hirdetés
hirdetés

Hannover Messe 2021

A Bosch igazi mintagyárral várja a látogatókat a Hannover MESSE-n

Az idei évben online megrendezett szakipari kiállításon a gyártók a digitális kihívásokra reagálva újszerű megoldásokat mutatnak be az érdeklődőknek. A Bosch egy valódi jövőbemutató mintagyárral készül, amelyben az autonóm gyártóberendezések vezetékek nélkül kommunikálnak egymással, sőt, az energiaátvitelhez sincs szükség kábelekre.

hirdetés

A jövő megérkezett a Bosch mintagyárába, ahol korábban pilotprojektként indult megoldások gyakorlati megvalósításával találkozhatnak az érdeklődők. A HANNOVER MESSE digitális kiállításán a látogatók a német gyártó egyedi, mégis könnyen implementálható ötleteivel is megismerkedhetnek.

A jövő automatikus

A mintagyárban automatizált berendezések dolgoznak a gyártócellákban, amelyek moduláris rendszerben jól adaptálhatók az éppen aktuális gyártási feladatok kihívásaihoz. A specializált gépek helyett robotok és jól variálható eszközök alkotják a gyártósort, ami megkönnyíti a gyártástervezést és a folyamatoptimalizálást.
Az információáramlásról, sőt, egyes esetekben az energiaellátásról is intelligens padló gondoskodik, amely a beépített súlyméréssel ellenőrzi az emberek pozícióját, illetve az autonóm szállítórendszerek állapotát. A LED világítással kijelölhetők az útvonalak mind a gépek, mind az emberek számára – ezek pedig a gyártási feladatok, az éppen aktuális elrendezés és a szállítás állapota szerint változtathatók.

A ctrlX AUTOMATION a szoftveres és hardveres megoldások jobb integrációját teszi lehetővé, több mint harminc kommunikációs interfészt támogatva. Így a gyártásban dolgozó eszközök mindegyike közös platformon kezelhető, ezáltal egyszerűsödik az adatgyűjtés, az adatkezelés és a termelési eredmények vizualizációja is.

A jövő rugalmas

A Nexeed ipari alkalmazásrendszer olyan testreszabott szoftveres megoldásokat tartalmaz, amelyeket a Bosch az ügyfeleivel fejleszt. Tehát száz százalékig a partnerek igényeire szabott programokat jelent, amelyek a termelésben megkönnyítik a gépek közötti kommunikációt, a felügyeletet, valamint a karbantartási feladatok ütemezését is.

A szintén a Bosch által fejlesztett APAS a gépek és az emberek közti kommunikáció forradalmasítására jött létre: a vizuális ellenőrzést végző eszköznek nincs szüksége speciális védőburkolatokra ahhoz, hogy biztonságban dolgozhasson együtt az emberekkel. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a rendszerrel dolgozó személyek tökéletes biztonságban vannak.

A jövő zöld

A Bosch elkötelezett nemcsak a termelékenység fokozása, hanem a környezetvédelem mellett is. Ez a HANNOVER MESSE-n bemutatásra kerülő gyártócellában sincs másképp, a rendszeren bemutatásra kerül az Energy Platform, amely egy energiamenedzsment eszköz és a gyártóegység fogyasztásának monitoringját és optimalizálását képes elvégezni. Lehetőséget teremt a kibocsátások ellenőrzésére és a fejlesztési lehetőségek azonosítására.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés