hirdetés
hirdetés

Ipari IT

Autógyártás virtuális technikákkal

A Volkswagen konszern üzemeiben a legmodernebb virtuális technikát is felhasználják az összeszerelésben, a munkahelyek ergonómiai vizsgálatában, a minőségellenőrzésben vagy például a gépjárművek szervizelésében.

hirdetés

A valóság mellett a virtuális világ is fontos szerepet játszik abban, hogy az elvárt minőségű autók kerüljenek ki a Volkswagen gyáraiból. A hegesztési varratok ellenőrzésénél például új virtuális technikáknak köszönhető – lézermutató használatához hasonlatosan – világító pontok jelzik közvetlenül az adott elemen a dolgozónak, hogy mely hegesztett kötéseket kel felülvizsgálnia. Ezzel a munkafolyamat lényegesen gyorsabbá és megbízhatóbbá válik, hiszen nem kell az ellenőrnek bonyolult CAD-es rajzokon kiigazodnia, és a vizsgálat nem igényel különleges térbeli orientációs képességeket.

Az „1 literes” plug-in hibrid XL1 típusok javításának támogatására pedig egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely egy tablet képernyőjén videoképek formájában vezérfonalként jeleníti meg a szükséges lépéseket a szervizmunkatárs számára. Azonban a virtuális technikák alkalmazásának talán két legizgalmasabb területe, amikor adatszemüvegen keresztül nézik a gyártás világát, illetve amikor optikai nyomkövetéssel lesik a dolgozók minden mozdulatát.

Amarok adatszemüveggel

Amilyen robusztus a terepen egy Volkswagen Amarok, olyan innovatív a terepjáró gyártása. A dolgozóknak az összeszerelés során tucatnyi bonyolult munkafolyamatot kell elvégezniük, amihez nagy gyakorlottságra van szükség. Mielőtt az új munkatársak a gyártósorra kerülnének, alapos betanításon esnek át, amelyet az Epson Moverio adatszemüvege segíti. A tréning során a szerelési utasításokat a speciális kiképzett, szemüvegként hordható eszköz „képernyőként” a dolgozó látóterébe vetíti képek és írott útmutatások formájában. A szemüvegszerű, viselhető kialakításnak köszönhetően mindkét kéz szabad marad. A tréner az információk kiküldését tabletről irányítja, a táblagépet és az adatszemüveget vezeték nélküli kapcsolat köti össze.

A látótérbe, virtuális képernyőre vetíti az információkat
A látótérbe, virtuális képernyőre vetíti az információkat

Ha az adott munkafázis bonyolultsága többszöri ismétlést igényel, akkor a betanítás irányítójának lehetősége van egy lépés újbóli megjelenítésére. A táblagép kiértékelést is végez, összegzi, hogy melyik munkafolyamathoz mennyi tréningidőre van szükség, illetve hogy melyik betanítási lépéseket kell ismételni.

A Google Glass adatszemüvegével szemben az Epson szemüveg előnye, hogy az utóbbi binokuláris, a látásproblémák sem jelentenek akadályt a használatánál, és jól illeszkedik a különböző fejformákhoz.

Hogyan mozogsz?

Virtuális technikák segítségével gyűjtik a dolgozók mozdulatait a szerelési feladatok elvégzése során, ami lehetőséget ad a munkahely jelentett ergonómia terhelés kiértékelésére. A vizsgálatokhoz a munkatárs az ART cég úgynevezett motion capturing ruháját viseli. Az öltözeten a test egyes ízületeinek megfelelő magasságokban jól felismerhető jelzéseket (célpontokat) helyeznek el, amelyek helyzete optikai követőrendszerrel rögzíthető, és ezzel az emberi mozgás kirajzolható.

Mivel a jelek felismerésében közreműködő kamera látómezejét – például a gépkocsik belső terében végzett munka során – maga a dolgozó részben takarhatja, minden jelzőt úgynevezett kiegészítő inerciaszenzorokkal látják el. Ezek forgómozgást és gyorsulásokat rögzítenek, majd megfelelő számításokkal az optikai nyomkövetés kimaradásai áthidalhatók.

A művészetek és a sport után az iparban is felbukkan
A művészetek és a sport után az iparban is felbukkan

Az emberi mozgás rögzítését követően az adatokat átviszik egy digitális testmodellre. Ehhez tudni kell a konkrét személy magasságát és testsúlyát, valamint az öltözéken lévő jelzőpontok pontos helyét. A motion capturing eljárás segítségével ergonómiai kiértékelést végezhetnek, és például gyorsan össze lehet hasonlítani, hogy az összeszerelés alatt álló járművet az adott szerelési lépéshez térd- vagy csípőmagasságban jobb elhelyezni. Jelenleg kísérletek folynak, hogy erőmérést is integráljanak a rendszerbe.

Virágh Judit/Produktion
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés