hirdetés
hirdetés

Megmunkálás

Automatizálja a minőség-ellenőrzést

Egy új, hazai fejlesztés automatizálja a lemezalkatrésszel foglalkozó vállalkozások minőségellenőri feladatait.

hirdetés

Az innováció

A Meleghegyi és Társa Kft., valamint az Optimal Optik Kft. által közösen fejlesztett rendszer nemcsak ellenőrzi az elkészült lemeztermékek súlyát és anyagvastagságát, külső méreteit és kontúrját, de egyúttal bele is gravírozza a megfelelő sorszámot vagy kódot a lemezbe.

Mitől innovatív a termék?

Alapadatok
  • Innováció neve: Minőség-ellenőrző rendszer
  • Alkalmazási terület: Lemezalkatrész-gyártás
  • Cégnév: Meleghegyi és Társa Kft.
  • Web:www.lezervagas.hu

A fejlesztés alatt álló intelligens optikai lemezalkatrész-felismerő és lézeres jelölőberendezés forradalmasítja az eddigi kézi munkát. A korábbi emberi méréseket igénylő és rengeteg hibalehetőséget tartogató folyamat mostantól teljesen automatizálható. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha egyszerre több megrendelő különféle alkatrészének gyártása folyik. A humán ellenőrök ilyenkor könnyen összezavarodnak, munkájuk nagyon stresszessé válik, de a gépnek mindegy, milyen sorrendben érkeznek a különböző alkatrészek.

Az elkészült alkatrészek egy megvilágított üveglapra kerülnek, amelyet egy speciális futószalag továbbít a készülékbe, de kisebb üzemméretben az adagolás kézzel is végezhető. A gép belsejében egy multikamerás mérőrendszer a kontúrvonalak felismerésével, a lézeres pontmátrix-generátor és egy beépített mérleg pedig az anyagvastagság és a súly mérésével képes azonosítani az alkatrészt. Ugyanitt látja el a gép kóddal, illetve sorszámmal a tárgyat egy erre a célra módosított lézergravírozó segítségével.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A mért adatokból a számítógép egy speciális szoftverrel meghatározza, melyik alkatrészt „látja”, és annak paraméterei megfelelnek-e a vállalatirányító rendszerből nyert adatoknak. A kapott és a tárolt információt összevetve ellenőrzi az alkatrészek minőségét, mennyiségét, és visszacsatolja az irányító rendszerbe. A rendszer kis- és nagyüzemi körülmények között is alkalmazható.

Látványterv a vizsgált lemezalkatrésszel (forrás: Meleghegyi)
Látványterv a vizsgált lemezalkatrésszel (forrás: Meleghegyi)

A cég rövid bemutatása

A Meleghegyi és Társa Kft. szakemberei 23 éves tapasztalattal rendelkeznek a gépgyártás területén, amelyet több mint egy évtizede vehetnek igénybe partnerei. A cég filozófiája szerint lépést kíván tartani a legújabb technológiákkal, amit modern szerszámgépek beszerzésével valósít meg, és maximálisan kihasználja azok minőség és gyorsaság adta előnyeit. A társaság dabasi telephelyén egy 1600 négyzetméteres épület szolgálja ki az igényeket, amely 2005-ben megújult, és a közeljövőben tervezik egy új, modern gyártócsarnokkal való bővítését. Az anyagmozgatás és a lemezraktározás terén is korszerű megoldásokat alkalmaznak, ezek közé tartozik például a raktárkészlet számítógépes vezetése. Gyártásirányítási rendszerük a lemeziparban az élvonalat képviseli, és a gyártási műveleteket optimalizálva a lehető legrövidebb határidők betartását teszi lehetővé. Partnerei között egyaránt szerepelnek komoly gyártó cégek és kisebb egyéni vállalkozók. A kft. akár prototípusgyártást is vállal a tervezésétől a komplett előállításig.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Meleghegyi/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés