hirdetés
hirdetés

Z generációs elképzelések

A jó körülmények beelőzték a jó fizetést

Jelenleg az Y generáció képviselői a fiatal titánok a munkahelyeken, de ne feledkezzünk meg az utánuk jövőkről sem, akik már csak egy lépésre vannak attól, hogy elindítsák a karrierjüket. A Z generációnak nevezett fiatalok a tanulmányaikban is más tudatossággal haladnak, és az ideális munkahelyről is eltérőek az elképzeléseik, mint elődeiknek.

hirdetés

Változatos, kreatív, jól fizető

„Gyermekkorom óta érdekel az informatika, így már egészen kis koromból van olyan történet rólam, hogy szétszedem informatikus apám billentyűzetét, amikor egy pillanatig nem figyel rám oda” – mesél a kezdetekről Südi Bea, a BME VIK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar) elsőéves mérnökinformatikus-hallgatója, aki nem mellesleg német nyelven folytatja a tanulmányait. Így, ha minden a tervek szerint halad, az ötödik félévet a Karlsruhei Műszaki Egyetemen végzi majd. Beáta már a Gödöllői Török Ignác Gimnáziumban is ezt az irányt jelölte ki magának, amiben segítettek a különböző tanulmányi versenyeken elért eredményei is. A tudatosság mellett jól jött az is, hogy olyan helyekről kapott szakmai segítséget, amilyen a Skool, amely ingyenes foglalkozásaival kifejezetten fiatal lányok informatikai oktatásában, az IT-karrierhez vezető úton segít, illetve a Nők a Tudományban Egyesület, amelynek ma már középiskolai nagykövete is.

Südi Bea
Südi Bea
Jövőjéről határozott elképzelései vannak; végzés után, de lehetőség szerint már előtte is szeretne szoftverfejlesztőként elhelyezkedni valamelyik multinál. A nyarakat az egyetemi évek alatt mindenképp munkával szeretné tölteni, gyakornokként gyűjti majd a tapasztalatokat.

„Olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol folyamatosan fejlődhetek és tanulhatok, és nem egy monoton, unalmas feladaton kell hónapokig dolgoznom. Nagyon szeretem a változatosságot és a kreatív munkát, és persze nem fogok akkor sem megsértődni, ha jól kijövök majd a fizetésemből.” Számára az ideális munkahelyen kreatív a környezet, jó csapattal dolgozhat, és olyan munkát végezhet, amelyet élvez is.

„Szerintem ezek nagyon fontos tényezői egy munkahelynek, mert ha már csinálok valamit, azt szeretném jól csinálni, és ezt nyilván nem lehet olyan környezetben véghezvinni, ahol hosszú távon nem érzem jól magam, és csak szenvedésként élem meg az ott töltött időt.”

Südi Bea úgy látja, hogy korosztálya nagyon sok mindenben különbözik az előző generációktól. „Mi már egy felgyorsult, állandóan változó világban nőttünk fel, és ez egy kisebb szakadékot generál köztünk és az idősebb generációk között. Ezeknek a körülményeknek köszönhetően sokkal inkább igényeljük a változatosságot és a pörgést, szinte biztos, hogy én is nagyon hamar munkahelyet váltanék, ha nem élvezném, amit csinálok” – mondja a leendő szoftverfejlesztő.

Külföldi tanulmányok közösségi finanszírozással

„Jelenleg a Plymouth Universityn tanulok MEng (Master of Engineering) Robotics szakon. Amikor egyetemet kerestem, fontos volt számomra, hogy pontosan azt tanuljam, ami érdekel. Magyarországon sok mechatronika, mérnökinformatikus és gépészmérnöki szakot találtam, de specifikus robotika szak nem nagyon volt, így Anglia mellett döntöttem” – mutatja be Hefter Estilla egyetlen mondatban, milyen tudatossággal rendelkezik ez a generáció.

Hefter Estilla
Hefter Estilla

A Plymouthban tanuló lány azonban még azzal is kitűnik, hogy a külföldi tartózkodáshoz szükséges szállás bérleti díjára és a kaucióra közösségi finanszírozással gyűjtötte össze a szükséges pénzt. „Gondoltam, egy próbát megér, és ha az egész összeg nem is jön össze, bármekkora támogatás segíthet közelebb jutni a célomhoz.” Emellett, ahogyan a legtöbb angol diáktársa, úgy ő is diákhitellel fizeti a tandíjat. A végzés utáni terveiről így beszél: „Mindenképpen szeretnék ember-gép interakciókkal foglalkozni, nagy lehetőséget látok abban, hogy a technológiát a fiatalabb korosztály tanítására és fejlesztésére használjuk, ezért ezen a területen szeretnék elhelyezkedni.” A munkahellyel kapcsolatban elsőként emeli ki, hogy mindenképpen olyan helyen szeretne dolgozni, ahol nem tesznek különbséget női és férfi munkatársak között, de az is fontos számára, hogy felszabadult legyen a légkör. A fizetés pedig szerinte nem a legfontosabb tényező. „Nem tudok az egész korosztályom nevében beszélni, de a közeli környezetemben azt érzem, hogy nem a pénz a fő mozgatóelem a karrierválasztásban. Többen vállalnak kockázatot és választanak olyan szakmát, amelyet élveznek, de ahol nem garantált a magas jövedelem.”

Kihívás kell

Pállfy András
Pállfy András
Bár Pálffy András gyerekként a Jurassic Park című film hatására évekig „dinókutatónak” készült, végül a Pázmányon végzett mérnökinformatikusként, majd a Cranfieldi Egyetemen is szerzett egy mesterdiplomát. 2017. május óta a Delfti Műszaki Egyetemen PhD-jelölt, szakterülete a gépi tanulás és a gépi látás, témája a gyalogosok és kerékpárosok védelme intelligens járművekben, különböző szenzorok kombinálásával. „PhD-tanulmányaim az akadémiához kötnek, míg a jövőmet a startup világban képzelem el. Mindkét terület megköveteli a tartalmas, figyelmet megragadó és megtartó előadásokat, ehhez pedig a szakmai tudáson túl a prezentációs készségek fejlesztésére is szükség van.” András jó néhányszor állt már színpadon, hiszen saját ír-punk zenekarában akusztikus gitáron játszott és vokálozott. Most már inkább fotózással és time-lapse videók készítésével foglalkozik szabadidejében.

„A jövőmet mindenképp a kutatás-fejlesztés világában képzelem el, egy kisebb-nagyobb kutatócsoport élén. Vonz a startup világ nyitottsága, lazasága, de megtapasztaltam a napi szintű kihívásait is, így akár egy multinacionális vállalat alcsoportjában is el tudom képzelni magam, amennyiben a kellő függetlenség biztosított.” Ez utóbbinak feltétele az is, hogy a munkahely megfelelő rugalmasságot tanúsítson, bizalmat és támogatást nyújtson.

„Szeretném, hogy a feladatom kihívást jelentsen, és érezzem a hasznosságát nagyobb léptékben mérve is. Ha a munkámban érdekes kihívást, a céljában pedig olyan értéket látok, amellyel tudok azonosulni, az nálam fél siker. Emellett fontos az inspiráló környezet, a csapat – barátságos, de megbízható és nagy szakértelemmel bíró kollégák – és a munkakörülmények is, ami naprakész dizájnt, kiváló eszköztárat, kényelmes bútorokat, jól felszerelt konyhát, sportolási lehetőségeket, pihenőszobát jelent. Végső soron természetesen fontos, hogy megfelelő anyagi hátteret adjon nekem és családomnak” – mondja András.

A PhD-hallgató úgy látja, kortársai számára természetes dolog pár évente munkahelyet váltani, és sokkal nyitottabbak a digitális megoldásokra. „Gyakran irreálisak az elvárások anyagi téren, de mintha egyre fontosabbá válnának a munkakörülmények a pénzzel szemben. Nemzetközi az engem körülvevő közeg, így a kultúrák és az elvárások is heterogének. Ennek ellenére sem látok könnyen megfogható különbséget a hazai és a külföldi fiatalok között. Szerencsénkre az IT-szektor otthon is, itt is könnyű elhelyezkedést biztosít mostanában.”

Matek és irodalom

Varga Eszter
Varga Eszter
Varga Eszter ugyan még az érettségi előtt áll, egyébiránt mégis méltán képviseli generációját; a Szerb Antal Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulója, s ahogyan Bea és Estilla, úgy ő is a Nők a Tudományban Egyesület nagyköveti hálózatának tagja, közben verseket, novellákat ír, és a humán érdeklődés nem volt kizáró ok számára abban, hogy felfedezze a programozást. Ma már az a célja, hogy a Massachussets Institute of Technologyn (MIT) tanulhassa ezt a jövőben. „Mindig próbálom az alapján egyengetni a saját utamat, hogy közben szem előtt tartom a céljaimat, azok jelentését. Szeretnék mindig figyelni arra, hogy pozitív változással hassak a világra. Legyen az akár bármilyen csekélynek tűnő dolog, cselekvés is. Számomra az egyik legfontosabb mindig az volt, hogy olyan képzéseken vegyek részt, amelyek képviselik a számomra fontos elveket. Legyen az a projektalapú munka fontossága, a lányok tudományba való bevonása vagy akár a kényelmes környezet biztosítása” – sorolja nem mindennapi gondolatait a fiatal lány.

Habár eredetileg az írás állt az első helyen, és hobbiként jelen van most is az életében, számára is egy skoolos program jelentette a vízválasztót, melyet édesanyja ajánlására kezdett el.

„Ekkor leltem rá arra, amiért szerelmes lettem ebbe a világba. Rájöttem, hogy a kódolás alkotás. Életem legjobb érzése volt, amikor életem első kódja sikeresen futott le. Ez az érzés, és az a világ, amelyre a tudományban leltem később, az élet legszebb alkotóelemének bizonyult számomra.

Később legszívesebben robotikai mérnökként dolgoznék egy űrprogramban. Úgy vélem, a robotikán keresztül innovatív megoldásokat találhatunk az emberi problémákra mind a Földön és azon túl – legfőképpen az űrprogramokon keresztül.”

Varga Eszter elfogadó, nyitott környezetet szeretne leendő munkahelyén, ahol nem szabnak határokat az innovatív gondolatoknak, a kreativitásnak.

Fontos számára, hogy a munkahelyén előkelő helyen álljon a szociális szerepvállalás, ugyanis nagyon fontosnak tartja az önkéntességet.

„Sokan nem érzik annyira fontosnak, hogy energiát, időt fektessenek a tanulásba, hiszen manapság igen sok képzési lehetőség közül válogathatnak anélkül is, hogy igazán beleásnák magukat az iskolában tanult dolgokba. Nagyon megváltozott az érdeklődési körök határa, világa. A tudományos karrier még mindig nem tartozik a legnépszerűbbek közé, viszont a technológiai pályák egyre többeket vonzanak, egyre többen lelik meg bennük azt, amit egykor én is.”

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés