hirdetés
hirdetés

Szív

3D-nyomtatású tapasz a szívroham utáni felépüléshez

Bionyomtatású tapasszal próbálják meggyógyítani a szívszöveten az infarktus által okozott sebeket.

hirdetés

A tudomány már régóta próbál valamilyen technikát kidolgozni, amellyel szívrohamok után könnyedén be lehet tapasztani a szívszöveten keletkezett sérüléseket. Az egyik legnagyobb buktató, hogy nehéz lemásolni a valódi szövet komplex struktúráját.

Biztató hír, hogy a kutatóknak a lézer alapú 3D-bionyomtatás technológiájának segítségével sikerült kifejleszteni egy olyan tapaszt, amely lényegesen leegyszerűsítheti a beavatkozást.

A korai eredmények reménykeltőek. Amikor a tapaszt egéren tesztelték, négy hét alatt „jelentős növekedést” tapasztaltak a rágcsáló szívének funkcionális kapacitásában. Mi több, az „implantátum” végül felszívódott az állat szívében, és így nem kellett izgulni, hogy vajon képes lesz e beilleszkedni a környezetébe.

Persze az ilyen beavatkozásokat az egér testében jóval könnyebb elvégezni, mint az ember „emberesebb” szervezetében, de tudósok így is úgy vélik, hogy hamarosan humán pácienseken is elkezdhetik tesztelni az eljárás életképességét. Azt gondolják, hogy a tapaszok már az elkövetkező néhány évben elérhetővé válhatnak.

Forrás: University of Minnesota

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget, University of Minnesota)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés