hirdetés
hirdetés

Koronavírus-hatás

A COVID-19 járvány erős hatással volt az európai gumiabroncs piacra

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association – ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2020 negyedik negyedéves, illetve egész évre vonatkozó gumiabroncs-eladási statisztikáit.

hirdetés

2020 nagyon nehéz év volt az iparág számára. A legnagyobb mértékben az első beépítésű (original equipment, OE) szegmens érintett: a személyautóknál 23 százalék, a teherautóknál 18 százalékos visszaesést regisztráltak. Az elhasználódott abroncsok cseréjeként vásárolt abroncsok piacán 12 százalékos csökkenést jelentettek a tagok. Részletesebb bontásban mindez a következőképpen néz ki: téli személyautó abroncsok: -20 százalék, nyári személyautó abroncsok: -13 százalék. Töretlen viszont a vásárlói kedv a személyautókra gyártott négyévszakos abroncsok iránt, itt 5 százalék pluszt jegyeztek fel. A csereként vásárolt teherautó-gumiabroncs szegmensben -4 százalékot regisztráltak, a motorkerékpároknál ez a szám -9 százalék, míg a mezőgazdaság hozta a 2019-es szintet.

„A Covid-19 járvány – ennek folyományaként az elrendelt lezárások és a korlátozások, az ezt követő gazdasági válság, amely néhány iparági üzem bezárását is magával hozta – nos, ez mind erőteljesen befolyásolta az abroncságazatot, nemcsak az értékesítés, hanem a munkahelyek csökkenése szempontjából is.” - nyilatkozta Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy „sajnos a személyautók OE szegmensében mért igen jelentős csökkenés nem meglepetés; sokkal inkább közvetlen következménye az európai személygépkocsi-ipar Covid-19 járvány következtében elszenvedett 23,7 százalékos csökkenésének.”

Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára
Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára

A negyedik negyedévben már láthatóak az élénkülésre mutató apró jelek, elsősorban a csereként vásárolt mezőgazdasági, motorkerékpár és teherautó gumiabroncsok terén, miközben a legnagyobb piac – a személyautóké – továbbra is negatív tartományban maradt. A viszonylag enyhe tél – mialatt a korlátozások egy része is érvényben maradt – miatt sokan döntöttek úgy, hogy nem cserélik le nyári abroncsaikat téli szettre.

A jelentésben Cinaralp hangsúlyozza, hogy „kulcsfontosságú lesz ágazatunk számára az együttműködés folytatása az Európai Unió intézményei és a nemzeti kormányok között annak érdekében, hogy támogatási rendszereket dolgozzanak ki fellendülés megkönnyítésére. A cél a gazdaság és a társadalom támogatása, az eddig példa nélkül álló válság magunk mögött hagyása.”

(forrás: Magyar Gumiabroncs Szövetség)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés