hirdetés
hirdetés

CAD

A rajz nélküli gyártási megoldás

Egy új tervezési és kommunikációs megközelítés az alapja a rajzolás nélküli gyártási megoldásnak, a SolidWorks MBD-nek.

hirdetés

A SolidWorks mindig is élen járt a technológia újítások és fejlesztések területén, szem előtt tartva a felhasználók igényeit. A fejlesztők újszerű megoldásaikkal a mérnökök mindennapi tervezési kihívásaira adnak választ, optimalizálják a munkafolyamatokat, növelik a műveletek hatékonyságát, csökkentik a költségeket, miközben ösztönzik az innovatív és korlátok nélküli tervezést. Ebben nyújt segítséget a SolidWorks egyre bővülő termékportfóliója, köztük a koncepciótervezést elősegítő Mechanical Conceptual és a minőség-ellenőrzési folyamatokat támogató SolidWorks Inspection.

Az egyre nagyobb teret hódító felhőalapú megoldások pedig új termékeket hívnak életre, amelyek felszámolják a hagyományos ipari tervezői szoftverek kötöttségeit, ahol az adatok gyakran nem kompatibilisek, vagy a tervek többszöri újrarajzolást igényelnek, ahol a különböző csapatok nem érik el egymást, vagy lemaradnak a módosításokról, és ahol az együttműködés hiánya, valamint a feleslegesen elkészített többlettervek lelassítják a tervezés folyamatát, és növelik a költségeket. Ez az új tervezési és kommunikációs megközelítés az alapja a rajzolás nélküli gyártási megoldásnak, a SolidWorks MBD-nek (model based definition, modellalapú meghatározás) is.

Korszerűsítés és költséghatékonyság

A program fejlesztésekor a fő szempont a tervezési folyamatok korszerűsítése és a költséghatékonyság volt. Ahogy a 3D-s tervezés egyre nagyobb teret hódít, úgy válik a 2D-s rajzok készítése egyre időigényesebbé és költségessé. A SolidWorks MBD lehetővé teszi, hogy a termék- és gyártási információkat (product manufacturing information, PMI) közvetlenül 3D-ben kommunikáljuk, elkerülve ezzel az időigényes 2D-s folyamatokat, és kiküszöbölve a lehetséges problémákat. A modellalapú meghatározási módszereket alkalmazó cégek arról számoltak be, hogy több területen csökkentek a kiadásaik: csökkent a gyártási hibák száma, csökkentek a selejt- és újragyártási költségek, és a megvásárolt alkatrészek beszerzési ára is alacsonyabb lett.

Modellalapú tervezés rajzok nélkül (forrás: SolidWorks)
Modellalapú tervezés rajzok nélkül (forrás: SolidWorks)

A szoftver segítségével felgyorsulnak a folyamatok, és a tervekből egy pillanat alatt gyártás lehet. Mindezt mégis hogyan?

A SolidWorks MBD az olyan adatokat, mint a termékmodellek,a méretek, a geometriai tűréshatárok, a felületek, a hegesztési szimbólumok, a tételjegyzék (BOM), a feliratok, a táblázatok, a megjegyzések, a metatulajdonságok és mások, 3D-s környezetben, a 3D-s PMI-ben kezeli. Mivel a 3D-s modellek tartalmazzák a művelet elvégzéséhez szükséges összes információt, a hagyományos 2D-s rajzolásra már nincs szükség. Elkerülve a 2D-s rajzok elkészítéséhez szükséges időt és az ezzel járó költségeket, akár a fejlesztés összköltségének 50 százaléka is megtakarítható.

Letisztult prezentációkba szervezhetők

A 3D-s meghatározáson túl a SolidWorks MBD segítségével a részletes adatok letisztult és jól felépített 3D-s prezentációkká szervezhetők, amelyekhez különböző megtekintési és megjelenítési beállítások adhatók meg. Továbbá a rendszer átfogó, előre meghatározott, kész sablonkészletet kínál. Bizonyos anyagok, mint a műszaki rajzok, az árajánlatok és a vizsgálati jelentések címzéséhez a 3D-s kimeneti sablonok (például elrendezés, cég vagy részleg logója, 3D-s minta és miniatűr képek, szövegleírások, metatulajdonságok hivatkozásai és táblázatok) néhány aspektusa személyre szabható. A beállítás után ezek a sablonok belső és külső iránymutatásként szolgálhatnak teljes részlegek (például gyártás, műveleti központ, minőségellenőrzés és beszerzés) számára.

A SolidWorks MBD lehetővé teszi, hogy széles körben elfogadott fájlformátumokat publikáljunk (például eDrawings vagy 3D-s {{pdf}}), amelyeket gyakran használnak már meglévő folyamatoknál. Az eDrawings-fájlok az ingyenes eDrawings Viewer alkalmazással nyithatók meg. Az olyan kapcsolódó információk, mint a műszaki megjegyzések, a BOM (tételjegyzék) és a részletes metatulajdonságok elérése mellett a modellt panorámával, zoomolással, forgatással, méréssel, metszeti nézettel és más 3D-s eszközökkel 3D-ben is felfedezhetjük. Az adatok nemcsak megtekinthetők, hanem megoszthatók, archiválhatók és újrafelhasználhatók. Mindezek mellett a program segít megfelelni a legszigorúbb ipari szabványoknak is.

A gyártási folyamatok közvetlenül 3D-ben végezhetők, így korszerűbbé és gyorsabbá válik a gyártás
A gyártási folyamatok közvetlenül 3D-ben végezhetők, így korszerűbbé és gyorsabbá válik a gyártás

A gyártási folyamatok közvetlenül 3D-ben végezhetők, így korszerűbbé és gyorsabbá válik a gyártás, lerövidül a ciklusidő, csökken a hibák száma, és az eredmény megfelel az adott ipari szabványoknak. Ez a megfelelőség pedig olyan versenyelőnyt nyújt, amellyel több szerződést nyerhetünk meg azzal, hogy a szigorú követelményeknek megfelelő projekteket időben le tudjuk adni, mégpedig úgy, hogy a költségkeretet sem lépjük túl.

Innovatív látásmód

A SolidWorks MBD által kínált megoldás egy olyan intuitív és interaktív folyamatot tesz lehetővé, amely sok embernek nyújt segítséget a tervezési és előállítási munkálatok során 2D-s tervek használata nélkül. A műszaki kommunikáció új, korszerű módja ez a rajzmentes technológia, amely jól mutatja a SolidWorks innovatív látásmódját, hogy egyre korszerűbb és rugalmasabb megoldásokat kínáljon felhasználói számára.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés