hirdetés
hirdetés

Klímabarát közlekedés

A légiforgalom kizöldítése már most lehetséges lenne

A Világgazdasági Fórum egyik új jelentése szerint az ún. fenntartható légijármű-üzemanyagra (SAF) való átállással a globális légi-forgalom teljes egészében szénsemlegessé tehető.

hirdetés

A riport azt állítja, hogy jelenleg évi 500 millió tonna SAF előállításához elég kommunális hulladék, mezőgazdasági maradványanyag és fáradt főzőolaj keletkezik. Ez a mennyiség a 2030-ra előrevetített légiforgalom maradéktalan kiszolgálására is elegendő lenne.

A gond az, hogy a klímabarát üzemanyag gyártásához jelenleg tervbe vett beruházások kapacitása 2030-ra csak évi 4 millió tonna lesz, ami a szükséges mennyiség 1 százalékát teszi ki.

A Világgazdasági Fórum úgy véli, hogy a drágább SAF és a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyag közötti költségkülönbség a várható technológiai újítások következményeként csökkenni fog.

Forrás: 123rf

Amint arra a dokumentum rámutat, a fő kihívás a beruházásokat és a termelés növelését kellően inspiráló finanszírozás, ösztönzők és szabályozási mechanizmusok kidolgozása lesz.

A jelentés szerint ezzel együtt nem lehet tovább valamilyen technológiai csodára várni, hanem sürgős cselekvésre van szükség, mivel az éghajlatváltozás már folyamatban van.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: AIN online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[263038] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés