikai laboratóriumot és a régióban egyedülállóan egy teljes járműfényező laboratóriumot is. Ezeket az eszközöket a főiskola és a Mercedes-Benz által aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Mercedes is igénybe veheti oktatási célokra.

A járműmérnöki alapszak akkreditálása folyamatban van, a tervek szerint 2012 őszén elindulhat a képzés a Kecskeméti Főiskolán, s akkora elkészül az új járműipari intézet is. Az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan szintén uniós támogatással folyik a szak tananyagának frissítése, átdolgozása is, így a leendő járműmérnökök valóban a legkorszerűbb feltételek mellett folytathatják majd tanulmányaikat a Kecskeméti Főiskolán.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Az autóipari képzés centruma lesz
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés