Megmunkálás

Alapvető célkitűzés az iparági trendek követése

170 millió forintos beruházását avatta a 100 százalékban magyar tulajdonú, 15 éve fennálló lemezmegmunkáló-lemezalkatrészeket előállító Melior Laser Kft.

hirdetés

A cég telephelye mintegy 900 négyzetméteres alapterülettel bővült a saját finanszírozással megépített csarnokkal. A fejlesztéssel a gyártó az iparágra jellemző tendenciák minél magasabb szintű kiszolgálását célozta meg: az egyre nagyobb potenciális lehetőségeket kínáló kisszériás gyártáshoz és komplex szolgáltatásokhoz igazította az infrastrukturális hátterét. A most átadott, 170 millió forintos beruházással elkészült, főleg a tárolókapacitások növelését biztosító csarnok a gyártó- és tárolóüzem összehangolt működésének optimalizálását segítette elő.

A komplex lemezmegmunkálással, lemezalkatrész-gyártással foglalkozó Melior Laser Kft.-nél a két évvel ezelőtt indított fejlesztéssel párhuzamosan a vevői portfólió tervezett átalakítása zajlott. „Egy új kisszériás megrendelői igény gyártásba állítása komoly előkészületeket igényel, a technológiai egyeztetések, egy-egy új partnerrel a stabil kapcsolat kialakítása hónapokban mérhető. Stratégiai elképzeléseink végrehajtásának és az optimalizált vevőportfóliónak köszönhetően a cég nettó árbevétele az elvárt szinten stabilizálódott” – mondta el Lendvai László, a vállalat alapító ügyvezető igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy ugyan ebben az iparágban sem könnyű megfelelő szakembert találni, a biatorbágyi üzem az ország minden tájár& oacute;l érkező munkavállalók számára vonzó munkakörülményeket kínál.

A technológia új irányai

A Melior Laser Kft. jelenleg új lemezmegmunkálási folyamatokkal bővíti kínálatát: a 200 milliósra tervezett technológiai beruházásból már megvalósult egy, az ipar 4.0 célkitűzéseivel összhangban lévő, az új duálszalagos automata csiszológépet, egy ponthegesztő berendezést, valamint az új hegesztő munkaállomásokat érintő fejlesztés. A technológiai megoldások terén a kivágó technológiák – a lézervágás és a stancolás – mellett az élhajlítási és a hegesztési szolgáltatást, a kötőelemek sajtolását, valamint a csiszolást, a forgácsolást, a feliratozást, illetve mindezek rendszerszerű üzemeltetését a Melior házon belül végzi évek óta. „Szolgáltatási palettánkkal a mai igényeknek megfelelően a komplexitásra törekszünk. Egyik fontos igényként jelentkezik a porfestés mint felületkezelési technológia, amelyre a legújabb trendekkel lépést tartva a jövőben házon belül fogunk versenyképes megoldást találni” – vázolta az ügyvezető.

A Kuhlmeyer szalagcsiszoló a technológiai beruházások egyik eredménye (forrás: Melior)
A Kuhlmeyer szalagcsiszoló a technológiai beruházások egyik eredménye (forrás: Melior)

A Melior megrendelői körében a különböző iparágakból érkező külföldi és magyar gyártó cégek egyaránt szerepelnek, amelyek az elmúlt évek stratégiai változásainak köszönhetően egyre kiegyensúlyozottabb üzemmenetet tesznek lehetővé.

 A jövő orientál

Ahogy a saját iparágában a modern technológiákhoz való igazodás, úgy a jövőorientált technológia támogatása is kiemelt fontosságú a cég számára. Ennek egyik elemeként aMelior Laser Kft.több évre visszatekintő szakmai kapcsolatot ápol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, illetve annak önszerveződő csapatával, a Formula Racing Teammel. A műszaki tanulmányokat folytató fiatalok idén 80 fős csapatukkal négykerék-meghajtású elektromos versenyautót terveztek és kiviteleztek, amely munkát a Melior lézervágással és élhajlítással kialakított alkatrészekkel támogat. A felajánlott acél- és ötvözött alumínium alkatrészek segítségével a 2007-ben megalakult csapat idén is részt vesz a Formula Student sorozaton, Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozatán.

A csapat tagjai a csarnokavató rendezvényen mutatták be az új modellt működés közben, ahol vendég volt Cserkuti József autóversenyző, 23-szoros országos bajnok is, aki a karbon-monocoque vázra épült modell-versenyautók készítésére cserélte fel a versenyautója kormányát.

(forrás: Melior Laser/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés