hirdetés
hirdetés

5G-s mobil hálózatot létesít a Telenor és a Huawei

Ötödik generációs mobil távközlési hálózat norvégiai létesítéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá a barcelonai Mobile World Congress mobli távközlési technológiai vásáron a Telenor mobil hálózati szolgáltató és a kínai Huawei mobil hálózati berendezés gyártó vállalat – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Telenor Magyarország.

hirdetés

Az ötödik generációs (5G) mobil távközlési hálózati technológia a jelenleg használt legmodernebb 4G technológia adatátvételi sebességének többszörösét nyújtja, és ezzel alapjaiban lesz képes megváltoztatni a jövő digitális távközlési infrastruktúráját.

Magnus Zetterberg, a Telenor Norway műszaki vezérigazgató-helyettese a fejlesztési megállapodásról kiadott közleményben rámutatott: az 5G amellett, hogy teljesen új, még soha nem tapasztalt mobil kapcsolattartási élményt kínál a felhasználók számára, egyúttal új technológiai platformot is teremt a dolgok internetjében (IoT) egymáshoz kapcsolt gépek és berendezések közötti adatforgalom lebonyolításához, például az intelligens közlekedésirányítás, a hálózatra kapcsolt gépjárművek vagy az egészségügyben a betegellátó készülékek és szenzorok között, illetve az automatizált, robottechnológiával felszerelt gyártósorok irányításához, a gyárakban dolgozó emberek munkájának támogatásához.

A Telenor és a Huawei évek óta együttműködik az 5G technológia szabványosításában, a mostani együttműködésnek köszönhetően pedig a Telenor lehet az első szolgáltató, amely 5G szolgáltatást vezet be Norvégiában – tette hozzá a Telenor Norway műszaki vezérigazgató-helyettese. Elmondta: a Telenor az idén kezdi meg az ötödik generációs technológia tesztelését, a hálózat üzembe helyezését pedig 2020-ra tervezi.

Forrás: 123RF
Forrás: 123RF

A Telenor Magyarország 2016 végén tesztelt sikerrel egy, a negyedik és ötödik generációs mobilinternet-hálózatok közötti átkötést lehetővé tévő technológiát, ami megkönnyíti az új technológia bevezetését.

A világ vezető mobil hálózati berendezés gyártói intenzív fejlesztési munkával készülnek az új, ötödik generációs mobil technológia bevezetésére és nagy versengés folyik közöttük az elsőségért. A Nokia az év végén tervezi bevezetni az ötödik generációs rendszerre való átállást megkönnyítő 4,9G technológiáját. A Huawei tavaly novemberben mutatott be Japánban egy 5G-4G élő 4K képfelbontású tévéközvetítést, a Deutsche Telekom mobilszolgáltatóval pedig decemberben demonstrált egy végpontok közötti 5G adatátviteli kapcsolatot. Az Orange mobilszolgáltatóval az idén február közepén lépett 5G és felhőtechnológiai együttműködésre, február végén pedig bemutatta első 5G router modelljét. A svéd Ericsson februárban jelentette be, hogy létrehozta az első végpontok közötti (end-to-end) 5G tesztrendszert, mint a jövőbeli 5G szolgáltatások általános infrastruktúráját, és svédországi laboratóriumában sikeresen tesztelte az SK Telecom Korea mobilszolgáltatóval együttműködésben.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés