hirdetés
hirdetés

Infokommunikáció

Az 5G-technológia 2019-ben valósággá válik

A Deutsche Telekom telepíti az első 150 ötödik generációs antennáját hat európai országában – jelentette be Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja hétfőn a barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress, MWC).

hirdetés

A Deotsche Telekom közleménye szerint az első 150 5G-s antenna már 2019 első negyedévében működni fog a cég európai hálózataiban. A vállalat hat országban is szigorú tesztelésnek veti alá az új szabványt. Az 5G-vel lehetségessé válik, hogy a hálózatokat az egyedi ügyféligényekhez igazítsák. Az MWC sajtókonferenciáján a Deutsche Telekom és technológiai partnere, az Osram üzembe helyezték az első campushálózatot. Ez az Osram dél-németországi telephelyén (Schwabmünchen) kezdte meg működését. Kezdetben a hálózat még a 4G/LTE-technológiára épül, az 5G egy második lépésben következik majd – írták.

A Telekom jelenleg Magyarország mellett Ausztriában, Németországban, Görögországban, Lengyelországban és Hollandiában folytatja az 5G tesztelését. Az adattovábbítást az első negyedévben az antennák már az 5G-s hálózaton keresztül végzik majd – teljes egészében a jövő 5G-s szabványára, az Új 5G-s Rádiószabványra (5G New Radio, 5G NR) alapozva. Az új technológia tesztüzemmódban is már teljes sebességen működik. A campushálózat a mobil kommunikáció meghatározott területét fedi le, és specifikus alkalmazások céljaira szolgál.

Az új technológia tesztüzemmódban is már teljes sebességen működik (forrás: 123rf)
Az új technológia tesztüzemmódban is már teljes sebességen működik (forrás: 123rf)

A Magyar Telekom az MTI-vel közölte azt is, hogy a gyártóegységek számára Magyarországon szigetszerűen elérhető 5G-s hálózatok előszobájának tekinthető, 4G- (azaz LTE-) alapú ipari hálózatot épít ki Magyarországon, a régióban elsőként a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén a T-Systems Magyarországgal. A campushálózat elnevezésű megoldás dedikált, vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé a gyár területén. A BorgWarner a hagyományos telekommunikációs igények mellett elsősorban a gyártásvezérléshez, a telephelyen belüli logisztikát segítő szenzorok, eszközök hálózatba kapcsolásához használja az idén nyárra elkészülő hálózatot. A megoldás lehetővé teszi a későbbiekben az 5G-re való átállást is. A világszerte 19 országban 74 helyszínen gyártó BorgWarner csoport tagjaként a BorgWarner Oroszlány Kft. oroszlányi üzeme a csoport turbófeltöltő-gyártó üzletágának második legnagyobb gyára.

A távközlési szakma legrangosabb nemzetközi seregszemléje, a barcelonai Mobil világkongresszus hétfőn nyílt meg, és február 28-ig tart.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés