Elektrotechnika

Alapszintű vezérlés optimális védelemmel

A Schneider Electric új, moduláris sorozata a korábbi Multi 9-et váltja fel. Az Acti 9 teljesen kompatibilis elődjével, ára megegyezik a Multi 9 árával.

hirdetés

Huszonkét ország után Magyarországon is bevezeti villamos végelosztáshoz fejlesztett komplett, nagy teljesítményű, egyszerűen telepíthető, moduláris rendszerét a Schneider Electric. Az ipari és kereskedelmi épületek számára kialakított új sorozat – a moduláris készülékek immár 5. generációja – teljes harmóniában áll a gyártó eddigi kínálatával.

Az új architektúra, a terhelésfelügyeletnek és -vezérlésnek köszönhetően, lehetővé teszi a végfelhasználók számára az energiafelhasználás teljes körű ellenőrzését. A készülékek könnyedén csatlakoztathatók bármilyen épületmenedzsment-rendszerhez, segítségükkel a legutolsó végfelhasználók is bekapcsolhatók a rendszerbe. Az Acti 9 a korábbi Multi 9 termékcsaládot váltja fel. Az új készülékek, mivel rengeteg új funkciót és szabadalmat tartalmaznak, némileg magasabbak korábbi társaiknál.

Egymás mellé sorolásuk a régebbi családdal megoldható, de szintkülönbség adódik a két termék között. Áruk pedig – az új funkciók ellenére – megegyezik a Multi 9 árával. – Terveink szerint 2013 harmadik negyedévére az Acti 9 teljesen leváltja elődjét, a Multi 9 termékcsaládot – mondta Spilkó József, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója.

Az új generációs sorozathoz 22 szabadalom köthető. Megtalálható közöttük például a biztonságot láttató VisiSafe és a gyors hibafelismerést segítő VisiTrip funkció, valamint a Smartlink kommunikációs rendszer. A nemzetközi tanúsítványokkal rendelkező moduláris készülékek megfelelnek az MSZ EN 60947 (ipari), valamint MSZ EN 60898 (tercier) szabványoknak is.

Átfogó felügyelet

Az Acti 9 újdonságai közül feltétlenül említést érdemel a VisiTrip funkció, amely egy LED-es kijelzővel azonnal láthatóvá teszi a kioldási hibákat. Az automatikus visszazáró (ARA) alkalmazásával lényegesen lerövidül a javítási és leállási idő, továbbá folyamatossá válik az energiaellátás. A moduláris sorozat és intelligens Smartlink kommunikációs rendszere a létesítménykezelési szisztémával könnyedén, a felhasználó paramétereire szabottan integrálható.

A Smartlink átfogó felügyeletet nyújt a villamos végelosztási installációkban: méri a fogyasztást, nyomon követi a költségmegoszlásokat, önműködő vagy központosított terhelésvezérlést lát el, továbbá automatikusan alkalmazkodik a megfelelő ellátáshoz. A készülékek emellett távműködtetésre is alkalmasak, személyi számítógépen vagy internetes felületen keresztül.

Korszerű érintésvédelem

A villamos vezetékek hálózata mellett a vezérlési és a kommunikációs kábelek elvezetése sokszor összetett, hibalehetőségeket magában rejtő, időigényes folyamat. A Modbus kommunikációs protokollnak, valamint az azonnali, optimális csatlakoztatáshoz tervezett, előre gyártott vezetékrendszernek és csatlakozóknak köszönhetően az Acti 9 mintegy 40 százalékkal csökkenti a vezérlési vezetékek beszerelési idejét. A kettős bekötésű csatlakozás segítségével az eszköz bővítése vagy cseréje a gyűjtősín eltávolítása nélkül lehetséges.

A panelekből és áramkörökből érkező valós idejű adatok révén a felhasználók finomhangolhatják a terhelésvezérlést. Ezáltal csökkenthetők az operációs és projektköltségek, miközben precízebbé tehető a karbantartás megtervezése. A felhasználók védelme érdekében az Acti 9-et II. érintésvédelmi osztályú előlappal látták el.

Szintén a személyzet biztonságát hivatott szolgálni a VisiSafe funkció, amelynek köszönhetően a berendezés teljes élettartama alatt jól látható mindenki számára, hogy rendben van-e a készülék, vagy valami gond van a működésével. Minden kismegszakítóban és áramvédő kapcsolóban gyors érintkezőzárási mechanizmus található; ez jelentősen megnöveli a készülék élettartamát, továbbá gondoskodik annak biztonságos működtetéséről.

Világításvezérlés

Az Acti 9 rendszer kiegészítéseként a Reflex iC60 önmagában tartalmaz egy kismegszakítót, valamint egy belső működtetőt. Tervezői azt tartották szem előtt, hogy kiállja az épületekben és az iparban szükséges világításvezérlési alkalmazások dinamikus igényeit, miközben kiegészítők, átalakítások és extrák nélkül kommunikál a PLC-kkel. A Reflex iC60 alkalmas épületek, ipari létesítmények, a beltéri és a közvilágítás, a tömegközlekedés és egyéb világítási alkalmazások távoli terhelésmenedzsmentjére, ahol egyszerre van jelen a helyi és a központi vezérlés, nagyszámú kapcsolások mellett.

Újrahasznosítható anyagok
A készülékek 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból készülnek, és eleget tesznek a környezetvédelmi tanúsítványoknak, köztük a RoHS és Reach európai uniós követelményeknek. A modul részegységei szétbonthatók és újrahasznosíthatók.

A gyártó szerint a „minden egyben” rendszernek köszönhetően a szekrényben 25 százalékos helymegtakarítás érhető el. Az erősáramú csatlakozások száma akár 50 százalékkal, a vezérléshez szükséges vezetékezés pedig 70 százalékkal is csökkenthető. A PLC-hez vagy az épületfelügyeleti rendszerhez 24 voltos közvetlen csatlakozás építhető ki, továbbá a kismegszakító és a működtető környezet között 100 százalékos lehet a koordináció.

Menedzselés bármilyen távolságból

Az elektromágneses technológián alapuló, zéró hibára tervezett, 10 ezer kapcsolási ciklust garantáló, távműködtetésű segédrelé (RCA iC60) az Acti 9 kommunikációs és vezérlőrendszer egyik kulcsfontosságú eleme. Segítségével egész városrészek vagy nagy kiterjedésű ipari területek világítása működtethető távolról. A kismegszakítók távolról bekapcsolhatók, majd a kioldás (például áramszünet) után visszaállíthatók anélkül, hogy a hatékonyság vagy a biztonság csorbát szenvedne.

Az Acti 9-cel – a távműködtetésű segédrelének köszönhetően – az egyszerű világítási áramkörökben 15 százalékos energiamegtakarítás érhető el – állítja a gyártó. A visszakapcsolás fél másodpercnél rövidebb ideig tart. Az automatikus visszazáró segédrelé (ARA iC60/iID) maximalizálja a folyamatos energiaellátást a villamos installációban. Különösen távoli elérésű helyszínek esetén segít elkerülni a kikapcsolásokat, továbbá csökkenti a karbantartási költségeket.

A felhasználó által beállított időtartam letelte után automatikusan visszazárja és bekapcsolja az átmenetileg lekapcsolt áramkört. Ha a hiba állandó jellegű, a felhasználó által beállított működtetési szám után nyitott állapotban reteszeli a készüléket. Ezáltal biztonságosan kiszakaszolja a hibás részt a hálózatból. A folyamatos energiaellátás érdekében az első visszakapcsolási kísérlet 60 másodperc múlva történik. Az utolsó távoli „küszöbérték” visszakapcsolási kísérlet lehetővé teszi, hogy a kezelő a helyszíni beavatkozás előtt visszakapcsolja az áramkört.

Gyártás és disztribúció
Az Acti 9-et a Schneider Electric tíz helyszínen gyártja. A gyártási folyamatba a zalaegerszegi gyáregység is bekapcsolódik. A termékek disztribúciójában a szigetszentmiklósi regionális elosztóközpont is részt vesz. A tervek szerint mintegy 30 további ország piacán vezetik be az Acti 9-et.
Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[118269] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés