hirdetés
hirdetés

Hadászat

A katonák gondolatait olvasó rendszert fejlesztenek

Az akár kizárólag kognitív síkon folytatott kommunikációt is lehetővé tevő rendszer kifejlesztésén dolgozik az amerikai Hadászati Kutatási Hivatal.

hirdetés

Jelentős pénzösszegeket diktál idegtudományi kutatásokba az amerikai hadsereg. Ezen anyagi források egy részét a különböző agyi jelek mögött rejlő tartalom dekódolásához használja fel a szervezet.

A C4ISRNET szerint a végső és valószínűleg távoli cél egy olyan rendszer kifejlesztése, amely a katonák számára a pusztán gondolatokkal végzett kommunikációt is lehetővé teszi. Ha mindez sikerül, ez az egyike lehet azon bizarr eseteknek, amikor történetesen orvosi technológiával fogják megreformálni a gyilkolás tudományát.

Forrás: 123rf

Az amerikai Hadászati Kutatási Hivatal (Army Research Office, vagyis ARO) idegtudósai azt állítják, hogy megtanulták elkülöníteni és értelmezni a viselkedést irányító idegi jeleket. Ez még nem egészen gondolatolvasás, de fontos első lépés mind annak megértése felé, hogy a különböző agyi szignálok mit jelentenek.

A következő lépés az agyi jelek más kategóriáinak dekódolása lesz, hogy valamikor majd a katonák agyában kitermelődő információk összességének feldolgozását akár komputerrel is el lehessen végezni. Ha a kutatások eredményesek lesznek a jövőben egy számítógépes rendszer közvetítésével a hadszíntéren küzdő csapatok tagjai akár kizárólag gondolatokkal is párbeszédet folytathatnak majd egymással.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[263482] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés