hirdetés
hirdetés

A Raspberry Pi Foundation növeli az apró Zero W számítógép teljesítményét

A Raspberry Pi Foundation még 2015-ben elindított egy ötdolláros projektet Pi Zero néven a kezdők számára. 2017 elején adták hozzá a Wi-Fi- és Bluetooth-képességeket plusz öt dollárért, és most érkezik a Zero W második generációja.

hirdetés

A Zero-t a rendkívül népszerű, bankkártya-méretű Raspberry Pi számítógép-sorozat kisebb, olcsóbb és nyilvánvalóan kevesebb funkcióra alkalmas verziójaként tervezték, amelyet először 2012-ben adtak ki, annak elismeréseként, hogy a világ számos részén fejlesztőknek rendkívül szűkös költségvetéssel kell dolgozniuk. Az integrált vezetéknélküli funkciót körülbelül 15 hónappal később adták hozzá a termékhez.

Az elődjéhez nagyon hasonló Pi Zero 2 W ugyanazt a Broadcom BCM2710A1 chipet használja, mint a BCM2837 chipes rendszer, amely a Pi 3 induló verziójában található - bár ehhez a kilépéshez a Cortex-A53 processzor Arm magjai 1 GHz-re lettek lecsökkentve. Ezt egy 4 GB-os Micron LPDD2-vel kombinálták 512 MB beépített rendszermemóriával, ami az első generációs Zero-hoz képest ötszörös teljesítménynövekedést jelent.

Forrás: New Atlas
Forrás: New Atlas

Az apró számítógép ugyanazokkal a 802.11n-es Wi-Fi képességekkel érkezik, mint korábban, de a Bluetooth funkció 4.2 BLE-re bővül, valamint a gép a korábbihoz hasonlóan egy 40-pines I/O porttal is fel van szerelve - emellett egy CSI-2 kameracsatlakozóval, USB 2.0 OTG host interfésszel, mini HDMI porttal és microSD kártyahellyel.

Az új tábla vastag belső rézrétegek alkalmazásával szigeteli el a hőt a processzortól, így a Zero 2 W valamivel nehezebb, mint elődje. De az alapítvány szerint nagyjából minden toknak és tartozéknak, amelyet az eredeti Zero W-t szem előtt tartva terveztek, kompatibilisnek kell lennie az új modellel, így a régi helyét gond nélkül átveheti az új.

A Zero 2 W már elérhető 15 dollárért, így öt dollárral drágább, mint a még mindig elérhető Zero W. Az új modellel együtt egy, a Pi 4-ben használthoz hasonló USB-tápegység is debütál, de USB-C csatlakozó helyett mikro-B-vel és 2,5 amperes csúcsárammal. Ez az új tápegység további 8 dollárba kerül, és országspecifikus csatlakozókkal is elérhető.

 

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés