Digitális gyár

A bérgyártás csúcsán

A gyártás számítógépes szimulációját a termék fejlesztője végzi

Autóipari részegységek, okostelefonok, elektronikai tárolóegységek, számítógépes hálózati berendezések, szórkaztatóelektronikai cikkek. Ezek és egyéb termékek készülnek bérgyártásban a Jabil Circuitnél, ahol a számítástechnika – ha nem is úgy, mint a fejlesztőknél, de – természetesen beépül a folyamatokba.

hirdetés

Világviszonylatban a bérgyártás meghatározó szereplője a Jabil Circuit. Az 1966-ban Detroitban alapított cég tevékenysége elsősorban az autóiparhoz, a telekommunikációhoz, a számítástechnikához, a szórakoztatóelektronikához, a környezettudatos technológiákhoz, valamint az orvosi elektronikához kapcsolódik. A Jabil gyárt többek között okostelefonokat, informatikai tárolóegységeket, számítástechnikai hálózati berendezéseket. Jelenleg 22 országban 59 gyáregységgel, köztük Magyarországon két létesítménnyel van jelen.

Tiszaújvárosban hagyományos bérgyártás folyik, míg Szombathelyen a különféle javítási szolgáltatásokat végzik. Természetesen ma, 2011-ben egy bérgyártással foglalkozó vállalatnál sem képzelhető el a működés komoly számítástechnikai háttér nélkül. Mindazonáltal a tevékenység jellege – az, hogy nem saját fejlesztésű termékek kerülnek le a gyártósorokról – alapvetően meghatározza az informatika szerepét a folyamatokban.

Kész eljárások a vevőktől

Palásti Lajos: Nem csak rajtunk múlik az alkalmazott technológia
Nem csak rajtunk múlik az alkalmazott technológia
Mivel fő tevékenységünk a bérgyártás, nem csak rajtunk múlik, hogy milyen technológiát alkalmazunk, mennyire automatizáljuk a folyamatokat, illetve milyen irányban lépünk tovább. Az alapot mindig az az iparág képezi, amit a vevőnk, azaz a terméket legyártató megrendelőnk képvisel. Magának a terméknek a kifejlesztése, illetve a gyártás folyamatának megtervezése, számítógépes szimulálása nem a mi feladatunk. Itt, Magyarországon – legalábbis jelenleg – nem folyik ilyen típusú munka a Jabilnál. Mi, úgymond, kész eljárásokat kapunk a megrendelőinktől, azokat kell pontosan megvalósítanunk, azokhoz kell a gyártósorainkat igazítani. Természetesen folyamatosan keressük a lehetőségeket, igyekszünk kiszélesíteni a kört, és minél nagyobb méretű, világszintű cégeket bevonni vevőink körébe” – tájékoztat Palásti Lajos, a Jabil Circuit Magyarország ügyvezető igazgatója.

A tiszaújvárosi gyártósorokba nagyon sok számítógép-vezérelt eszközt építenek be. Ennek eredményeként a gyártósorok bizonyos részei automatizáltak, illetve a gyártási folyamat bizonyos elemei számítógép-vezéreltek. Minden új megrendelői kapcsolat kialakításakor az a cél, hogy alapvetően a vevő gyártási folyamatát vezessék be a Jabil Circuit gyárában. Ez természetesen nem zárja ki, hogy a bérgyártó esetleges további fejlesztési, módosító javaslatokkal álljon elő. Az ötletek azonban kizárólag akkor épülhetnek be a gyártási folyamatba, ha azokat a vevő – a termék, illetve a gyártási folyamat tulajdonosa -- jóváhagyja.

Folyamat 8 lépésben

A Jabil Circuitnél Tiszaújvárosban a gyártás elindítását megelőző folyamat jellemzően 8 pontba szedhető. Maga a folyamat ideális esetben 3 hónap alatt zajlik le, de előfordul, hogy 4 hónapig is elhúzódik. Az első lépés a vevő és a gyártó közötti szerződés alapos átvizsgálása. Erre azért van szükség, mert a szerződéseket magas szinten írják alá, így a gyártásban részt vevők nem ismerhetik annak minden részletét. Pontosan át kell tehát tanulmányozni, hogy a bérgyártás végzése során milyen feltételeknek kell megfelelni. A második lépés a technikai, technológiai dokumentáció áttanulmányozása. Ebben szerepel az adott termék, valamint az előállítási folyamat pontos leírása. A dokumentáció a gyártásra vonatkozó mindazon részletet tartalmazza, amit a termék tulajdonosa elvár a bérgyártótól.

A dokumentáció a gyártásra vonatkozó minden részletet tartalmaz
A dokumentáció a gyártásra vonatkozó minden részletet tartalmaz
Ezután következhet a gyártástechnológia kialakítása: a gyártósor elhelyezkedésének és az anyagáramlásnak a megtervezése. Ennél a munkafolyamatnál a Jabil szakemberei a lean módszertan szerint járnak el. Azt az elvet követik tehát, hogy a gyártástechnológia minden eleme az egyes folyamatok, az anyagáramlás, illetve az egész tevékenység állandó jobbítását szolgálja. Ez jelentheti azt, hogy minél megbízhatóbb termékek kerüljenek le a gyártósorról, de jelentheti azt is, hogy a folyamatközi készletek a minimálisra csökkenjenek, valamint a folyamatok a lehető legegyenesebbek legyenek, hurkok és visszacsatolások nélkül, továbbá a gyártás folyamán minél kevesebb selejt keletkezzen.

Mivel bérgyártásról van szó, a gyártástechnológia megtervezését követően a vevő jóváhagyása szükséges. A folyamat negyedik pontja a kapacitáskalkuláció elvégzése, mind a gyártási folyamatban részt vevő szakemberek, mind a gyártósor gépei tekintetében. A munkatársakkal kapcsolatban nemcsak azok létszáma, hanem specifikus szakértelme is rendkívül fontos. Ami a gépeket illeti, itt is a vevő által előírt technikai feltételek a mérvadóak. Jellemzően minden feladatot többféle technikával is el lehet végezni. Minden esetben a vevő mondja ki a végső szót. Az előző pontok ismerete birtokában következik a beruházási igény elkészítése.

Minden gépet a végső helyére állítanak, és működőképes állapotba hoznak
Minden gépet a helyére állítanak, és működőképes állapotba hoznak
Ez a bérgyártó kompetenciájába tartozik, és az értékhatártól függ, hogy jóvá kell-e hagyatni a Jabil Circuit felsővezetőivel, vagy sem. A folyamat hatodik lépése a technológiai dokumentáció elkészítése, valamint a dokumentáció alapján a gyártósorokon és a munkaállomásokon majdan dolgozó munkatársak oktatása. Ha mindez megvan, következhet a gyártósor installálása: minden gépet a végső helyére állítanak, és működőképes állapotba hoznak. Ezzel összeáll a teljes gyártósor. Ezt a feladatot a Jabil Circuit saját mérnökei és közgazdászai végzik, a gyártósor elhelyezésének és az anyagáramlás folyamatának tervei alapján. Az éles üzem beindítását megelőző utolsó lépés a próbagyártás.

A próbatermékeket a vevő képviselőinek mindig jóvá kell hagyniuk. Az ő feladatuk eldönteni, hogy a termékek megfelelnek-e elvárásaiknak. „Vannak szabványos technológiáink, amiket jellemzően felajánlunk a megrendelőinknek. A vevők ezt sokszor elfogadják, de természetesen választhatnak más technológiát is. Mindig a vevő tudja, hogy az ő termékénél mi indokolhat valamilyen speciális megoldást. Elképzelhető például, hogy másféle forrasztási technikát szeretne alkalmazni, mint amit mi általában használunk. A változtatásnak semmi akadálya” – fogalmaz Palásti Lajos.

Azonos termék, többféle verzió

A termék fejlesztője időről időre új verziókkal jelentkezik
A fejlesztők időről időre új verziókkal jelentkeznek
Természetesen a vevő határozza meg azt is, hogy a Jabil egyfajta terméket mennyi ideig gyárt. A mobiltelefonoknál és a különféle fogyasztói elektronikai termékeknél az a jellemző, hogy a termék fejlesztője időről időre új verziókkal jelentkezik. Maga a termék tehát tulajdonképpen alapjaiban nem változik, ám a gyártósorról folyamatosan új és új verziók kerülnek le. Ez természetesen a Jabil műveleteinek némi megváltoztatását igényli. A módosítások mértéke mindig attól függ, hogy az újabb termékverzió technológiájában vagy technikájában mit kíván meg a bérgyártótól.

Adott esetben elképzelhető, hogy a vevő a technikai fejlődés olyan szintjét éri el, hogy a gyártósor korábbi formájában már nem alkalmazható, és egy adott termék új verziójának előállításakor teljesen új technikát kell bevezetni. Jó esetben a változtatás megoldható a számítógépes vezérlőprogram módosításával, azonban az sem kizárt, hogy teljesen új gyártósort kell felépíteni.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[91419] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés