hirdetés
hirdetés

Légszennyezés

A németek száműznék a benzinüzemű kocsikat az utakról

Az ország szövetségi tanácsa ráadásul az unió egészére kiterjesztené az intézkedést.

hirdetés

A német Szövetségi Tanács (Bundesrat) nemrég elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint 2030-ra teljesen kitiltanák a belső égésű motoros autókat a közutakról. Ha a tilalom életbe lép, a németek kizárólag elektromos vagy hidrogénmeghajtású gépkocsikat vásárolhatnának.

A máskülönben többpárti megegyezéssel született, ám nem kötelező erejű határozat egyúttal az Európai Bizottságot is arra próbálja inspirálni, hogy teljes területén implementálja a tökéletes korlátozást. Mindezen felül a testületet arra is rá kívánja venni, hogy vizsgálja felül a jelenlegi adóztatási gyakorlatot a kibocsátásmentes közlekedés előmozdítása érdekében.

Oliver Krischer, zöld párti (Bündnis 90/Die Grünen) jogalkotó szerint a tilalomra szükség van a Párizsi Egyezményben foglalt követelmények teljesítéséhez. „Ha a globális felmelegedést okozó kibocsátás megfékezését célzó Párizsi Egyezményt komolyan vesszük, 2030-ra már semmilyen új, belső égésű motorral hajtott autót nem lehetne használni az utakon” – nyilatkozta a Spiegelnek Krischer.

Fotó: Stockfresh

Areeba Hamid, a Greenpeace UK aktivistája szintén lelkes támogatója az ötletnek. „A német autóipar az egyik legerősebb a világon. Ha a törvényjavaslat jogerőre emelkedik, az döntő momentum lenne a tisztább közlekedési rendszerre való átváltásban, illetve a légszennyezés elleni küzdelemben” – mondta Hamid a The Independentnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Independent)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[195803] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés