hirdetés
hirdetés

Energetika

Akár félmillió dollár is megtakarítható

Az ABB villanymotorja közel 100 százalékos energiahatékonysággal világrekordot állított fel.

hirdetés

A világ energiaigénye ma közel kétszerese a 30 évvel korábbinak. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az energiaigény 2030-ra több mint 50 százalékkal emelkedhet. A növekvő igények kielégítésben a szükséges új energiaforrások mellett nagyon fontos szerepet kap a már rendelkezésre álló energia hatékonyabb felhasználása is. Az iparban egyedül a motorral hajtott alkalmazások területén is hatalmas energiamegtakarítási lehetőségek vannak. A változtatható fordulatszámú hajtások és magas hatásfokú motorok segítségével csökkenteni lehet az energiafogyasztást és a veszteségeket, aminek köszönhetően az energiafelhasználás jellemzően 20-50 százalékkal mérsékelhető.  

Az innovatív technológiák egy vezető fejlesztőjeként és szállítójaként ismert ABB világrekordot állított fel a szinkronmotorok hatékonysága terén. Az új ABB villanymotorral élettartama során akár félmillió dollár is megtakarítható. A 44 MW teljesítményű, hatpólusú szinkronmotoron az átadás előtt végrehajtott vizsgálatok azt mutatták, hogy a motor hatékonysága 0,28 százalékkal jobb, mint a vonatkozó szerződésben előírt 98,8 százalékos érték, ami világrekordnak számít a villanymotorok hatásfoka terén. Ezzel a hatásfokjavítással egy villanymotor 20 éves élettartama során megközelítőleg 500 ezer dollárnyi villamosenergia-költséget lehet megtakarítani.

„Mivel az ilyen villanymotorok élettartamköltségének (TCO) legnagyobb részét az áramköltségek alkotják, a termékünkkel elért megtakarítások jelentős pozitív hatással vannak a jövedelmezőségre – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyárautomatizálási divízió vezetője. – A szinkronmotorok rendkívül jó hatásfokuk mellett bizonyítottan jó minőségükről és megbízhatóságukról híresek. Erős, robusztus kialakításuknak köszönhetően működésüket alacsony üzemi hőmérsékleten is megbízhatóság és alacsony rezgésszint jellemzi.”

A méreteivel is tekintélyt parancsoló váltakozó áramú szinkronmotor kiemelkedő hatásfokát optimalizálással érték el (forrás: ABB)
A méreteivel is tekintélyt parancsoló váltakozó áramú szinkronmotor kiemelkedő hatásfokát optimalizálással érték el (forrás: ABB)

A világrekordot jelentő hatásfokot a motor villamos és mechanikai tulajdonságainak optimalizálásával sikerült elérni. A sikerben az is nagy szerepet játszott, hogy az ABB már több mint 100 évnyi tapasztalattal rendelkezik villanymotorok gyártásában, illetve kiemelkedő ismeretekkel rendelkezik a motorok alkalmazása terén is. A szinkronmotorok e típusának átlagos hatásfoka 98,2 és 98,8 százalék között változik. Ha a motor folyamatosan üzemel, a 0,25 százalékkal jobb hatásfoknak köszönhetően évente 1000 megawattóra (MWh), azaz 240 európai háztartás évi áramfogyasztásával megegyező villamos energiát lehet megtakarítani.

A motor hatásfoka a leadott mechanikai teljesítmény és a felvett villamos teljesítmény hányadosa. A világrekordnak számító eredményeket a vevővel közösen végzett vizsgálatok során érték el. A vevő ipari gázokat gyártó üzemében az ABB szinkronmotorjait kívánja telepíteni. A villanymotorokkal kompresszorokat fognak üzemeltetni. Az 5 méter×4 méter×4 méteres váltakozó áramú szinkronmotor kimenő teljesítménye 44 MW. A szinkronmotorokat széles körben használják az iparigáz-gyártásban, az olaj- és gáziparban, a vegyiparban, a tengeri hajózásban, a fémiparban, a bányászatban, a vízgazdálkodásban, illetve a cellulóz- és papírgyártásban is. Ezek a motorok jellemzően ventilátorok, szivattyúk, hengerművek, aknaszállító gépek meghajtására szolgálnak.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés