hirdetés

Ceratizit Open Days 2019

A harmadik legnagyobb szerszámgyártóvá kívánnak válni

Ambiciózus terveit, az azokhoz vezető út eddigi sikereit és a jövőre fókuszáló innovációit mutatta be május közepén a forgácsolószerszám-specialista Ceratizit-csoport több németországi és osztrák gyártóhelyén tartott nyílt napok rendezvényén a nemzetközi szaksajtó képviselőinek.

hirdetés

Ha csak a legutóbbi, tavaly őszi stuttgarti AMB óta eltelt időt nézzük – a világszerte az elsők közé tartozó fémmegmunkálási szakvásár szokásosan a Ceratizit-csoport újdonságai bemutatásának színtere is –, máris két fontos új bejelentést tehetett Thierry Wolter, a cégcsoport igazgatótanácsának tagja az idei nyílt napok megnyitóján. A szeptember óta lezárult üzleti év adatai szerint 1,2 milliárd eurós értékkel rekordárbevételt ért el a váltólapkás esztergálás, marás és fúrás szakértője, a Ceratizit-csoport, valamint időközben felvásárolta az újrahasznosítási megoldásokat szállító Stadler Metalle GmbH-t, ezzel pedig még stabilabbá tette a forgácsolószerszámokkal kapcsolatos folyamatait, hiszen ezután az igen drága és ritka alapanyagok visszanyerését is házon belül oldja meg.

A Ceratizit-csoport egyik jelenlegi fő innovációs területe a trochoidális marás technológiája (forrás: Ceratizit)
A Ceratizit-csoport egyik jelenlegi fő innovációs területe a trochoidális marás technológiája (forrás: Ceratizit)

Hogy egy évszázad alatt milyen hatalmas és a forgácsolószerszámok szinte minden kérdésében a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő vállalatbirodalommá fejlődik a cége, azt bizonyára nem is sejthette Paul Schwarzkopf, amikor az ausztriai Tirolban, Reutte településen 1921-ben megalapította fémipari üzemét – a közeli tóra is utalva – Plansee Tizit néven. Szintén az igényes, kopásálló keményfém szerszámok specialistájaként járta végig a fejlődés útját a mostanra fúziós partnerré vált, tíz évvel később életre hívott, luxemburgi székhelyű Cerametal. Már 1948-ban megindultak az első együttműködések a két vállalat között innovatív keményfém szerszámok elállítására, a legnagyobb lendületet azonban az ezredforduló után vette a közös fejlődés. 2002-ben azzal az előrelátással döntöttek a Plansee Tizit és a Cerametal teljes egybeolvadása mellett, hogy Ceratizit elnevezéssel nemcsak korábbi nevüket, de erőiket és szaktudásukat is egyesítve lesznek képesek kitörni a fémmegmunkálásban vezető technológiai vállalkozások viszonylag nagyobb halmazából, és újabb, a keményfém forgácsolószerszámok valamely szűkebb technológiáját magas szinten birtokló cégek magukba olvasztásával mind teljesebben képesek lesznek megfelelni az igényeknek, valamint széles nemzetközi színtérre fognak tudni kilépni.

A legnagyobbak között a helyük

A közös munkálkodás, a Ceratizit-csoport folyamatos európai és tengeren túli terjeszkedése, az új létesítmények nyitása, illetve a cégfelvásárlások gyors és szembeszökő eredményeket hoztak. 2017-re a Ceratizit az első öt legnagyobb forgácsolószerszám-gyártó közé ugrott a nemzetközi piacon, miközben számos forradalmi újdonságot vezetett be a keményfém szerszámok technológiájában, az ipar 4.0 elvárásainak megfelelő gyártási folyamatokban és a legszigorúbb követelményeknek is eleget tevő forgácsolási eljárások támogatásában. A jövőre vonatkozóan még ambiciózusabbak a tervek: 2022/23-ra a vállalati stratégia a világ három legnagyobb szerszámkínálója közé való jutást tűzte ki célul, amelynek elérését támogatja, hogy a jövőben nem a részmegoldásokra helyezik majd a hangsúlyt, hanem teljes körű szolgáltatóvá kívánnak válni – hangsúlyozta Thierry Wolter.

Az egykori Plansee Tizit alapjain kiépült Ceratizit Austria központi létesítménye ma a tiroli Reuttéban
Az egykori Plansee Tizit alapjain kiépült Ceratizit Austria központi létesítménye ma a tiroli Reuttéban

Az idei nyílt napok rendezvény elsősorban azokra a gyártóhelyekre fókuszált, ahol a leginkább hangsúlyos a növekedési tervek támogatása, mert ezekben a termelőüzemekben alapozzák meg a jövő kihívásaira is választ adó komplex szolgáltatások elemeit.

Stuttgarttól Balzheimig – furatmegmunkálás és repüléstechnikai megoldások

A 15 országból érkezett több mint félszáz szakújságíró részére szervezett program Baden-Württemberg tartomány székhelyéről, Stuttgartból indult. Itt, az egyik elővárosban működik a nemzetközi sikereket elért és a Ceratizit-csoporthoz legújabban, két évvel ezelőtt csatlakozott Komet-csoport üzemegysége. A Komet név egyet jelent a hatékony és minőségi furatmegmunkálással. Az 1918-ban alapított vállalat szakértelmének beolvasztása a Ceratizit nagy pontosságú és teljes körű furatmegmunkálási megoldásait terjesztette ki. A temékpalettán 80 százalékban felhasználóspecifikus szerszámok szerepelnek, a szabványos termékek csupán egyötöd részt tesznek ki. Az összetett feladatokhoz, például az autóipari motorblokkok furatainak sorjamentes megmunkálásához speciális geometriájú szerszámokra van szükség. Ezek egyik jövőbe mutató előállítási technológiája a szelektív lézerolvasztásos, sorozatgyártásra alkalmas additív módszer. A 3D-nyomtatással készült fúrószerszámokat, PKD (polikristályos gyémánt) betétes síkmarókat a következő lépésben szabványos szerszámtestre helyezik fel.

3D-nyomtatott marószerszámokat mutatnak be a Komet üzemében
3D-nyomtatott marószerszámokat mutatnak be a Komet üzemében

A túra következő állomása délnyugatra haladva Bajorországba vezetett. A Ceratizit Balzheim az 1958-ban itt alapított Klenknek és a belőle kivált Günther Wirth cégnek a 2010-es években a csoporthoz való csatlakozása folytán – az elődök nyomdokain haladva – jelentős kompetenciával rendelkezik a repüléstechnikai forgácsolószerszámok terén. Az itteni kutatás-fejlesztési tevékenység egyik fő iránya a trochoidális marás technológiájának kidolgozása és vizsgálata. A folyamatoptimalizált szármarók különféle sorozataival a hagyományos szerszámokhoz képest megnövelt sebességgel és marási mélységgel, kevesebb átprogramozási igénnyel lehet például a repülőgépek titánötvözet alkatrészeit készremunkálni még akkor is, ha a marási pályák keskenyebbek a szokásosnál. Mindezt egy speciális görbe (trochoid) mentén való marómozgás teszi lehetővé.

Kempten – a logisztika fellegvára

A bajorországi Kemptenben található egységen belül kapott helyet a Ceratizit-csoport európai elosztóközpontja, ahonnan a termékválasztékban lévő több mint 60 ezer cikk jó 90 százalékát másnapi kiszállítással kaphatja meg az egész kontinensen a megrendelője. 2008 körül merült fel először a vállalatcsoport logisztikájában, hogy a megnövekvő igényeket kézi komissiózással és csomagolással, az automatizálás alacsony fokán már nem lehet megbízhatóan teljesíteni. Ezért 2011-ben magas fokúan automatizált raktárrendszert helyeztek üzembe a tárolóhelyeken a be- és kitárolás shuttle-rendszerű, útoptimalizált megoldásával, de az épületek között még manuális továbbítással. Az automatizálás, amellett, hogy a vállalat SAP-rendszerével összekapcsolva minden mozzanat rögzítésére és visszakeresésére is lehetőség ad, teljes mértékben előkészíti kiszállításra a cikkeket, beleértve azt is, hogy később a szokásos biztonsági és vámellenőrzéssel sem kell megakasztani a gyorspostai továbbítást. Mindez pedig nagyban hozzájárul az egyedülállóan rövid határidők tartásához.

 Már ma is magas fokon automatizáltak a folyamatok a másnapi kiszállításhoz a kempteni elosztóközpontban
Már ma is magas fokon automatizáltak a folyamatok a másnapi kiszállításhoz a kempteni elosztóközpontban

Azonban a mostani megoldáson is van és szükséges mit továbbfejleszteni: gőzerővel folyik a Ceratizit Logistics 2021 projekt, amely a teljes körű automatizálást és a folyamatoptimalizálás új szintjét kísérve az adott dátumra az SAP rendszeren keresztüli kibővített raktármenedzsmentet tesz lehetővé PLC-s vezérléssel. Az új rendszer korszerű eszköztárába fognak tartozni a kézi csomagolást kiváltó megfogórobotok, a vezérlőközpont támogatása gépi tanulással, valamint a leállások elkerülése prediktív karbantartással. Az autópályától mindössze 500 méterre lévő komplexum építkezése gyakorlatilag a május közepi sajtóesemény idején indult, és az első lépcsőt már jövőre üzembe akarják állítani. A későbbiekben fejlesztő-innovációs központ és irodaépület is ki fogja egészíteni a logisztikai bázist.

Reutte – a kezdetektől az esztergálás forradalmáig

Ahogy írásunk elején említettük, a mai Ceratizit-csoport egyik kiindulása az 1921-ben az tiroli Reuttéban alapított Plansse Tizit fémipari vállalkozás volt, amelynek utódja sokszorosan bővített, modernizált formában a Ceratizit Austria vállalat, a nyílt napok rendezvénysorozatának végső állomása. Arról, hogy itt milyen jelentős innovációs tevékenység folyik a váltólapkás esztergaszerszámok vonatkozásában, a termelés, valamint az esztergálásban forradalmat jelentő, az úgynevezett FreeTurn szabad forgácsolást megvalósító HDT dinamikus forgácsolás innovációs központja, kísérleti bázisa bemutatása adott képet.

HDT dinamikus forgácsolási prezentáció a nyílt napok résztvevőinek
HDT dinamikus forgácsolási prezentáció a nyílt napok résztvevőinek

A lapkagyártás kiemelkedő vonása, hogy a teljes fémgyártási folyamatot lefedi. A saját forrásból különféle porok formájában beszállított keményfém alapanyagból indulva – mintegy százféle (!) keményfémminőséggel dolgoznak Reuttéban – többek között keveréssel, préseléssel, hőkezeléssel, szinterezéssel, bevonatolással, köszörüléssel készül el a forgácsolószerszám.

Az újdonságot jelentő dinamikus FreeTurn forgácsolás előnyeit élőben, az alumínium és acél kerékpáralkatrészek kiesztergálása példáján lehetett figyelemmel kísérni, és összehasonlítani ugyanazoknak az elemeknek hagyományos eljárással történt megmunkálásával. Bemutatták, hogy hogyan befolyásolja, illetve javítja a folyamatot, ha a szabad forgácsolás során a lapkaélek különböző szögekben lépnek be az anyagba, illetve hogyan küszöbölhetők ki az elhúzódó és költséges gépleállások a hosszú leváló forgácsok elkerülésével.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés