hirdetés
hirdetés

A háromgörgős hajlítás

Az alábbi cikkünkben a háromgörgős hajlítás ismérveit, előnyeit, buktatóit járjuk körül.

hirdetés

A termelési gyakorlatban gyakran fordul elő, hogy profilokat, csöveket meghatározott ívben meghajlítva kell szerelni. Gondoljunk csak a lépcső gyártásra, ahol a korlát egy tipikus csőhajlítási feladat. A hajlítás olyan megmunkálási folyamat, ahol forgácsképződés nélkül megadott követelményeknek megfelelő alkatrész gyártása történik képlékeny anyagú munkadarabból.

A háromgörgős csőhajlító gépek alapját a préseléses hajlítógépek adják. Ezek úgy működnek, hogy egy integrált hajlítószerszámot nyomnak a munkadarabhoz, melyet két ellengörgő rögzít. Ez a nyomás – mely történhet kézzel vagy hidraulikusan – alakváltozásra kényszeríti a csövet, azaz meghajlik.

Nagy hajlítási sugarak

A háromgörgős hajlítógépeknél a sajtolószerszámokat hajlítógörgők helyettesítik. A préseléses technikával szemben a hajlítógörgők itt mozognak, így teszik lehetővé a nagy rádiuszú hajlítást, ívelést. A hajlítógörgők egymás felé történő mozgatása az ívelés rádiuszát, míg a görgők forgása a hajlítási szöget határozza meg.
Sok esetben a munkadarabot nem elég síkban ívelni, ezért a készülékhez emelőhenger is illeszthető, amivel meghatározott menetemelkedésű spirálok gyártása is lehetővé válik. Ezeknek a bonyolultabb feladatoknak a tervezéséhez elengedhetetlen valamilyen tervezőszoftver, a kívánt eredmény elérésének ellenőrzéséhez pedig különféle mérőműszereket kell használni (rádiuszmérő, elcsavarodásmérő).

Hengerítésnél különösen fontos a hajlítási sugarat figyelembe venni, ugyanis ennél az eljárásnál nem lehet a csöveket belülről megtámasztani, így csak nagy rádiuszok (kb. a cső átmérőjének a tízszerese) esetén alkalmazható sikeresen.

Spirálhajlítás
Spirálhajlítás

Alkalmazási területek

A háromgörgős hajlítás számos előnnyel rendelkezik. A préselés elve alapján működő csőhajlítási technológia segítségével nagy sugarú hajlítások elvégzése válik lehetővé. Nemcsak csövek, de különböző szelvények, úgymint zártszelvény, laposvas, L-profil és tömör anyagok ívelése is megoldható.

Hengerhajlítás
Hengerhajlítás

A legjellemzőbb alkalmazási területek: csigalépcsők, korlátok gyártása, fémszerkezetek, fóliasátrak készítése.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg. 

(forrás: Grimas/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés