hirdetés
hirdetés

MediTech

A véráramot méri a bőrre tapasztható érzékelő

A szerkezet célja a betegségek hatékonyabb monitorozása.

hirdetés

Míg az artériákon és vénákon keresztülcsörgedező vér látja el a szerveket a szükséges tápanyagokkal, a szennyeződéseket is ez távolítja el a szervezetünkből. A cukorbetegség, a vesebetegség és bizonyos típusú gyulladások ugyanakkor korlátozhatják a vér áramlását a különböző testrészek felé, és a korai stádiumban nehezen felismerhető, maradandó károsodást okozhatnak. Most egy, az Illinois-i Egyetem kutatói által vezetett csapat kifejlesztett egy rugalmas elektronikus érzékelőt, amely a bőrön vagy akár a szövetekbe beültetve is képes mérni a vér áramlását. Kutatásuk eredményeit a Science Advances folyóiratban tették közzé a tudósok.

Az eszköz vékony fémhuzalokból áll, amelyek egy központi szenzor köré csoportosulnak. A huzalok ellenőrzik a vér áramlását, és észlelik az egyes impulzusokat kísérő, enyhe hőmérséklet-növekedéseket. A rugalmas, vékony szilikonréteggel bevont, parányi drótok ideiglenes tetoválásként képesek a bőrre tapadni. A készülékeket egyelőre (vékony) kábellel kell a számítógépekhez csatlakoztatni, ám egy napon remélhetőleg a vezeték nélküli Bluetooth kapcsolat is lehetővé válik majd.

A vér áramlását felügyelő érzékelő 3D-s ábrázolása (University of Illinois at Urbana-Champaign via Eurekalert)

A könnyű, vezeték nélküli eszközök a jövőben nagy előrelépést jelenthetnek az egészségügyi intézményekben jelenleg használt ormótlan és körülményesen használható, illetve elvétve pontatlan eredményeket produkáló gépekhez képest. Amikor a kutatók néhány kísérleti alany bőrén tesztelték a parányi készüléket, a vizsgálatok éppen olyan pontosnak és szenzitívnek mutatkoztak, mint a „nagytestvérek” esetében, és a véráram helyét és sebességét is pontosan meghatározták. Az eszközök olcsó gyártási költsége és könnyű előállítása emellett nagyléptékű forgalmazást tesz lehetővé.

A kutatók a bőr alá ültetve még nem tesztelték a szenzorok képességeit, mivel ehhez az érzékelőknek vezeték nélkül kellene működniük. A tudósok mindazonáltal azt remélik, hogy a jövőbeli verziókat már egyenesen a belső szervekre telepítve lehetne használni a véráramot megváltoztató különféle betegségek diagnózisához és nyomon követéséhez.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés