hirdetés
hirdetés

A zöld technológia 8 előnye

A „zölddé válás” sokkal több, mint egy divatos jelmondat. A vállalatok sok pénzt takaríthatnak meg, csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat és sok más előnyre tehetnek szert, ha környezetbarát technológiákra és eljárásokra váltanak. (X)

hirdetés

Sok esetben az ilyen cégek adókedvezményeket és állami támogatásokat is kaphatnak. Magyarországon a társasági adóból és az osztalékadóból leírható a beruházás költségeinek jelentős része. Idén pedig az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetésével további lehetőségek nyílnak állami kedvezmények igénybevételére.

Általános trend, hogy a környezetvédelem egyre fontosabb a piac és általában a lakosság számára, ami a vásárlók figyelmének felkeltésében és az alkalmazottak toborzásában és megtartásában is segít.

A sűrített levegő világában a felhasznált energiamennyiség csökkentése komoly megtakarításokat jelent. Ennek egyszerű oka van: a kompresszor megvásárlásával járó kezdeti befektetés a teljes élettartam-költségnek csupán egy viszonylag kis részét teszi ki. Az energiaköltségek adják a legnagyobb részét – a kompresszor élettartama alatt akár 70 százalékát –, így az energiahatékony berendezések rendkívül nagy értéket képviselnek ezen a területen. Egyfelől érthető, hogy megpróbáljuk a végsőkig használni a meglévő elöregedő gépparkot, viszont számolnunk kell azzal, hogy annak működtetése jelentős energiafelhasználással jár, ami növeli a költségeket és terheli a környezetet.

Ökölszabályként elmondható, hogy ha a meglévő, jól bevált fix fordulatszámú kompresszorunkat lecseréljük a jelenlegi legújabb, VSD+ változó fordulatszámú kompresszorra, a végső energiamegtakarítás mértéke elérheti a 50 százalékot is.

Elődjéhez képest a VSD+ kompresszor egy rendkívül hatékony iPM (állandó mágneses) motorral, valamint szabadalmaztatott sűrítőelemmel és szívószeleppel rendelkezik. Tervezett energiahatékonysági beruházásnál érdemes megfontolni a frekvenciaváltós kompresszorokat, amelyek segíthetnek a vállalat klímaterveinek elérésében. A befektetés megtérülése sokszor már néhány évben mérhető, de a zölddé válásnak számos más előnye is van.

Az Atlas Copco összegyűjtött ezek közül néhányat, a linkre kattintva elolvashatják! .

(forrás: Atlas Copco/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés