hirdetés
hirdetés

Automatikus azonosítás RFID-olvasóival

Az RFID-technológiát azonosítási céllal hasznosító berendezéseket elterjedten használják a raktározási logisztikában, a szállításban és az irányítási rendszerekben. A számos rendelkezésre álló megoldás egységes rendszerbe való integrálása problematikus és időigényes feladat, de az Elatec által kínált megoldásokkal egyszerűbbé és rövidebbé, a költsége pedig alacsonyabbá válik.

hirdetés

Az RFID és vezeték nélküli kommunikációs rendszerek piacainak dinamikus fejlődése új kihívásokat támaszt a készülékgyártók és az egyes megoldásokat integrálni szándékozó vállalkozások előtt. Ezek a kihívások nemcsak az elektromágneses kompatibilitás kérdéseit érintik, hanem az azonosítási standardok és az alkalmazandó transzponder-IC-k – és az azokat kiszolgáló olvasók vagy írók – típusainak kiválasztását is. Az alkalmazási területtől függetlenül kulcsfontosságú tényező az azonosításhoz használandó, megfelelő RFID-technológia megválasztása. Ez a választás egy sor olyan tényezőtől függ, amilyen az elvárt hatósugár, az azonosítandó objektum típusa, illetve az, hogy szükség van-e kétirányú kommunikációra a transzponderrel. Az azonosításhoz használt technológia megválasztása azért is lényeges, mert sokféle RFID-standard van jelen, és ezek egymástól a használt frekvenciasávban – és ami ezzel együtt jár –, az antennaméretekben, a transzponderáramkörökben, a hatósugárban, a modulációtípusban vagy az adatátvitel sebességében is különböznek. Előfordulhat, hogy az újonnan bevezetett megoldás a kommunikációs standardban különbözni fog a korábban alkalmazottaktól. Ez a probléma olyan irodaházaknál is felmerülhet, amelyekben RFID-technológiát használnak a munkaidő regisztrálására és az egyes helyiségekben történő személyi mozgások felügyeletére. Ha itt olyan új rendszert kell integrálni, amely meghatározott alkalmazottaknak új hozzáférést biztosít a szintén RFID-olvasókkal szerelt olyan nyomtatók vagy másológépek használatához, amelyekben az olvasók már egy másik, a belépési rendszerben használttól eltérő adatátviteli standard alapján működnek, akkor a rendszer kettő vagy három kártya használatára kényszerítheti az alkalmazottakat: az egyik a belépésre lesz használható, a második, illetve a harmadik pedig a nyomtató vagy a másoló igénybevételéhez.

 TWN4 Multitech Legic 42 típusú külső olvasó
TWN4 Multitech Legic 42 típusú külső olvasó

Olvasók/multiszisztémás írók

Erre a problémára figyelt fel az Elatec, az RFID-rendszerekhez kapcsolódó megoldások szakértője, amely használatra kész, a felettes rendszerhez soros interfész segítségével kapcsolódó olvasókat/írókat, valamint OEM-gyártóknak dedikált, tokozás nélküli RFID-modulokat kínál. A kész olvasók/írók a legtöbb esetben támogatják az RS232-n vagy USB-n keresztül folyó kommunikációt, de az OEM-modulok számos további szabvánnyal is kompatibilisek, ami nagyobb mozgásteret kínál a tervezőknek, és egyszerűbbé teszi az olvasó/író eszközökhöz illesztését.

Lássunk néhány konkrét példát! A TME-nél kapható TWN4 Multitech LEGIC 42 típusú olvasó számos, egymástól jelentősen különböző frekvenciasávban – 125 kHz, 134,2 kHz, 13,56 MHz – működik. Az olvasó RS232-, valamint USB-interfészekkel van ellátva. A gyártó biztosítja a Windows- és Linux-rendszerrel kompatibilis vezérlőket. Ez a fajta olvasó OEM-modulként is megvásárolható, amely a felsoroltakon kívül soros interfészek segítségével a felettes rendszerrel is képes együttműködni (logikai szint: 3,3 V, tolerált: 5 V CMOS, I2C). A speciális verziók képesek kommunikálni SPI-, Wiegand-, CAN- és 1-wire-interfészek segítségével is. A rádiós interfész oldalon számos olyan gyártó transzpondertámogatása is elérhető többek között, amilyen az Atmel (jelenleg Microchip), az EM, az ST, az NXP, a Texas TI, a HID, a LEGIC, a HITAG, a UNIQUE, a Mifare DESFire EV1, a Mifare Plus, a Mifare SmartMX, a my-d move, a PayPass, EM4035, a Tag-It, a my-d vicinity, az ICODE SLI, a Mifare Classic, a Mifare Ultralight, a Sony FeliCa, az NFC Forum Tag Type 2-4, a PicoPass vagy a HID iCLASS. A transzponderek által használt standardok által használt rádióantennákat az olvasóegység lemezére integrálták a 125 kHz/134 kHz/13,56 MHz sávban. A felettes rendszerhez kapcsolódó interfészen kívül az olvasónak 8 GPIO kimenete is van, amelyeket kompatibilis zár, jelződióda, hangjelzés stb. vezérléséhez lehet használni, működésük pedig scriptnyelv használatával programozható.

TWN4 Multitech 2 típusú OEM olvasó/író modul
TWN4 Multitech 2 típusú OEM olvasó/író modul

Okostelefonos azonosítás

Az RFID-technológiák többségének támogatásán kívül, az olvasó/író az általánosan elterjedt eszközökben – okostelefonokban, tabletekben – alkalmazott NFC- és Bluetooth Low Energy- (BLE) technológiát is támogatja. Ennek köszönhetően azonosításkor mellőzni lehet az RFID-kártyák használatát, ami kiváltható például egy okostelefonnal. Az olvasó egység kompatibilis a legnépszerűbb modellekkel, így az iOS-, az Android- és a Windows-rendszert használó készülékekkel is. Az Elatec olvasóegységeinek használatával az irodaházak esetében (is) elkerülhetők az azonosítással kapcsolatos problémák, ehhez elegendő az alkalmazottak okostelefonjaira telepíteni a megfelelő applikációt.
Az OEM-modult használók számára minden bizonnyal nagy jelentőséggel bír, hogy a megoldás mögött az az Elatec áll, amelynek a neve is garancia a termékeik elektromágneses kompatibilitási és gyártási (pl. RoHS 2) szabványoknak való megfelelőségére, valamint megbízhatóságra. További információk találhatók a termékforgalmazó – a TME – weboldalán.

Scriptnyelv

Az olvasóegységek számára készülő applikációk programozásához a gyártó rendelkezésre bocsát egy csomagot, amellyel a funkciókat olyan scriptek segítségével lehet automatizálni, melyeket az olvasóegység processzora közvetlenül kezel. A scriptet tetszőleges időpontban módosítani is lehet, így az üzemmódváltási utasítást követően az olvasóegység egy másik RFID-standard használatával is képes működni. A már említett TWN4-modul esetében a módosításokat vezeték nélküli interfész vagy az Elatec által kínált konfigurációs kártya segítségével lehet véghezvinni. Ez jelentős könnyítés a szervizes és technikus személyzet számára, mert szükség esetén noninvazív módon megoldható az újrakonfigurálás, így nem lép fel az integrált berendezések szétszerelésével járó időveszteség.

Az RFID-technológia felismerése

Az egyik rendszerből egy másikba történő migráció forgatókönyveiben – mint a fentebb említett irodaházi példa esetében – nélkülözhetetlen az aktuálisan használt RFID-technológia felismerése annak érdekében, hogy új, optimális megoldást lehessen javasolni. Ebből a célból – alapesetben – ki kell küldeni a meglévő applikációban használt RFID-kártyát a beszállítóhoz vagy az integrátorhoz. Az Elatec által kínált, RFID-analízisre szolgáló eszközöknek (amilyen pl. a TechTracer Lite) köszönhetően erre már nincs szükség. Ezek az eszközök a helyszínen felismerik a már működő megoldásban alkalmazott RFID-technológiát, így a megoldás beszállítója és megrendelője egyaránt időt és költséget takarít meg, és közben elkerüli az esetleges tévedések kockázatát is.

(forrás: TME Hungary )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés