hirdetés
hirdetés

Boaty McBoatface

Az Antarktisznál vizsgálták a klímaváltozás hatásait

Brit kutatók egy pici sárga tengeralattjáróval tanulmányozták, milyen hatást gyakorol a Déli-Óceánra a globális felmelegedés.

hirdetés

Néhány évvel ezelőtt a British Natural Environment Research Council (NERC, magyarul kb. a természetes környezetet vizsgáló brit kutatási tanács) internetes szavazást indított az egyik új hajójának elnevezésére. Sajnos/hálaistennek nagyon komolytalan javaslatokkal álltak elő az internetezők, és a skótos hangzású Boaty McBoatface név nyert a szavazáson. A NERC inkább másnak nevezte el a hajóját, és a győztes nevet egy pici, sárga kutató-tengeralattjáróra aggatta rá.

Az így elkeresztelt autonóm vízalatti jármű (autonomous underwater vehicle, vagyis AUV) feladata az volt, hogy háromdimenziós térképet készítsen az Antarktisz-közeli vizek mélytengeri régióiról.

Forrás: Twitter

2017-ben Boaty a Brit Antarktiszi Kutatócsoport RRS James Clark Ross (a cikk további részében csak Ross) nevű hajója fedélzetén jutott el küldetése megkezdésének helyszínére.

A Ross terjedelmes eszközkészletének részei bizonyos víz alatti kamerák, amelyekkel akár egy kilométeres mélységbe is le lehet pillantani. A Boaty a maga kamerájával azonban akár 6 kilométerre is képes leereszkedni. A kicsi jármű a misszió alatt 4 kilométer mélyre süllyedt, ahol aztán egy visszhangos mélységmérő segítségével tudott eligazodni. Az AUV 180 kilométerre távolodott el a Ross-tól, és a mélytengeri hegyektől szabdalt óceánfenék mentén haladva folyamatosan mérte a víz hőmérsékletét, sótartalmát és turbulenciáját. Miután visszatért a Ross-hoz, a kutatók elkezdték analizálni a beszerzett információt.

Az adatok azt mutatták, hogy a globális felmelegedés hatással van a Föld „legfélreesőbb” tájékaira is.

Az ózonlyuk és az üvegházhatás fokozza a Déli-Óceán felett uralkodó szelek erősségét. Ezek a szelek turbulenciát okozhatnak az óceánban, amelyen keresztül a középső, melegebb vízrétegek a legalsó, hidegebb és sűrűbb vízrétegekkel összekeverednek. Az óceán ilyetén felmelegedése márpedig jelentősen hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés