hirdetés
hirdetés

Pályázat

3 milliárd forint a beszállítók fejlesztésére

Idén is folytatódik a Beszállítói Fejlesztési Program, amely keretében 2019-ben is 3 milliárd forint értékű költségvetési forrás áll rendelkezésre a vállalkozások számára, amelyek szeptember 10. és október 10-e között nyújthatják be pályázataikat.

hirdetés

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt, melynek témája a 2019-es Beszállítói Fejlesztési Program volt. Ennek keretében a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások a nagyvállalatoktól kapnak olyan készségeket és szaktudást, amelyek révén beszállítói és általános vállalkozási képességeik erősödhetnek, fejlődhetnek. Olyan integrátor vállalatok pályázatát várják, akik maximum öt-öt beszállítójuknak szeretnék átadni azt a know howt, amivel versenyképesen működnek. Az államtitkára kiemelte, a programban a nagyvállalatok segítik a hazai kis- és középvállalatokat abban, hogy elsajátítsák a modern piaci körülmények között szükséges készséget, szaktudást. Eddig a beszállítófejlesztési programban hetvenöt ipari termelő vállalkozás – három nagy integrátor, hetvenkettő kis- és közepes vállalkozás – kapott támogatást.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára

A program mindkét támogatott csoportnak – az integrátor nagyvállalatoknak és a kkv-nak – is előnyös, hiszen a multik átadhatják tapasztalatiakat működési folyamataikkal kapcsolatban, a kis- és mikrovállalatok ezt hasznosítva és beépítve a folyamataikba, hatékonyabbak és versenyképesek lehetnek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a támogatásintenzív beruházások után azt várja a magyar kormány a multiktól, hogy az új típusú technológiákkal, vállalatvezetéssel, folyamatirányítással kapcsolatos tudásukat átadják a hazai vállalkozóknak. Kérdésünkre, miszerint milyen szakmai kritériumai vannak annak, hogy egy vállalat erre a pályázatra jelentkezzen, milyen tudást és technológiát kell biztosítani, az államtitkár elmondta, hogy a pályázatokat nem ilyen szempontok alapján, hanem bevételnövekedés mértéke alapján bírálják el. 

György László hozzátette, a pályázat feltétele, hogy a külföldi vagy magyar nagyvállalathoz öt kkv kapcsolódjon beszállítóként. A program célja, hogy a kkv-k beszállítóként elsajátítsák a nagyvállalatoknál alkalmazott technológiákat, a szervezett fejlesztési megoldásokat, ezek felhasználásával pedig emelkedjen a kkv-k árbevétele, emelkedjen az általuk előállított termékek hozzáadott értéke, növelni tudják munkavállalóik bérét és javítani tudják dolgozóik életkörülményeit. 

Beszállítói Fejlesztési Programra szeptember 10. és október 10-e között lehet pályázni. 

György László elmondta azt is, hogy az ITM létrehoz egy tudástárat a gyorsan növekvő és innovatív vállalkozások segítésére, a Magyar multi program keretében. Olyan tudásátadásban jártas vállalkozások közreműködését várják, akik négy nagy területen – műszaki termék- és szolgáltatásfejlesztésben, márka- és arculatépítésben, pénzügyi tudatosságban és szervezeti fejlesztésben – nyújtanak majd segítséget. Ezek a vállalkozások egy gyűjtőportálon szerepelnek majd, ahol értékelni lehet az általuk nyújtott szolgáltatásokat – tette hozzá. A Magyar multi programban olyan hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek három egymást követő évben évi húsz százalékkal nőttek, vagy exportjuk évi 50 százalékos ütemben fejlődött. Ezeknek a vállalkozásoknak vissza nem térítendő támogatásokkal és tudásátadással szeretnének segíteni abban, hogy olyan tudásra tegyenek szert, amellyel új szervezetet építhetnek, hatékonyabbá tehetik működésüket, és tudnak pénzügyileg tervezni, valamint technológiát váltani – tudatta. Hangsúlyozta, a program célja, hogy ezek a kis- és középvállalkozások nagyvállalatokká váljanak.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés