hirdetés
hirdetés

Pályázat

A BME-s diákok legjobb projektjeit támogatják

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak innovatív műszaki kezdeményezései nyertek támogatást a Siemens pályázatán. A vállalat mintegy két és fél millió forinttal segíti a kiválasztott diákokat; többek között olyan projektek megvalósítását is ösztönzi, mint például elektromos hajtású versenyautó megépítése, speciális dízelmotor és lósántaság-vizsgáló eszköz fejlesztése.  

hirdetés

A Siemens célja, hogy segítse a fiatalok szakmai előmenetelét azáltal, hogy társadalmilag és gazdaságilag is hasznos projektek megvalósításához járul hozzá. A vállalat a BME Pro Progressio alapítványán keresztül a leendő villamos-, gépész- és közlekedésmérnökök kezdeményezéseit, diákcsoportok munkáját, valamint diplomamunkák megvalósítását ösztönzi összesen 2 552 000 forint értékben.

A vállalat 12 diákcsoport egy-egy projektjét támogatja. Többek között egyedi tervezésű, egyhengeres dízelmotor fejlesztését, elektromos autó gépészeti tervezését és megvalósítását ösztönzi. Utóbbi fejlesztéssel az egyetemisták versenybe szállhatnak majd a 2017-es londoni Shell Eco Maratonon, amely 30 éve inspirálja a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek. A hallgatói csoportok munkáján kívül a vállalat szakkollégiumok tudományos életének fellendítéséhez járul hozzá, valamint öt fiatal szakdolgozatát és egy diplomatervet is díjazott.

12 diákcsoport egy-egy projektje nyert támogatást (forrás: Siemens)
12 diákcsoport egy-egy projektje nyert támogatást (forrás: Siemens)

 „Az elbíráláskor fontos volt, hogy gazdaságilag és társadalmilag is hasznos projekteket támogassunk. Az innovatív ötleteken alapuló pályázatok megvalósítása során jelentős gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek majd a hallgatók, hiszen kivitelezésük sok esetben a tapasztalt mérnököket is kihívások elé állítaná” – mondta Zeitler Balázs, a Siemens Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének gazdasági vezetője.

A pályázat nyerteseinek Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést jelző oklevelet. „A beérkezett pályázatokból is látszik, hogy hatalmas potenciál rejlik a fiatalokban. Hosszú utat kell még bejárniuk, amely során nem csak mérnöki tudásukra, de kreativitásra és kitartásra is szükségük lesz” – emelte ki a vállalat vezetője.

A Siemens és a BME 18 éve működik együtt a jövő mérnökgenerációjának képzésében. 2017 februárjától Magyarországon elsőként, a Siemens támogatásával duális rendszerű műszaki mesterképzés indul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épülve. A képzés előnye, hogy a hallgatók az elméleti tudást az egyetemen, a gyakorlati tapasztalatokat pedig a Siemensnél szerzik meg.

Márőeszköz lóbetegségre
A támogatott projekt között szerepel egy lósántaság-vizsgáló eszköz fejlesztése is, amit Dobos Dániel, a BME harmadéves mechatronikai mérnök szakos hallgatója tervezett. „A lovak megbetegedésének legsúlyosabb tünete a sántaság, de ezt ma az orvosok és az állatbarátok is csak szemmel tudják megállapítani. Ezért terveztem a mérőeszközt, amivel korai fázisban megállapíthatók a sántaságára utaló jelek” – mesélte Dániel a terveiről. A szenzoros eszköz előnye, hogy nem igényel laborkörülményeket, így az állatok természetes közegükben vizsgálhatók.
(forrás: Siemens/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés