hirdetés
hirdetés

Méréstechnika

Adatgyűjtő akár 200 méteres mélységbe

A nagy pontosságú DCX szintadatgyűjtők új, 200 méter mélységig alkalmazható CDT- (Conductivity, Temperature, Depth) változataival a Keller magasan integrált, komplett megoldást kínál a vízgazdálkodás számára.

hirdetés

Keller AG kínálata évek óta igen gazdag a telepes táplálású, karbantartásmentes adatgyűjtős szintszondák terén, amelyek 200 méteres mélységig használhatók, és a távolsági lekérdezéshez opcionálisan GSM-modemet tartalmaznak. A végértékre vonatkoztatott ±0,02%-os mérési tűréssel választéka a hagyományos relatívnyomás-érzékelőt tartalmazó adatgyűjtős szintszondáktól az olyan egységekig terjed, amelyeket két egymástól elszigetelt abszolútnyomás-érzékelővel láttak el a levegő nyomásingadozásainak mérésére és kiegyenlítésére. Most a DCX-22-sorozatban valamennyi termék CTD-szintszondaként is rendelkezésre áll integrált vezetőképesség- és hőmérsékletszenzorral. A beépített lítiumtelep óránkénti mérést feltételezve akár nyolc év élettartamú.

A hosszú idejű mérésekre kifejlesztett adatgyűjtők nemcsak hogy több mint 50 ezer időbélyeges szintmérési értéket tárolnak, hanem dokumentálják az azokhoz tartozó vezetőképességi és hőmérsékletadatokat is. 22 mm-es átmérőjükkel a kombiszondák valamennyi mérőcsőbe megfelelnek 1 hüvelykes átmérőtől.

Vezetőképesség mint sztenderd folyamatérték

A víz vezetőképessége a közeg tisztaságának a függvénye, ezért fontos sztenderd folyamatértéknek számít a víz- és a szennyvízkezelésben, az ital- és a gyógyszeriparban. A vezetőképességben bekövetkező változások jól jelzik a szennyeződéseket, így például a részecskék vagy a különféle sók (kloridok, nitrátok stb.) jelenlétét. A vezetőképesség tipikus értéke megközelítően 50 mS/cm (tengervíz) és 0,5 mS/cm (ivóvíz) között mozog.

DCX-22 AA CTD és DCX-22 CTD típusú adatgyűjtő (forrás: Keller)
DCX-22 AA CTD és DCX-22 CTD típusú adatgyűjtő (forrás: Keller)

A svájci Keller cég a vezetőképesség mérésére alkalmas szondákat nyomásszenzoros alapú szintszondákkal kombinálva kínálja. Az integrált mérőrendszerrel ellenőrizhető többek között a tengervíznek, szerves vagy műtrágyának a talajvízbe, a folyókba vagy a tavakba jutása, felügyelhetők az építési munkálatok vagy monitorozhatók a lokális vízszennyezések. A mindenkori felhasználástól függően a DCX-22 CTD-sorozatba tartozó, adatgyűjtővel egybeépített szintszondák nemcsak nemesacél tokozásban, hanem más fémekből is kaphatók.

Alapkompetencia a szintmérés

A robusztus platinaelektródák a nyomásállósághoz redundánsan tömítettek, és a betáplált váltakozó mező a közeg vezetőképességéhez igazodik. A vezetőképesség gyűjtése négy mérési tartományban történik (0–200 µS/cm, 0–2 mS/cm, 0–20 mS/cm és 0–200 mS/cm) ±1% mérési pontossággal. Mivel a víz vezetőképessége erősen hőmérsékletfüggő, egy Pt1000-es termoelem közvetlenül az elektródák között méri a közeghőmérsékletet 0,1 °C pontossággal. Ez teszi lehetővé a közölt vezetőképességi értékek pontos átszámítását +25 °C referencia-hőmérsékletre.

A szondákkal együtt szállított Logger 5.1 szoftver (Windows XP operációs rendszertől) segíti az automata adatgyűjtős eszközök konfigurálását és kiolvasását. Az átfogó szoftver alkalmazásai ugyanúgy kiterjednek a terepi mérésekre, mint az adatok feldolgozására és továbbítására a végfelhasználóknak és a hatóságoknak. Különösen érdekes lehet a nyomáskompenzált szintgörbék grafikus ábrázolásának lehetősége a vezetőképesség- és hőmérsékletértékek diagramjával szinkronban.

(forrás: Keller/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés