hirdetés
hirdetés

Zöldgazdaság

A szén-dioxid kibocsátás társadalomra háruló költségei

A szén-dioxid-kibocsátás okozta világgazdasági károk becslése befolyásolhatja a klímapolitikát. A szén-dioxid miatti társadalmi veszteségek mutatója (social cost of carbon, vagyis SCC) az okozott kárt a globális gazdaságban, ökoszisztémában és a társadalomban felvetülő költségeket méri. A túlzott szén-dioxid kibocsátás okozta klímaváltozás ugyanis feltétlenül hatással lesz a jövő gazdaságára.

hirdetés

Korábbi becslések szerint a globális felmelegedést elősegítő energiakibocsátás jelenti majd a legnagyobb problémát, azonban ezek a becslések laza alapokon nyugszanak és kevés adat áll mögöttük rendelkezésre.

Itt azt mutatjuk be, hogy egy tonna szén-dioxid kibocsátása ma az előrejelzések szerint csökkenti a jövőbeni összes energiaköltséget, a legtöbb becslés −3 és –1 dollár között van, a diszkontráta függvényében.

Ezek az eredmények egy, a világgazdaság ökonometriai adatait és klímatudományt alkalmazó rendszeren alapulnak, ezek segítségével vizsgálva a világszerte felmerülő károkat.

Említésre méltó azonban az is, hogy a felmelegedésnek köszönhetően a feltörekvő trópusi gazdaságok villamosenergia-fogyasztása jelentős módon megnövekszik. Ennek következtében kritikus fontosságot nyer a megfelelő infrastruktúra kiépítése. 

Azonban ezt a jelenséget a fűtési igény csökkenése hidegebb éghajlatú országokban világszerte ellensúlyozza. 

Becsléseink szerint 2099-re az éves globális villamosenergia-fogyasztás körülbelül 4,5 exajoule-lal (a jelenlegi globális fogyasztás 7 százalékával) nő a globális középfelületi hőmérséklet (GMST) egy Celsius-fokos emelkedésénként, míg az egyéb tüzelőanyagok közvetlen fogyasztása körülbelül 11,3 exajoule-lal (a jelenlegi globális fogyasztás 7százalékával) a GMST egy Celsius-fokos növekedésével.

A nettó megtakarításokra vonatkozó megállapításunk ellentmond a korábbi kutatásoknak, mivel a globális adatok azt mutatják, hogy népesség jelentős része túl szegény marad a 21. század második felében is ahhoz, hogy a felmelegedés hatására jelentősen növelje az energiafogyasztást. Nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül, hogy a kárbecslések eltérnének, ha nagyobb figyelmet fordítunk az népesség szegénységben élő hányadára. 

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

(forrás: Nature News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés