hirdetés
hirdetés

Adattárolás

Adatrögzítés vezetőképes fonálon

Egy újfajta technológiával a kabátunk, a csuklópántunk vagy akár a nyakkendőnk „leolvasásával” is beléphetünk jelszóval védett lakásunkba vagy irodánkba.

hirdetés

A Washingtoni Egyetem tudósai bármiféle hozzáadott elektronikus technológia nélkül, csupán egyfajta vezetőképes fonal felhasználásával „okos szövetet” hoztak létre.

A csapatnak csupán rongydarabkák mágnesezett anyagának polaritását manipulálva sikerült különböző típusú adatokat kódolni a szövetbe. Egyelőre kétdimenziós képek és a jelszavakhoz hasonló információk tárolására alkalmas bitláncolatok rögzítésére nyílik lehetőség a technikával.

A tudósok szerint az információkat bármilyen beépített magnetométerrel rendelkező okostelefonnal le lehet olvasni.

Forrás: University of Washington

Arra is fényt derítettek, hogy a mágnesezett anyagon az adatok a mosást, a vasalást és a szárítást is játszva átvészelik.

A tudósok szerint egy sor kiegészítőben is alkalmazni lehet a matériát. Ilyenek például a nyaklánc, a csuklópánt, a nyakkendő és az övek is.

Az új módszer előnye az RFID-automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológiával szemben, hogy bármilyen magnetométerrel rendelkező telefonnal működik. Az RFID-címkék leolvasása ezzel szemben speciális készülékeket igényel, amelyek ára a több száz dollártól a több ezerig terjedhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés