hirdetés
hirdetés

Infotech

A világpiacra fejlesztenek

Több száz hazai szakember fejleszti a Nokia Siemens Networks szoftvereit

Egy korszerű mobiltávközlési rendszert hihetetlenül bonyolult szoftverek vezérelnek. Ezeket a szoftverek ma már gyári körülmények között készítik és tesztelik.

hirdetés

Magyarország egyik legnagyobb infokommunikációs kutató-fejlesztő centrumát üzemelteti a fővárosban a Nokia Siemens Networks (NSN). A szoftverfejlesztő központ több száz főt foglalkoztat, és ezzel az NSN európai k+f részlegei között is kiemelt helyet foglal el. Az infokommunikációs megoldások szállítására szakosodott részleg egyrészt globális kutatás-fejlesztési feladatokat lát el, másrészt a magyar piac igényeit elégíti ki.

Tesztelés – központi irányelvek, helyi újítások

- Nálunk a gyártás szoftverek készítését jelenti. A folyamatnak két fázisa van: a fejlesztés és a tesztelés. Ez utóbbinál nagyon komoly hardverháttérrel dolgozunk, 2000 négyzetméteres laborunkban éjjel-nappal folyik a tesztelés. Úgy kell beosztanunk az erőforrásokat, hogy a munka minél hatékonyabban és gyorsabban folyjon. A laborban alapvetően a Budapesten fejlesztett szoftvereket teszteljük, de a világ minden tájáról fogadunk olyan ügyfeleket, amelyek tesztelni kívánják a hálózatukba kerülő NSN-szoftvereket - tájékoztat Ésik Róbert, az NSN Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ésik Róbert:A fejlesztések egyik fő iránya mindig a hatékonyságnövelés
Ésik Róbert: A fejlesztések egyik fő iránya a hatékonyságnövelés
A tesztlaborban különféle generációjú berendezések találhatóak. Itt van például az a mobil kapcsolóközpont (Mobile Switching Centre), amelyen az első GSM-hívást bonyolították le. Megtalálhatóak a laborban a következő generációt képviselő, úgynevezett Release 4 központi hálózatok, amelyek már lényegesen kisebb helyet foglalnak el, illetve sokkal kevesebb áramot fogyasztanak elődjüknél. És lehet tesztelni a legújabb, ATCA platformra épülő, szabványosított hardvereken futó szoftvereket is. A tesztlaborban tehát kiválóan nyomon követhető a technológiai fejlődés. A tesztelési folyamatok alapvetően központi irányelvek mentén történnek, de természetesen vannak helyi eljárások, újítások is. Ez utóbbira példa a tesztelési folyamatok automatizálása és gyorsítása; ezzel számottevően megnőtt a tesztlabor kihasználtsága.

Hangsúly a hálózati intelligencián

A magyarországi kutató-fejlesztő központ kiemelt területe a 3G hálózatok mobil kapcsolóközpontjának (MSS, Mobile Switching centre Server) továbbfejlesztése. A mobilhálózatok szívét-lelkét jelentő MSS-nek – amely teljes egészében magyar szellemi termék - pillanatnyilag 1,3 milliárd felhasználója van világszerte. Ez a terület 1998-ban került Budapestre; az induláskori, mintegy 20 fős fejlesztőközpont nőtte ki magát a mai, világviszonylatban elismert, nagy tapasztalatú k+f centrummá.

A Nokia Siemens Network budapesti gyára
A Nokia Siemens Network budapesti gyára

- Manapság az infokommunikációban a fejlesztések egyik fő iránya mindig a hatékonyságnövelés. A cél, hogy adott idő alatt még több adatot, még kisebb hardveren, még kevesebb áramfogyasztással lehessen feldolgozni, illetve továbbítani. Esetünkben a másik fő feladat az egyéni felhasználói élmény növelése. Olyan rendszereket igyekszünk kialakítani, amelyekkel a mobiloperátorok mindig az adott felhasználó szokásaihoz legjobban igazodó szolgáltatásokat kínálhatják az illetőnek, ráadásul a fogyasztó számára a lehető legkedvezőbb áron.

Nagy hangsúlyt kap tehát a hálózati intelligencia, ami segít megkülönböztetni a különböző fogyasztói csoportokat, így például az üzleti és a privát előfizetőket - mutat rá Ésik Róbert. A központi hálózathoz kapcsolódnak - többek között - az előfizetői adatbázisok, azaz a számlázási folyamatok irányítása is az MSS-ben zajlik. Egy apró hiba is elég ahhoz, hogy az operátor hatalmas árbevétel-kiesést szenvedjen el, nem beszélve az ügyfél-elégedetlenségről, ami a mai, éles versenyhelyzetben rövid úton a szolgáltató elhagyására ösztönözheti az ügyfeleket. A fentiek is jól mutatják, hogy a hálózati intelligenciát tartalmazó MSS rendkívül érzékeny, bármiféle módosítás, továbbfejlesztés hihetetlenül nagy körültekintést igényel.

A cikk teljes terjedelemben a GyártásTrend Magazin februári számában olvasható.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[103516] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés