hirdetés
hirdetés

A PTC kulcsszoftvere

A 2D egyszerűsége és a 3D ereje

A világ vezető explicit CAD rendszere megérkezett

A PTC első számú parametrikus CAD/CAM/CAE rendszere, a Pro/Engineer hatalmas felhasználói bázist tudhat magáénak világszerte és Magyarországon is. Hazánkban most mutatkozik be a fejlesztő másik CAD kulcsszoftvere, a CoCreate.

hirdetés

A homlokegyenest eltérő jellegű tervezői feladatok megoldásához alapjaiban különböző CAD eszközök nyújtják az optimumot. A PTC mindkét világ legjavát kínálja a mérnökök számára. A CoCreate a világ legelterjedtebb explicit vagy más néven direkt CAD rendszere. A CoCreate a HP részlegeként alakult meg 1984-ben, és kezdte el a HP ME10 (2D-s) és ME30 (3D-s) szoftverek fejlesztését. Az ME30 már akkor lerakta az explicit modellezés alapjait. Ezen eszközök evolúciójának eredménye napjaink CoCreate termékcsaládja. A CoCreate ugyanolyan úttörő szerepet töltött be az explicit modellezési módszertan kidolgozásában, mint a Pro/Engineer a parametrikuséban.

A cég 2000-ben önállósult, majd a 2007. októberi felvásárlással került a PTC-hez. Ma a PTC kezében összpontosul a CAD/CAM piac két meghatározó alaptechnológiája. Mindkettő erőteljes és kiforrott, több évtizedes valós ipari tapasztalatokkal a háta mögött. A szoftver fejlesztőközpontja Németországban van, az európai szemlélet erősen tükröződik a rendszeren. Talán ennek is köszönhető, hogy a CoCreate legnagyobb felhasználói bázisa Európában – elsősorban német nyelvterületen és Olaszországban – található. Európán kívül népszerű még Japánban, főleg az elektronikai iparban. A CoCreate-et világszerte mintegy százezer ipari felhasználó alkalmazza, köztük olyan világcégek, mint a HP, Liebherr, Okuma, Panasonic. További közel kétszázezren használják a szoftver díjmentes, Personal Edition változatát.

Mi is az explicit modellezés?

A parametrikus technológiával ellentétben a modelleken belül nincs történetiség. A modellek a felületek mozgatásával, forgatásával, átméretezésével közvetlenül módosíthatók, vagy új felületek építhetők a meglévőkhöz mérnöki építőelemekkel (például lekerekítés, furat, növesztés). A módosított vagy új felületek beleolvadnak a kiindulásul szolgáló felületekbe. A rendszer csak a mindenkori burkolófelületeket tárolja, szerkesztéskor a szoftver menet közben elemzi a kiválasztott felületeket, és felismeri, hogy azok milyen építőelemet formálnak (például furat), és felkínálja az adott építőelem módosításához szükséges eszközt. Explicit és (vagy) parametrikus? – merülhet fel a kérdés. Mindkét technológia jól elkülöníthető felhasználói kör számára optimális. A szakértői elemzések szerint a cégek mintegy 85 százalékánál inkább a parametrikus, 15 százalékánál pedig inkább az explicit modellezés a hatékonyabb.

A cég profiljának ismeretében egyszerűen azonosítható a javasolt megoldás: * a parametrikus technológia főleg a magasan automatizált termékek, termékcsaládok tervezésénél hatékony * az explicit módszer elsősorban a koncepcionális vagy az egyedi termékek, célgépek tervezésénél célszerűbb, főleg ha sok importált modellt kell szerkeszteni. A PTC a két termékvonalat önállóan fejleszti, így tökéletesen lefedhetők az egymásnak teljesen ellentmondó felhasználói igények, a két technológia legjobb elemeinek átadásával azonban a szinergiák is kiaknázhatók. A CoCreate a PTC termékfejlesztő rendszerének szerves része.

Kiragadott előnyök röviden

Extrémkönnyű használat – azonnali eredmények A CoCreate 3D-s explicit modellezése a 2D-s szoftverek mindenki számára triviális szerkesztési elveit vette alapul, kiterjesztve azt a harmadik dimenzióba.

Valós idejű renderelés textúrával – maximális realizmus
Valós idejű renderelés textúrával
Ha valaki egy 2D-s szoftver után megismerkedik a CoCreate-tel, azonnal otthonosan érzi magát a szoftver használata közben. Az alapfunkciókat megismerve pillanatok alatt komoly tervek készíthetők. Ezzel élvezhetjük a 2D egyszerűségének minden előnyét, és ugyanakkor hozzáférünk a 3D-s modellinformációkhoz is, mint az automatikus darabjegyzék, a tömeg- és felületinformációk, valamint az ütközésvizsgálat. A CoCreate alacsonyabb előképzettséget igényel, mint a parametrikus rendszerek használata, így alkalmi felhasználók is sikerrel tervezhetnek vele.

Zéró interfész – tökéletes átláthatóság A szoftver különlegessége, hogy igény esetén teljesen eltüntethető a felhasználói felülete, és így csak a modell látszik a képernyőn.

Zéró interfész – csak a modell és a minieszköztár látszik
Zéró interfész
 A modell alakításához szükséges funkciók a felületre, élre kattintva automatikusan megjelennek, az úgynevezett minieszköztárakba szervezve. Ezzel a módszerrel a tervező maximálisan a termékre tud koncentrálni. Ez szöges ellentétben áll a más szoftverekben elburjánzó ikonrengeteggel.

Hatalmas modellek kezelése Mivel a szoftver nem tárolja a modellek történetiségét, ezért a fájlméret rendkívül tömör, jellemzően töredéke más CAD-es formátumoknak. Ennek pozitív hatása, hogy olyan extrém méretű összeállításokat is könnyedén kezel a rendszer, amelyeket más szoftverek be sem tudnak olvasni. Ez rendkívül hasznos egyes feladatoknál, mint például csomagoló gépsorok, nagyméretű bányagépek, daruk tervezése.

100 százalékos flexibilitás A CoCreate teljes rugalmasságot kínál, bármikor, a tervezés késői fázisában is jelentős mértékben lehet változtatni anélkül, hogy a modell „összeomlana”. Mivel a szoftverben minimalizálták a függőségeket, ezért a modellek nem tükrözik egyik vagy másik tervező logikáját, és így a tervezői csapatokban bárki könnyedén átveheti mások munkáját, és ott folytathatja, ahol a kolléga abbahagyta.

Ideális a beszállítói iparban A CoCreate az extrém méretű konstrukciók, az egyedi gépgyártás, illetve az orvosi műszerek, elektronikai termékek, készülékek tervezésében „érzi magát” a legjobban. A szoftver explicit jellegéből adódóan önállóan vagy bármilyen meglévő parametrikus rendszer mellett is kiválóan alkalmazható.

Gyártásközi változatok intelligens kezelése
Gyártásközi változatok intelligens kezelése
 A Pro/Engineerrel való együttműködéshez kétirányú intelligens interfésszel látták el. A különféle CAD-formátumokat fogadó cégek különösen nagyra értékelik a CoCreate egyértelmű versenyelőnyét az import geometriák újrahasznosítása terén. A más szoftverből származó geometria a sikeres importot követően egyenértékűen viselkedik a CoCreate saját modelljeivel. E tulajdonsága révén a szoftver ideális a beszállítói ipar számára.

Teljes CAD/CAM termékfejlesztő környezet A CoCreate átfogó megoldást kínál a termékfejlesztés különböző területeire: termékmodellezés, fejlett felületmodellezés, lemeztervezés, kábel- és szerszámtervezés, végeselemes modellezés, valamint 2D-s műszaki dokumentáció készítése a 3D-s modellekből. A modellek a külső fejlesztésű NCG CAM szoftverrel vagy az Esprittel munkálhatók meg.

Integrált PDM A rendszer nagy előnye az integrált PDM megoldás, a Model Manager. A szoftvert sok éve fejlesztik, ezért kiforrott, gyors és nagyon egyszerű. A Model Manager alacsony költségű, és mindössze két nap kell a bevezetéséhez, ezért nagyon hamar megtérül. Drasztikusan egyszerűsíti a csoportmunkát, lehetővé teszi az adatok megosztását, visszakeresését, a verziózást, a változatok vizuális összehasonlítását. Az előre konfigurált, opcionális SAP interfész megoldja a nagyvállalati integrációt is.

Part Library A CoCreate szoftverhez kötőelemeket, acél- és alumíniumprofilokat és további kereskedelmi elemeket tartalmazó, saját elemekkel bővíthető 3D-s elemtár áll rendelkezésre.

Önálló 2D-s szoftver – kettő az egyben A meglévő 2D-s rajzok szerkesztéséhez vagy a kimondottan a 2D-s feladatokhoz, mint például elrendezési tervek rajzolásához teljes értékű, önálló 2D-s CAD szoftver is része a legkisebb csomagnak is felár nélkül.

Egyszerű átállás A CoCreate-tel teljes mértékben újra hasznosíthatók a bármilyen más CAD szoftverből származó meglévő modellek és 2D-s rajzok. Az importált modelleket a tervező azonnal, ugyanolyan rugalmasan tudja szerkeszteni, mintha azok eleve CoCreate-ben jöttek volna létre. Műszakilag tehát nagyon egyszerű a váltás CoCreate-re, ráadásul 2010 végéig az ipari változat ára „lenullázható” bármilyen meglévő 2D-s vagy 3D-s CAD szoftver beszámításával.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
A 2D egyszerűsége és a 3D ereje
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés