hirdetés
hirdetés

CAE

A teljes életciklus rugalmasan kezelhető

Az Autodesk digitális prototípus koncepciója elősegíti a teljes tervezési-gyártási folyamat hatékony működését a kezdeti dizájnvonalak megálmodásától a szerszámok CNC programjainak elkészítéséig. Lehetővé teszi a tervadatok szabályozott megosztását a vállalaton belül és azon kívül is. Az elvbe törés nélkül illeszthetők az Autodesk által minősített fejlesztők alkalmazásai is, így a termék teljes életciklusa rugalmasan kezelhető.

hirdetés

Az Autodesk Inventor tervezőrendszer különös figyelmet szentel számos szakmai terület közvetlen támogatására. Ezt a célt szolgálja a műanyag alkatrészek és fröccsöntő szerszámok tervezőmodulja. A globális piac diktálta feltételeknek megfelelően az Autodesk hatékonyan dolgozza fel a natív CAD formátumokat. Közvetlenül olvassa (és bizonyos esetekben írja is) a legelterjedtebb CAD rendszerekben készült modelleket. Az idegen környezetből érkező modellek időnként hibákat tartalmaznak, amelyek javítása súlyos időveszteséget okozhat. Az Autodesk felszerelte az Inventort egy modellellenőrző és -javító alkalmazással, amely nagy hatékonysággal feltárja és korrigálja ezeket a sokszor nehezen észrevehető hibákat.

A szoftveróriás Autodesk az utóbbi években kiemelt figyelmet fordít szimulációs portfoliójára, kiegészítve ezzel a töretlen népszerűségű digitális prototípus alkalmazásokat. A megfelelő háttér és az ügyfelek visszajelzéseinek figyelembe vétele alapozták meg a fröccsöntés-szimuláció területén piacvezető Simulation Moldflow töretlen fejlődését az elmúlt esztendők során.

Töretlen fejlődés a föccsszimulációban

Kiemelt fontosságú a folyamatosan változó, megújuló platformok támogatása, legyen az operációs rendszer vagy akár CAD szoftver. A korai tervezési fázisban meghatározó szerepet kap az azonnali eredmény, ezért a hagyományos szimulációs megoldásokon túl az Autodesk valós idejű fröccsöntés-szimulációs megoldást kínál a terméktervező mérnökök számára, amely kitágítja a konstruktőrök látókörét. Az Autodesk Simulation Moldflow technológián alapuló Autodesk Simulation DFM (Design for Manufacturability) teljesen új alapokra helyezi a mérnökök fröccsöntés-szimulációról alkotott képét.

Skálázható, minden igényt kielégítő megoldás
Skálázható, minden igényt kielégítő megoldás

Az Inventor, Inventor LT, ProEngineer, Creo2 és SolidWorks 2013 szoftverekbe is integrálható megoldás egyértelmű, valós idejű, megbízható eredményeket szolgáltat a tervezett alkatrészről. Legfőbb előnye, hogy a tervező által megszokott CAD környezetben, CAE tudás nélkül készít valós idejű kitöltésanalízist, amelynek alapján kitöltési időt, nyomást, falvastagságot, összecsapási vonalakat határoz meg, illetve az alámetszett és a beszívódás szempontjából kritikus helyek kiemelésével jelentős mértékben támogatja a terméktervezést. Akkor sincs gond, ha nem a támogatott CAD szoftverek valamelyikét használjuk, mivel az idei évtől önálló szoftverként is elérhető a DFM Viewer.

További eszközök is szükségesek

Amint megvan a jó dizájn, bekapcsolódhat a következő szereplő, a szerszámtervező, illetve -gyártó, aki egészen más szempontokat fog figyelembe venni, így más eszközöket kell a rendelkezésére bocsátani. A tömeggyártású termékek esetén kritikus a rövid ciklusidő elérése, amelyet a megfelelő hűtőkörök biztosítanak. Többfészkes szerszámokat feltételezve elengedhetetlen a megfelelő fészekelhelyezés, az elosztócsatornák kiegyensúlyozása, amely feladatokra a szoftverek automatikus megoldást tartalmaznak.

Bővültek a szimulációs eredmények exportálási lehetőségei
Bővültek a szimulációs eredmények exportálási lehetőségei

A legkényesebb terület a szakmában a műanyagok zsugorodása és vetemedése, valamint a termék tűréseinek tartása, amelyet a helyes termékkialakítással és a szerszámozással tudunk befolyásolni. A kis falvastagságú dobozszerű termékek esetében egy-egy borda meg tudja szűntetni az oldalfal ki-, illetve bedőlését, ám a műszaki műanyag alkatrészek esetén egyre gyakrabban fordulnak elő olyan szoros tűrésmezők, amelyekkel korábban csak fém alkatrészek esetén találkoztunk, és amely problémát a szerszámosok a formaüreg ellenkorrekciózásával oldanak meg.

Ami a gyakorlatban a lehetséges megoldások próbálgatásával történik, nem elhanyagolható költség- és kivitelezésiidő-növekedést hoz magával. A vetemedésanalízis futtatása után képesek vagyunk a szoftverrel a vetemedett alak ellentettjének exportálására, így támogatva a szerszámot készítő cég lehetőségét az ellenkorrekció fészek- és betéthelyes kialakítására. Ezen kihívásokra az Autodesk Simulation Moldflow Adviser és Simulation Moldflow Insight termékcsaládok nyújtanak skálázható, minden igényt kielégítő megoldást.

A megújult család újdonságai

Számos újdonságot rejteget a megújult 2014-es Moldflow szoftvercsalád. A legfrissebb Windows 8 hivatalos támogatása mellett természetesen nem szűnt meg a korábbi Windows rendszerekkel való kompatibilitás sem. A hatékonyság és a felhasználói élmény az optimalizációnak köszönhetően érezhetően fejlődött. A modell-előkészítés, a hálózás számos új opcióval bővült, és megközelítőleg kétszer gyorsabb a korábbi verziókkal összehasonlítva. Az áramlástani (CFD) szimuláción alapuló formakövető hűtés lehetővé teszi, hogy a valóságot szinte tökéletesen leíró hűtési rendszert alkalmazzunk a virtuális szerszámban.

Az áramlástani szimuláció segít a valósághű leírásban
Az áramlástani szimuláció segít a valósághű leírásban

Az autóiparban alkalmazott bi-injection molding analízis módot teremt arra, hogy azonos formaüregbe két eltérő, egymástól függetlenül vezérelt fröccsegység segítségével juttassunk azonos vagy eltérő polimert, egymással párhuzamosan vagy eltérő időben. A Moldflow Simulation Insight 2014 legnagyobb újdonsága az injection compression és a compression molding technológiák megjelenése, amelyek segítségével kis nyomásszükséglet mellett tudunk előállítani nagyméretű termékeket, minimalizálva a termék belső feszültségeit. Az eljárások folyamatos térnyerése egyenes következményeképpen megnőtt az igény azok megfelelő, 3D-s hálón alapuló szimulációs leírására. A látványos termékbemutatók, prezentációk támogatására bővültek a szimulációs eredmények exportálási lehetőségei.

Elérhetőnek kell lenni

A pontos és látványos eredmények mit sem érnek azonban, ha nincsenek könnyen és biztonságosan elérhető távolságban az egyes részlegek számára. Az Autodesk Vault tervadatkezelő szoftver integrációjával nincs többé elkevert vagy elavult analízis. Az eltérő részlegeken, akár különböző telephelyeken dolgozó mérnökök mindig az aktuális, legfrissebb CAD adatokkal és szimulációs eredményekkel dolgozhatnak.

A fröccsöntés-szimuláció területén 30 éve úttörő Moldflow termékcsalád olyan könnyen kezelhető munkaeszköz, amely a széles Autodesk ökoszisztéma révén biztosítja hatékonyan a mérnökök számára a magas szintű hozzáadottérték-teremtést vállalatuk és vevőik számára.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[129853] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés