hirdetés
hirdetés

Industry 4.0

A jövő termelési rendszerei

A jövő gyártórendszereinek kulcsa a hálózatba kapcsolás és az intelligencia – fogalmazható meg röviden a fejlődés alaptézise. Hogy az automatizálási szakértő német Festo megkülönböztetett figyelemmel kíséri e trendet, jól mutatja, hogy az Industrie 4.0 az első nemzetközi automatizálási sajtókonferenciájának egyik súlyponti témáját adta.

hirdetés

Elosztott rendszerintelligencia, nagyfokú alkalmazkodási képesség, egyszerű rendszertervezés és a gépek könnyű üzembe állítása – e kritériumok teljesítéséhez a jövőben a termelési elemek hálózatba kapcsolása mindennapossá válik, ahogyan a valós és a virtuális világ egyre inkább összemosódik. Az automatizálási technikák világszerte ismert szállítójaként a Festo az Industrie 4.0 keretében többféle megközelítésből, annak teljességében szemléli a fejlődést: az alapkérdések megválaszolásához a technológiai haladáson felül társadalmi-szociális kölcsönhatásokat is vizsgál. Az utóbbi kiemelkedő területei az ember-gép kooperáció, illetve a szakképzés és a folyamatos tréning.

Visszafordíthatatlan változások zajlanak

Mindezek a kérdések hangsúlyosan szóba kerültek a Festo június közepén megrendezett kétnapos sajtókonferenciáján. A vállalat Stuttgarthoz közeli esslingeni technológiai központjában – amely egyébként a pneumatikus és villamos automatizálási termékek szakértőjének legnagyobb termelőegysége szomszédságába települt – a nemzetközi szaklapok képviselőinek részvételével tartott eseményt első alkalommal szentelték kifejezetten a folyamatautomatizálási megoldások témakörének.

A bionikai fejlesztések természetes mozgásmintákon alapulnak
A bionikai fejlesztések természetes mozgásmintákon alapulnak

A termelés világában alapvető változások zajlanak, amelyekről Németországban Industrie 4.0 név alatt folytatnak párbeszédet a szakemberek. A korszerű információs és kommunikációs technikák a jövőben összeolvadnak a klasszikus gyártási folyamatokkal. Új horizontok nyílnak meg a folyamat- és a termelésautomatizálás előtt, amelyek teljes láncolatában a Festo aktív szerepet vállal – mondta el a szakmai eseményen Eberhard Veit, a Festo AG igazgatótanácsának elnöke. Ennek legfontosabb elemei a mozgásvezérlések, a szabályozási megoldások, a pneumatikus, villamos és szervoelektromos összetevők, valamint a képzés, a tréning és a szaktanácsadás.

Intelligens alkotóelemek

A jövő termelési rendszereinek alapkövét az intelligens elemek képezik – önmagukban zárt, autonóm módon működő mechatronikus egységek. Bár kétségtelen a központi üzemirányítás evolúciós továbbfejlődése, ezzel párhuzamosan azonban az alkotóelemek decentralizált önszerveződését is mind inkább kihasználják, amelynek eredményeképpen azok a jövőben a fölérendelt vezérlési szint egyes feladatait is át tudják venni. Az ilyen hálózatosított teljes rendszerek megvalósításához különféle technológiákat fejleszt a Festo, többek között a finommechanika vagy a mikro-rendszertechnika részterületén.

A valós és a virtuális világ összemosódik
A valós és a virtuális világ összemosódik

De nem pusztán a technika áll a vállalatnál a középpontban. Egy további kulcskérdés a Festo berkeiben az emberek és gépek közötti együttműködés. Például a jövőben a dolgozókat robotok támogatják a manuális tevékenységekben. Az ember nagymértékű rugalmassággal jellemezhető, és igen rövid idő alatt képes számos feladat megoldását elsajátítani. Ezzel szemben a gépek napjainkban még sokszor statikusak, de gyorsan, pontosan és nagy erőkifejtéssel dolgoznak. Ezt a két oldalt kell a jövőben egyesíteni: a technikának az elkövetkezendő időkben képesnek kell lennie arra, hogy alkalmazkodjon a változó körülményekhez, illetve igazodjon az emberi beavatkozásokhoz. A Festo ilyen irányú, több alkalommal is díjnyertes fejlesztéseire adnak példát az élővilágból ellesett mozgásmintákon alapuló bionikus beavatkozók , valamint az ExoHand nevű eszköz.

Interdiszciplináris projekt

A folyamatos fejlesztés révén a gépek, a rendszerelemek és a munkadarabok a jövőben kiterjedt hálózatban kapcsolódnak majd össze és állandó kommunikációban állnak egymással. Ennek elősegítésére számos funkció már ma is rendelkezésre áll. Itt említhető a diagnosztikai funkcióval felvértezett vákuumos megfogó vagy a PLC-vel integrált szelepszigetek. Más megoldások felkutatása jelenleg is folyik. A Festo szakembereinek megfogalmazása szerint az Industrie 4.0 a jövő egy magas szinten interdiszciplináris projektje, amelyből az 1925-ben alapított és máig is családi tulajdonban lévő vállalatcsoport folyamatos fejlesztésekkel veszi ki a részét.

A legújabb számok tükrében

A tavaly 61 országban több mintegy 16 ezer dolgozót foglalkoztató Festo csoport a 2012-es üzleti évben forgalmát – a globális piaci bizonytalanságok ellenére – 6 százalékkal, 2,24 milliárd euróra növelte. Kutatás-fejlesztési ráfordításai az elmúlt évben meghaladták a bevételek 7 százalékát. A vállalat vezetése az idei évre további 3 és 6 százalék közötti növekedést vár az előző esztendőhöz képest.

 

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés