hirdetés
hirdetés

Gépelemek

40 százalékkal könnyebb vezetékek

Az Igus egyeres rézbevonatú alumínium motorvezetékeivel csökkenthető a súly, és hajtóenergia takarítható meg.

hirdetés

Akár berendezések és gépek gyártásáról, akár darukról, hajókról vagy anyagmozgatásról legyen szó: a dinamikus alkalmazásokban egyre nőnek az úthosszak és a sebességek. Ezzel együtt jár a folyamatosan emelkedő igénybevétel és az állandó mozgás mellett használható vezetékek jlentős energiafogyasztása. Az Igus kifejlesztette a hosszú útszakaszokhoz a CF430.D és CF440 típusú Chainflex termékeket, a nagyon könnyű, az Energy Chain láncokhoz használt egyeres motorvezetékeket. A szabvány rézvezetékekhez képest ezek akár 40 százalékkal könnyebbek egy speciális vezetőszál segítségével. A vezeték hosszára és átmérőjére vonatkozó adott igény esetén az új motorvezetékek segítségével a takarékosság mértéke több tonnára adódik össze, ami jóval kevesebb energiabefektetést igényel.

A Chainflex CF430.D és CF440 „könnyűsúlyú” termékek maximum 40 százalékos súlycsökkenést eredményezhetnek a mozgó alkalmazásokhoz használt energialáncok esetében (forrás: Igus)
A Chainflex CF430.D és CF440 „könnyűsúlyú” termékek maximum 40 százalékos súlycsökkenést eredményezhetnek a mozgó alkalmazásokhoz használt energialáncok esetében (forrás: Igus)

Anyagkombináció a számtalan előny érdekében

„A súly csökkentése egy speciális, CCA alapanyagból készült vezetőszál segítségével válik lehetségessé – magyarázza Rainer Rössel, az Igus Chainflex vezetékek üzletágának vezetője. – A könnyű alumíniumból készült belső vezetéket rézzel vonjuk be, így keletkezik az úgynevezett rézzel futtatott alumínium (copper-clad aluminium).” A két fém kombinációja számtalan előnyt nyújt. A CCA kábeleknek a teljes egészében rézből készült kábelekkel szemben egyrészt az alacsonyabb sűrűségű, vagyis kisebb tömegű alumínium adja az előnyét. Másrészt, egy teljes egészében alumíniumból készült kábellel szemben az a nagy előnyük, hogy a rézbevonat biztosítja a keresztkapcsolatot. Ezen kívül a rézbevonat nagymértékben hozzájárul a teljes vezetőköteg tartósságához az energialánc belsejében végzett tartós hajlításra optimalizált szerkezet esetében.

E-chain rendszerben történő alkalmazásra fejlesztve

A cég a könnyű súlyú CCA termékeihez különleges sodrási eljárást dolgozott ki, és tovább javította a szigetelőköpeny anyagát az energialáncokkal való alkalmazás érdekében. Már saját tesztlaborjában bebizonyította, hogy a terméknek valós alkalmazási körülmények között is hosszú az élettartama: tartós mozgás mellett több mint 17 millió ciklus alatt a Chainflex CF430.D és CF440 termékek hiba nélkül kiállták a próbát. A hőre lágyuló elasztomerek (TPE) keverékéből készült külső köpeny kopás- és hajlításállóvá teszi a termékeket, így alkalmazásuk ideális alacsony hőmérsékletű és külső környezetben. A felhasználók ezeket a speciálisan a nagyon hosszú, külső környezetben található útszakaszokra tervezett vezetékeket árnyékolt és nem árnyékolt kivitelben is rendelhetik. Emellett a vezetékek UV- és ózonállóak is.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés