hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Amiről a legtöbb ország csak álmodik

A pozitív jövőkép az ipar kitüntetett szerepének köszönhető

Nagy tekintélyű nemzetközi gazdasági-pénzügyi intézmények egybe hangzó véleménye szerint igen kedvezőek a német gazdaság távlati fejlődési kilátásai. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idei éves országjelentésében úgy fogalmaz: „Németország olyan helyzetben van, mint amilyenről a legtöbb ipari ország csak álmodik”.

hirdetés

A baseli Prognos kutatóintézet előrejelzése szerint „Németország jobban fel van készülve a következő tíz évre, mint bármely más ipari állam.” A kedvező kilátások alapja, hogy „a beruházási javak iránti világméretű kereslet élénk marad”, s ezen kereslet kielégítésében Németország a maga ipari felkészültségével és kvalifikációjával „nagyon jól pozicionálja magát”. A Prognos elemzői tanulmányukban emlékeztetnek arra, hogy Németország ipari bázisa erősebb, mint bármely versenytársáé, az ország teljes értékteremtésében az ipar és a közlekedési eszközök gyártását is magában foglaló mobilitási ágazat részaránya magasabb, mint az Egyesült Államokban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

A németek nagy erőssége, hogy az ipar mindinkább szolgáltatóként is fellép, azaz nem egyszerűen eladja az adott gépet vagy berendezést, hanem fejlett szervizhálózatával annak megbízható üzemeltetéséhez is hozzájárul. A legutolsó világgazdasági válság óta még mindig ingatag lábakon álló pénzügyi szféra értékteremtéshez való hozzájárulása ugyanakkor alacsonyabb a versenytárs országokénál, ami nagy előnyt jelent. Egyszóval – az ipar túlsúlya és a bankok viszonylagos alulreprezentáltsága olyan garanciát jelent a német gazdaság prosperálását illetően, ami a múlt évi 3,6 után az idén újabb 3,5 %-os gazdasági növekedésében és az ország „Európa konjunktúrális lokomotivja” szerepében ölt testet.

Hiányzik a szakképzett munkaerő

A düsseldorfi székhelyű Management Engineers tanácsadó iroda elemzése szerint Németországban 2020-ig a leggyorsabb ütemben a villamosipar és a gépipar fog növekedni, sokat profitálva a megújuló energiák termeléséből és az energiahatékonyság javítását szolgáló technológiai fejlesztésekből. A foglalkoztatottak száma – az ország lakossága átlagéletkorának növekedéséből adódóan - leginkább mégis az egészségügyben fog emelkedni, ahol az évtized végéig 500 ezer új munkahely létrejötte valószínűsíthető.

Hatalmas növekedés előtt áll az egészség ipar is
Hatalmas növekedés előtt áll az egészség ipar is
A negyedik legfontosabb növekedéshordozó terület a már említett mobilitási ágazat; míg a leglassúbb ütemű fejlődés, s egyben az általános fejlődéshez való legszerényebb hozzájárulás az államigazgatásban, valamint az állami funkciókhoz legközelebb eső biztonsági és infrastrukturális szférában valószínűsíthető. A fejlődés legnagyobb akadálya a szakképzett munkaerő hiánya – a Prognos-elemzés szerint 2020-ig 1,6 millió felsőfokú végzettségű szakember fog hiányozni a német munkerőpiacról. A lakosság életkor szerinti összetételének változása ugyanakkor növekedési impulzusokat is tartalmaz – az egészséggazdaságban és a szabadidő eltöltésével kapcsolatos területeken.

Kitüntetett szerepben az ipar

A Német Ipari Szövetség (BDI), a kölni IW gazdaságkutató intézet és a Roland Berger tanácsadó egy korábban készült, közös előrejelzése az ipari és szolgáltatási funkcióknak a nagy, globálisan tevékenykedő konszerneknél tapasztalható összeolvadásáról ír, s arra a következtetésre jut, hogy a jövőben ezek a szó szerinti fordításban „rendszerfejek” („Systemkopf”) kulcsszerepet töltenek be a német gazdaságban. A német vállalatok közel egyötöde már ilyen „rendszerfej-vállalatnak” tekinthető, s ezek kétharmada ipari konszern.

„Az ipartól mentes szolgáltató-társadalom illúzió”, olvasható a három gazdasági intézmény közös tanulmányában, (összhangban mind a német gazdaságpolitika vezetői, elsősorban Rainer Brüderle korábbi gazdasági miniszter nyilvános fellépései során gyakran megfogalmazottakkal, mind Orbán Viktor magyar miniszterelnök május eleji berlini és frankfurti előadásai során az ipar szerepéről kifejtett gondolataival).

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[93546] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés