hirdetés
hirdetés

EMO Hannover 2017

A legfrissebb gyártástechnológiai trendek fóruma

Digitális ikerpár, a hozzáférés gazdasága, business to user megoldások – ezekkel az új fogalmakkal is ismerkedhetnek majd a szeptemberi EMO szakvásár látogatói a digitalizációt már a gyakorlatba átültető kiállítók standján. 

hirdetés

Új szakaszukba érkeztek az EMO Hannover 2017 nemzetközi fémmegmunkálási szakvásár előkészületei. A szeptemberben a nagyközönség elé kerülő legfontosabb innovációkról nemzetközi sajtótájékoztató keretében a vásárhelyszínen adtak körképet a szervezők. Ott jelentették be azt is, hogy a világvásárt szeptember 18-án Frank-Walter Steinmeier német államelnök fogja megnyitni.

A számok tükrében

Idén négy év után – 2015-ös milánói kitérőjét követően – újra a Hannoveri Vásárközpontba érkezik az EMO. Szeptember 18. és 23. között „Connecting systems for intelligent production” mottó alatt az egész világról várt gyártástechnológiai szakértők olyan megoldásaikat fogják ismertetni, amelyek a felhasználók számára a digitalizálást és a termelési folyamatok hálózatba kapcsolását a lehető legmagasabb fokú kihasználhatósággal biztosítják. A június eleji adatok szerint 45 országból 2050 vállalat jelezte részvételét, és a világ legnagyobb vásárközpontjában eddig több mint 177 ezer négyzetméternyi kiállítási területet foglaltak le. Csak Európából 1400-at meghaladó bemutatkozóra számítanak, és a jelen állás szerint az ázsiai résztvevők aránya 21-ről 25 százalékra emelkedik – mondta el június 21-én a vásárhelyszínen rendezett nemzetközi sajtóeseményen Carl Martin Welcker, az EMO Hannover főbiztosa. Az ezt megelőzően utoljára 2013-ban alsó-szászország tartományi székhelyén tartott EMO-n egyébként 2130 cég állított ki, és 143 ezer szakmai látogatót köszönthettek. Idén a vásárrendező Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) várakozásai szerint új rekordok születhetnek.

Hogyan látják a kutatók?

A gyártók gyakran igazítják új fejlesztéseik megjelenését az EMO időpontjára, és újdonságaikat a vásáron mutatják be első alkalommal a nemzetközi szakközönségnek. Idén az intelligens gyártási megoldásoké lesz a főszerep, amelyekből jó néhányat hozott fel előadásában példaként Hans-Christian Möhring, a Stuttgarti Egyetem szerszámgépekkel foglalkozó intézetének (IfW) vezetője. Szerepelt köztük nagy sebességű marásra és szelektív lézeres szinterezéses 3D-nyomtatásra egy térben alkalmas szerszámgép, különleges belső szerkezettel kialakított, a forgácselvezetést támogató, additív módszerrel gyártott szerszámtartó, a géppontosság betartását elősegítő mérőrendszer, speciális présszerszámok a például az autóiparban nagy fontosságú szénszálas műanyagok feldolgozására, illetve az ipar 4.0-nak megfelelő állandó monitorozást lehetővé tevő szoftver is.

Carl Martin Welcker, az EMO Hannover főbiztosa tart prezentációt a nemzetközi szakújságíróknak (forrás: EMO Hannover)
Carl Martin Welcker, az EMO Hannover főbiztosa tart prezentációt a nemzetközi szakújságíróknak (forrás: EMO Hannover)

Szintén a Stuttgarti Egyetemről érkezett az ipari gyártást és gyártóüzemeket kutató intézet (IFF) vezetője, Thomas Bauernhansl, aki előadásában a jövő gazdaságát a hozzáférés gazdaságának nevezte, hiszen az előrejelzések szerint 2020-ra mintegy 50 milliárd eszköz fog az internetre csatlakozni. Víziója szerint minden gyártóegységnek megjelenik majd az őt valós időben ábrázoló digitális ikerpárja, és egy üzem valamennyi objektuma kiberfizikai rendszer lehet. A B2B (business to business) és a B2C (business to consumer) kontaktusok után új fogalommal kell megismerkednünk, a B2U (business to users) térrel, azaz az üzleti szférától a felhasználók felé irányuló megoldások közegével.

Bepillantást engedtek a kulisszák mögé

Az idei előzetes EMO-sajtórendezvény újdonsága volt, hogy több mint harminc kiállító információs standdal és szigorúan két percre korlátozott prezentációval ismertethette a szeptemberben a standján szereplő újdonságokat a 26 országból érkezett újságíróknak. Az osztrák Krause+Mauser a világ első hatorsós megmunkálóközpontját emelte ki, amely PS MC név alatt nagymértékű hatékonyságnövelést eredményez a párhuzamos megmunkálás révén; a rendkívüli pontosság és a tükörnek megfelelő felületi minőség pedig az MC Präzoplan elnevezésű szerszámgépüket jellemzi. Az Igus E4.1L jelzéssel élőben, a kábelek befektetése közben is bemutatta a világ leggyorsabban konfekcionálható energialáncát. A Kaeser kompresszorai először hozzák be az ipar 4.0-t a sűrített levegő világába többek között az intelligens vezérlés és az egyedi innovatív szervizszolgáltatás révén.

Kiállítói standok az újdonságok előzetesével az előtérben
Kiállítói standok az újdonságok előzetesével az előtérben

A Siemens Digital Enterprise modellje átfogó digitalizálási megoldást takar a szerszámgépektől a vállalatirányítási szintig. A DMG Mori 10 ezer négyzetméteres, nyolcvan szerszámgépet bemutató EMO-s kiállítási terével a teljes 2-es csarnokot elfoglalja majd, és az egyik fő téma az additív gyártás kombinálása lesz a hagyományos megmunkálási módszerekkel. A Castrol nemrégiben újradefiniálta a hűtés-kenés technológiáját, és vízben oldható hűtő-kenő anyagot fejlesztett ki, amelyet az EMO-n is be fog mutatni. A Sandvik Coromant kommunikációja szerint a minden irányból való megmunkálást lehetővé tevő PrimeTurning technológiájával és CoroTurn Prime esztergáló szerszámcsaládjával a legnagyobb innovációt vezeti be, mióta csak az esztergálás létezik.

Már ma is működik a gyakorlatban

A szeptemberi fémmegmunkálási világvásáron is bemutatásra kerülő trendvezér technológiák jó része már a gyakorlatban is megfigyelhető volt a beharangozó sajtóesemény másnapjára szervezett gyárlátogatáson a Volkswagen csoport külön márkáját képviselő Volkswagen Haszongépjárművek hannoveri üzemében. A VW Nutzfahrzeuge négy termelőhelye közül a legnagyobban tavaly ünnepelték, hogy hatvan éve indult el a termelés, idén pedig éppen hetvenéves az ott gyártott ikonikus modell, az immár hatodik generációjába lépett Transporter.

A gyártást folyamatosan modernizálják a VW Haszongépjárművek hannoveri törzsgyárában (forrás: VW Nutzfahrzeuge)
A gyártást folyamatosan modernizálják a VW Haszongépjárművek hannoveri törzsgyárában (forrás: VW Nutzfahrzeuge)

A mintegy 14 ezer dolgozót foglalkoztató, több mint 1 millió négyzetméteres alapterületű gyár összeszerelő üzemében a folyamatos modernizáció eredményeképpen kevesebb mint 1 perces ütemidővel dolgoznak, és naponta több mint hétezer VW Transporter gördül le a sorokról. Csak ezen a termelőhelyen tavaly közel 190 ezer jármű készült. A hannoveri törzsgyárban működik Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb présműve. A közel kétszáz méter hosszú, 42 méter széles és harminc méter magas gigaberendezésben összesen 910 tonna préserővel a konszern legkülönbözőbb modelljeinek acéllemez és alumínium karosszériaelemeit állítják elő. A teljesen automatizált, alig néhány dolgozót igénylő munkafolyamatban az átállás az egyik típus borítóelemeinek sajtolásáról egy másikra – a több tíz tonnás présszerszámok cseréjével együtt – mindössze 3,5 perc alatt valósítható meg.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[208488] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés