Gyártásautomatizálás

A termelési elképzeléstől a végső kivitelezésig

Valós termelési folyamatok keretében mutatkozott be a robottal és vizuális területérzékelő technológiával integrált függőleges megmunkálógép az októberi fémmegmunkálási napokon.

hirdetés

A Fanuc Hungary történetében nem egyedülálló esemény a kiállítások szervezése, azonban az idei InHouse Show megújult koncepcióval és számos érdekességgel várta látogatóit. Az eseményt azzal a céllal rendezték meg, hogy bemutassák, mire képes az automatizálás, legyen szó elektromos fröccsöntésről, fémmegmunkálásról vagy más gyártásautomatizálási feladatról, az integrált megoldásokat pedig közvetlen közelről is megtekinthették az érdeklődők.

Az október eleji, műanyag-megmunkálásra fókuszáló rendezvényt kiegészítő fémmegmunkálási napokon egy különleges, robottal és területérzékelő látásrendszerrel integrált Robodrill szerszámgép mutatkozott be olyan iparági vendégkiállítók körében, mint a Schunk és a Renishaw. Mindkét eseményt a Fanuc Robocut huzalszikra-forgácsoló gép kötötte össze, amelynek fontos szerepe van mind a műanyagipari, mind a fémmegmunkálás körében. Mindazonáltal a bemutatott gyárautomatizálási megoldásokat nem csak szerszámbefogó, illetve méréstechnikai eszközök egészítették ki, az előző eseményhez hasonlóan itt is lehetőség volt pályázatírási és pénzügyi tanácsok iránt érdeklődni a European Conformity Check és az Unicredit Bank szakembereitől.

Acélkockából mart dobókocka gravírozással (a szerző fotói)
Acélkockából mart dobókocka gravírozással (a szerző fotói)

A kiállítás egyik legnépszerűbb applikációja a 3D Area Sensor kamerarendszer volt, amely egy CR35iA kollaboratív robottal volt összeköttetésben. A rendezvény során a Robodrill által acélkockákból mart, akár az ékszer- és óraiparnak is megfelelő felületi minőségű dobókockákat pakolta át egy dobozba, hogy a Trodimp-R szakemberei a képen látható gravírozást elvégezzék. A 3D Area Sensor egyik legnagyobb előnye, hogy a robot és a kamerarendszer között nincs szükség egy külön kommunikációs platformra, külön PC-re vagy vezérlőre, hiszen minden adatot a robot vezérlője dolgoz fel párhuzamosan annak irányításával. Az integrált rendszer maximálisan szemléltette, hogy hogyan tudnak a különféle Fanuc-megoldások egy teljesen automatizált gyártásban hatékonyan együttműködni. Ilyen volt például a Robodrill belsejébe épített robotkar is, amely kicserélte az elkészült munkadarabot egy megmunkálásra váróval.

A nyílt napon ugyancsak lehetőség volt az elektromos kisülésekkel történő anyagleválasztást végző Robocut huzalszikra-forgácsoló megtekintésére. A gépezet amellett, hogy egyszerűen programozható, nagy pontosságának köszönhetően még a kúpoknál és a rádiuszoknál is precíziós megmunkálást tesz lehetővé, emellett a gyors és biztonságos huzalbefűzését szintén kiemelték a bemutató során.

Német családi garancia

A hazánkban 2006 óta képviselettel rendelkező Schunkot versenytársaitól prémium minősége különbözteti meg, miután a gyártás 85 százalékát Németországban, a fennmaradó részt pedig vagy a svájci, vagy az olasz gyáraiban végzi. A több évtizedes tervezői és gyártási tapasztalattal rendelkező német családi vállalkozás szerszámgépekhez szerszám- és munkadarab-befogási rendszereket, valamint robotkar végi automatizálási rendszereket gyárt és forgalmaz. A rendezvényen bemutatták a nullpontbefogó rendszereiket is, amelyek több mint 500 kombinációs lehetőséget nyújtanak a munkadarabok befogásának még biztonságosabbá tételéért. Előnyük, hogy egy munkafázisban teszik lehetővé a pozicionálást és a rögzítést, így időveszteség nélkül átszerelhetők a készülékek, illetve a ráépíthető rendszerekkel bármi rögzíthetővé válik.

Mérés nélkül nincs pontos gyártás

Mivel a Renishaw saját gyártósorain is alkalmaz folyamatszabályozási megoldásokat, pontosan látja, hogy mennyire fontosak a pontos mérések a gyártás során. A Robodrill kalibrálását a Renishaw XL-80 lézeres interferométerrel demonstrálták a mérnökök, ezek a rendszerek szerszámgépek, koordinátamérő gépek (CMM-ek) és egyéb, helyzetbeállításra érzékeny mozgatórendszerek átfogó pontosságának bemérésére használhatók. Kiküszöbölik az állásidőt, hiszen kizárják a manuális beállítást és az ellenőrzés miatti selejtképződést. A teljesen vezeték nélküli működésnek és a rendelkezésre álló moduláris rögzítőrendszereknek köszönhetően sokféle géptípuson használható.

A méréseknek nagy jelentősük van a gyártás során
A méréseknek nagy jelentősük van a gyártás során

A bemutatott XL-80 lézer-interferométer az XR20-W forgótengely-kalibrátorral együtt használva ±1 szögmásodperc mérési pontosságot nyújt. A munkadarabok kézi beállítására és a készdarabok vizsgálatára fordított idő ezáltal nagymértékben csökkenthető, amit a megmunkálási folyamatban lehet kamatoztatni. A gép pozicionálási pontosságának ellenőrzéséhez a Renishaw QC20-W körtesztberendezéssel a nemzetközileg elismert szabványoknak megfelelő vizsgálatok végezhetők el.

Mágnesben az erő

Nem hiányozhatott a palettáról a Tecnomagnete-Bestof Kft. moduláris elektropermanens mágneses felfogatórendszere, a legóként összeállítható, önhézagoló rendszerrel és önrögzítő funkcióval szerelt Flexo-Mag, amely simítóesztergáláshoz és köszörüléshez egyaránt alkalmazható. Mindemellett megismerhették a résztvevők a PalMAG paletta Quadsystem technológiáját is, itt a „kettős reverzibilis” mágneskörű négyzetes pólusú elektropermanens mágnesek sakktábla elrendezésű geometriája mágneses veszteségek nélküli, egyenletesen eloszló, koncentrált rögzítőerőt hoz létre. Ennek köszönhetően a paletta teljes felülete felhasználható a munkadarab rögzítésére, sőt esetenként a munkadarab nagyobb is lehet, mint maga a paletta, maximalizálva így a megmunkálási kapacitást, ráadásul a különböző méretű és alakú munkadarabok könnyen és rugalmasan rögzíthetők a mágnesasztal-palettán. 

Kollaboratív robotok

A Fanuc által még október elején, a legújabb gépeket és vezérlési technikákat felvonultató műanyagipari nyílt napokon széles választékban kínált ipari robotok, a Roboshot elektromos fröccsöntőgép és a Robocut huzalszikra forgácsoló mellett a Moretto, a Technomagnet, a Cavityeye, a Bestof és a Frigel meghívott iparági vendégkiállítókkal teljes körű automatizálási megoldások álltak az érdeklődők előtt. Erről részletek itt olvashatók.

Emellett október 29-én, szintén a Fanuc szervezésében valósul meg az a hiánypótló esemény, amelyen arról lesz szó, hogy a kollaboratív robotok alkalmazása során milyen biztonsági, jogi és egyéb kihívásoknak kell megfelelni a rendszerépítőktől kezdve egészen a végfelhasználókig.

Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés