hirdetés
hirdetés

Additív gyártás

Alakváltó fúvóka a hatékonyabb szálas kompozitok kinyomtatásához

A Marylandi Egyetem (UMD) mérnökei létrehoztak egy alakváltásra képes fúvókát, amellyel a szálas kompozitok kinyomtatása közben az anyagokban fellelhető szálak tájolását egyszerűbbé teszi

hirdetés

Ez azért nagy szó, mert a szálak orientációjától a kompozitok nem kevésbé fontos tulajdonságai függhetnek, mint az erősség vagy az elektromos vezetőképesség.

Az innovatív fúvóka számára légballonként felfújható, oldalsó aktuátorok teszik lehetővé, hogy az alakját és így a lefektetett szálak orientációját munka közben megváltoztassa.

Forrás: UMD

Új megközelítésük bemutatására a kutatók 4D-nyomtatási alkalmazásokra koncentráltak. A 4D-nyomtatás technológiája a 3D-nyomtatás koncepciójának továbbfejlesztése, amelynek keretében a környezeti tényezőktől függően akár a megszületésüket követő alakváltozásra is képes objektumokat lehet előállítani.

A speciális fúvóka létrehozásához a csapat a PolyJet nyomtatás módszerét vette igénybe. A kutatók számára ez a több anyag kezelésére képes, tintasugaras alapú megközelítés tette lehetővé, hogy a központi csatornát és az oldalsó aktuátorokat rugalmas, a külső burkolatot és a csatlakozókat pedig merev anyagokból nyomtassák ki.

Az újítás alkalmazása például az orvosbiológia területén is kézenfekvő lehet, amikor is különböző testi ingerek hatására alakot váltó objektumokat kell kinyomtatni. Az alakváltó fúvókák emellett fegyverek és más hadászati rendszerek előállításában is hasznosnak bizonyulhatnak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[265364] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés