hirdetés
hirdetés

Átadták Leót, a debreceni szuperszámítógépet

1500 asztali számítógép kapacitásának felel meg a két évig épített új szuperszámítógép, amely Szilárd Leó fizikus emléke előtt tisztelegve a „Leó” nevet kapta.

hirdetés

A világ legjobbjai közé emeli Magyarországot az új szuperszámítógép, amely nemcsak a tudományos kutatók és az egyetemi hallgatók munkáját könnyíti meg, hanem jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességének fenntartásához is – jelentette ki Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár Debrecenben, a 3,7 milliárd forintos számítástechnikai beruházás ünnepélyes átadásán.

Kara Ákos emlékeztetett, hogy az új debreceni szuperszámítógép teljesítménye 1500 asztali számítógép kapacitásának felel meg. A Föld hétmilliárd lakója akkor vehetné fel a versenyt vele, ha egy-egy zsebszámológéppel egyszerre végeznének el másodpercenként 30 ezer számtani műveletet. Hazai és uniós forrásokból az elmúlt két évben összesen 3,2 milliárd forintot fordított a kormány szuperszámítástechnikai fejlesztésekre, amelynek két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A cívisvárosban elindított géppel Magyarország felkerült a világ legjobb számítógépes rendszereit rangsoroló Top500 listára, a 308. helyre.

Az első hazai szuperszámítógépet 2001-ben üzemelték be Budapesten, azóta több egyetem – így Pécs és Szeged – campusán is dolgoznak ilyen gépek. A szupergyors kapacitásnak elsősorban a kutatók és egyetemi hallgatók veszik hasznát, a rendkívüli adatfeldolgozó- és tároló képességek jelentősen felgyorsítják a tudományos kutatásokat. A mérnöki, orvos-biológiai, gyógyszeripari vagy meteorológiai kutatómunka területén komoly versenyelőnyt jelentő beruházás hosszú távon számottevően növeli az egész ország versenyképességét.

(forrás: kormany.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés