hirdetés
hirdetés

A bőség zavara

A TME katalógusa számos népszerű gyártó termékeit tartalmazza. Ezúttal a TE Connectivity termékcsoportjaiból mutatunk be válogatást.

hirdetés

Négyszögletes HDC-csatlakozók

A nagy igénybevételre tervezett négyszögletes alakú csatlakozók – azaz a HDC-csatlakozók – az ipari szabványok közé tartoznak. Moduláris felépítésük és nagy mechanikai szilárdságuk jó választás a szélsőséges környezeti feltételeknek (hőmérséklet, por, rezgések) kitett gépparkok és berendezések számára. A TE Connectivity csatlakozói kiváló minőségű alumíniumházból készülnek, érintkezőik a legtöbb modellnél ezüstözöttek, ami a teljes szerkezetet ellenállóvá teszi a korrózióval szemben. Így biztosítják az alacsony meghibásodási arányt, hosszú távon csökkentve az állásidőket és a karbantartási költségeket.

A HDC-csatlakozók apa- és anyakivitelben is kaphatók. A csatlakozók többféle reteszelőrendszerrel rendelkeznek: egyes vagy kettős reteszelés vagy csavarszerelés. A TME nemcsak a házakat és csatlakozókat kínálja, hanem a gyártó termékcsaládjához tartozó kiegészítőket is, például kereteket, tömszelencéket.

HDC-apa-csatlakozó legfeljebb 16 A áramerősséghez
HDC-apa-csatlakozó legfeljebb 16 A áramerősséghez

Jelcsatlakozók: Micro-MaTch-sorozat

A gyártó egy másik megoldása panel-panel és a panel-vezeték (szalag) kapcsolatokra összpontosít. A Micro-MaTch-sorozat 1,27 milliméteres raszterrel kompakt kialakítást tesz lehetővé, és helyet takarít meg az eszköz alkatrészei közötti kapcsolatok számára. A csatlakozók 0,08-0,09 négyzetmilliméter (vagy 28 AWG) átmérőjű vezetékek számára használhatók. Az érintkezőket egy speciális rendszerben hozzák létre, rugóelemek alkalmazásával, amelyek elnyelik a rezgéseket, és biztosítják a polimerházak megfelelő illeszkedését, megvédve a csatlakozásokat a korrozív anyagoktól, elsősorban a nedvességgel való érintkezéstől.

A katalógus a Micro-MaTch-csatlakozókat függőleges, könyök- és egyenes változatban is tartalmazza. A nyomtatott áramköri lapra furatszerelt technológia (THT) vagy felületszerelt technológia (SMT) segítségével szerelhetők fel. A szalagkábelek krimpelésére szánt csatlakozók IDC-technológiával beágyazottak. A TE Connectivity ezt a terméksorozatot az ipari és fogyasztói alkalmazások, valamint az adatkommunikációs piac számára tervezte.

THT-rögzítőaljzat
THT-rögzítőaljzat

MATE-N-LOK jelcsatlakozók

A TE Connectivity MATE-N-LOK-sorozatának csatlakozói számos vezérlőben előfordulnak, mind ipari, mind lakossági felhasználásban. Feladatuk a vezetékek csatlakoztatása a NYÁK-áramkörökhöz. 600 volt és 19 amper elektromos ellenállás jellemzi őket. A sorozat 2-15 magos csatlakozásokat támogat. A csatlakozókat 0,25 hüvelykes (azaz 6,35 milliméteres) érintkezési raszterrel tervezték, ami biztonságos távolságot tesz lehetővé az áramkörök között. A MATE-N-LOK apa- és anyaverzióban is elérhető.

MATE-N-LOK-csatlakozó, oldalsó reteszekkel
MATE-N-LOK-csatlakozó, oldalsó reteszekkel

Audio-ellenállások

A TME a csatlakozók széles választéka mellett számos más elektronikus alkatrészt is gyárt, amelyek ipari, katonai, polgári és lakossági felhasználásra is alkalmasak. Ezek között különböztethetjük meg a passzív komponenseket. Az alábbiakban két termékcsoportot mutatunk be a passzív komponensek köréből: az audio-ellenállásokat és a vonalszűrőket.

A HOLCO-sorozat kiváló pontosságú, fém ellenállásokat tartalmaz, amelyek hőállóak. Az ellenállás maximális változása 100 ppm/°C, bár sok modell akár 5 ppm/°C ellenállást is biztosít. Csak THT-verzióban kapható, az alkatrészek 3,3 Ω és 3,3 M Ω közötti értékeket vesznek fel. Fő alkalmazásuk erősítő és audio-átalakító áramkörökben lehetséges, alacsony tűrésüknek (1 százalék) és magas hőmérsékleti ellenállásuknak (70 Celsius-fokig) köszönhetően. A TME katalógusában található, H4P-csoportba tartozó modellek 1 wattos ellenállások.

HOLCO ellenállás tartós epoxigyanta bevonattal
HOLCO ellenállás tartós epoxigyanta bevonattal

Vonalszűrők

A TE Connectivity vonalszűrőit Corcom néven kínálja. Kompakt készülékekről van szó, amelyek az áramellátást (250, 440, 480 volt) elektromágneses interferencia, valamint rádiófrekvenciás interferencia (RFI) ellen szűrik. A modelltől függően képesek kezelni az 1 és 30 amper közötti terheléseket. A vonalszűrők a vezetékhez gyártó által telepített kábeleken, 6,3 milliméteres csatlakozókon vagy egy IEC-aljzaton keresztül csatlakoznak. Ez hasznos lehet például hordozható eszközbe történő beépítéskor. A termékek fő célja a kettős funkcióval rendelkező tápegységekkel történő együttműködés. Egyrészt biztosítják az egység jó energiaellátását, és megvédik a telepítést a PSU interferenciájától.

Corcom/TE Connectivity vonalszűrők
Corcom/TE Connectivity vonalszűrők

Elektromágneses relék

Mivel a TE Connectivity termékeinek többségét gépparkokban, gyártósorokon, intelligens épületekben használják, ezért természetes volt a vállalat számára, hogy belépjen az automatizálási alkatrészek piacára. A TME katalógusában kínált relék többsége miniatűr, elektromágneses relé. Ezek az RT-sorozathoz tartoznak, és minden típus saját jellemzőkkel bír. A sorozat erősségei közé tartozik a magas hőmérsékleti ellenállás. A legtöbb modell mínusz 40 és plusz 70 Celsius-fok közötti hőmérséklet tolerálására képes, de 85 és 105 Celsius-fokig működő változatok is rendelkezésre állnak.

Az RT1-es sorozat egy darab relét tartalmaz egy vagy két pólussal (SPST- és SPDT-konfigurációval) ellátva. A viszonylag magas maximális áramtámogatás lehetővé teszi, hogy segítségével induktív terheléseket szabályozzanak az otthoni és ipari automatizálás területén. Például motorral működtetett fűtőberendezéseket, automatikus ajtókat, függönyöket mozgatnak vele. A követelményektől függően a telepítő választhat 3 vagy 24 voltos, valamint 24, 115, 230 voltos tekercsfeszültségű termékek közül. Az alkatrészeket furatszerelt (THT) rögzítésre tervezték, azaz egy NYÁK-ra 3,5 milliméteres és 5 milliméteres érintkezési rasztert helyeznek. A legtöbb TE Connectivity relé kialakítása tömeges telepítést tesz lehetővé furatszerelt újraolvasztással (THR).
Ugyanez igaz az RT2-es sorozatra is, noha alacsonyabb áramot (8 amper) támogat, és csak 5 milliméteres érintkezési raszterrel rendelkezik. Az RT2-es sorozat az egyetlen, amely a TE Connectivity kínálatában kettős relét tartalmaz, azaz DPDT és DPST érintkezőkonfigurációt is, beleértve a világítás vezérléséhez gyakran használt bistabil opciókat.

Az RTH- és RTS-sorozatba kevesebb modell tartozik. Az RTH olyan komponensek csoportja, amelyekre a hőmérséklet-ellenállás legfeljebb 105 Celsius-fokig terjed, és maximum 16 amperig terjedő áramot támogat. Ezek a paraméterek elsősorban a háztartási elektromos berendezésekre és a konyhai készülékekre jellemzők. Az RTH-sorozatot kemencéket vezérlő áramkörökbe, indukciós főzőlapokhoz tervezték. Az RTX-elemek bistabil alkatrészek, amelyek a fénycsövek elektromos előtéteinek követelményeihez igazodnak. Túlfeszültségük 320 amper, a maximális kapcsolási feszültség 250 volt.

Az RT2-es sorozatú relé
Az RT2-es sorozatú relé

Miniatűr nyomásérzékelők

Végezetül a vállalat ipari érzékelőit mutatjuk be. Az MS5803-02BA01 típusú nyomásérzékelő abszolút mérést kínál 10 és 2000 bar közötti tartományban. Ezt az alkatrészt kis méret jellemzi (6,4 millimétertől 6,2 milliméterig), amelyet digitális áramkörökbe történő felületszerelésre terveztek (mivel I2C/SPI kimenettel rendelkezik). Az érzékelő nem igényli külső alkatrészek használatát, mert beépített oszcillátorral rendelkezik, ennek köszönhetően kültéri eszközökben is használható.

Nyomásérzékelő kompakt, digitális kimenettel
Nyomásérzékelő kompakt, digitális kimenettel

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend októberi lapszámában jelent meg.

(forrás: TME/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés