Méréstechnika

A selejtek számának csökkentése mérőgéppel

Az esztergált alkatrészeket gyártó alvállalkozók 80 százaléka számára a selejtszám csökkentése jelenti az egyik legnagyobb kihívást, hiszen a hibás alkatrészek felesleges költségeket és anyagveszteséget jelentenek. Megoldást jelenthet a problémára az alkatrészek optikai mérőgéppel történő mérése.

hirdetés

Az optikai mérőgépes ellenőrzés nagymértékben hozzájárul a selejtek számának csökkentéséhez és a költségek leszorításához. A hibás darabok ilyen berendezésekkel történő kiszűrésének, így a megfelelő alkatrészek elérésének alapvetően négy fő lépése van. Ezeket az alábbiakban részletesebben mutatjuk be azzal a céllal, hogy a lépések követésével optimalizálni lehessen a gyártófolyamatokat.

Lépésről lépésre

1. lépés – Optikai mérőrendszer telepítése közvetlenül az eszterga mellé Az első lépés értelemszerűen az optikai mérőrendszer telepítése, aminél érdemes néhány dolgot szem előtt tartani:

 • A mérések megbízhatósága elengedhetetlen, még műhelyszinten is. Az R&R-mutatót (a repeatability, azaz ismételhetőség, illetve a reproducability, azaz reprodukálhatóság kezdőbetűivel jellemzett mutatószám) 10 százalék alatti értéken kell tartani.
 • A mérések kivitelezése legyen felhasználóbarát, egyszerű a gépkezelő számára.
 • A gépkezelő személyétől függetlenül a méréseknek mindig ugyanolyan eredményeket kell adniuk.
 • Az állandó gyártási ütem garantálása érdekében a méréseknek automatikusan kell lefolyniuk.
 • A mérés sebességének meg kell egyeznie a gyártás gyorsaságával.
 • A telepített mérőrendszer lehetőség szerint legyen képes az önvizsgálatra, így képes figyelmeztetni a kezelőket a hibákra, és elkerülhetők a pontatlan mérések.
 • A mérőfelszerelés legyen alkalmas az adattárolásra.
 • A mérési riportok legyenek könnyen olvashatók és értelmezhetők.

Az optikai mérőrendszer használata számos előnnyel jár (forrás: Lamatec)
Az optikai mérőrendszer használata számos előnnyel jár (forrás: Lamatec)

2. lépés – A minőség folyamatos ellenőrzése a gyártás közben Hogy megbizonyosodhassunk méréseink pontosságáról, az alkatrészek minőségét ne csak kész állapotukban, hanem gyártás közben is ellenőrizzük! Néhány javaslat ehhez:

 • A mérőgépet helyezzük olyan közel az esztergához, amennyire csak tudjuk.
 • A minőség-ellenőrzéseket végezzük el minél gyakrabban.
 • A mérést a gyártási műveletek között érdemes elvégezni (például az esztergálás és a köszörülés között).
 • A méréseknek a megmunkáláshoz kell igazodniuk (például ugyanazon nullpontok használata).

3. lépés – A szerszámhossz módosítása valós időben A mérőrendszer által generált adatok alapján a szerszámhossz módosítását valós időben is végezhetjük, tovább pontosítva a kész munkadarabokat. A folyamat alatt érdemes figyelni az alábbiakra:

 • A mért adatok listája legyen felhasználóbarát (grafikákkal, hisztogramokkal segítsük a megértést).
 • A méréseknek stabilnak kell lenniük (ne befolyásolja őket a hőmérséklet és a keménységek változása).
 • A szerszámparamétereket gyorsan és gördülékenyen módosítsuk.

A mérőrendszer által generált adatokat érdemes valós időben figyelembe venni
A mérőrendszer által generált adatokat érdemes valós időben figyelembe venni

4. lépés – A gyártás fenntartása állandó tűrésmező mellett Az utolsó lépés magától értetődik – ideális esetben a pontos mérések alapján beállított megmunkálás ismételhető lesz, a minimális hibahatár állandósul. Ennek érdekében figyeljünk a következő tényezőkre:

 • Meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a gépkezelő még a tűréshatár átlépése előtt beavatkozhasson a folyamatba, ezzel elősegítve a kisebb korrekciókat, hiszen az egyszeri, nagyobb módosítások ingamozgást generálhatnak, amelyek felboríthatják a gyártási folyamatot. A megvalósításban sokat segíthetnek a különböző ábrák és könnyen olvasható diagramok.
 • A módosítási folyamatban nemcsak egy, hanem több alkatrész mért értékeit kell összevetni a mérési eredmények szórásával és csúcsértékeivel.
 • A gépkezelőnek be kell tudnia avatkozni a CNC-paraméterekbe és a mérőeszközökbe egyaránt, hogy munkáját hatékonyan végezhesse felettese nélkül is.
 • Erősen javallott, hogy a gépkezelő lássa a munkadarab képét/felszínét, hogy konkrét elképzelése legyen a megmunkálni kívánt darab állapotáról.

Gyorsan megtérülő befektetés

Az optikai mérőrendszer használatával, illetve a fenti négy lépés betartásával a gyártás minősége jelentősen javul, a befektetés pedig gyorsan megtérül. Hogy a megoldás átültetése a gyakorlatba mennyire jár zökkenőkkel, azt számos tényező befolyásolja, így például a gyártófolyamatok stabilitása (tisztítás, hőmérséklet) vagy a sorozatok váltakozásának gyakorisága. Azonban a módszer legfőbb előnyét, a selejtszám jelentős csökkentését szem előtt tartva mindenképp érdemes megfontolni a bevezetését.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés