hirdetés
hirdetés

EV

3 elektromos autó a leggyorsabbak közül

Az elektromos autók közötti verseny nemcsak a hatótávolságról és az akkumulátortechnológiáról szól, hanem a sebességről és a gyorsulásról is.

hirdetés

A három jelenleg leggyorsabb autó közül a legismertebb a hamarosan piacra kerülő Tesla Model S Plaid, amely 9 másodperc alatt éri el a negyedmérföldes távot. Az új Tesla tehát biztosan gyorsabb lesz, mint a Lucid Air szintén három villanymotorral szerelt változata, amely néhány tizeddel elmaradva, 9,3 másodperc alatt tette meg az alig több mint 400 méteres teszttávot korábban ugyanazon a Laguna Seca-i versenypályán. A triplamotoros Tesla Model S Plaid igen gyors, 1100 lóerejével a gyorsítópedál akár 320 kilométeres sebességre is rábírhatja óránként az autót. A Plaidnek amúgy a hatótávja is impozáns: 836 kilométer megtételét ígéri.

Tesla Model S Plaid
Tesla Model S Plaid

Elon Musk autójánál jobban gyorsul a Ford Mustang tanulmányautója: a Cobra Jet 1400 dragsternek a negyed mérföld megtételéhez csupán 8,27 másodpercre volt szüksége. Az autót négy elektromos motor hajtja: ezek teljesítménye 1044 kW (1400 lóerő), és 150 Nm nyomatékot állítanak elő, 273 kilométer/óra csúcssebességig. A Ford fő célja, hogy bemutassa a jövőbeli hajtáslánc-technológiáját. A Fordban négy PN-250-DZR inverter van párosítva egy-egy DS-250-115-ös motorral – ezek így összesen négy motort adnak ki, amelyek percenként akár 10 ezres fordulatszámon képesek pörögni. Ezek a motor-inverter csomagok 800 voltos és 700 amperes árammal működnek, maximális teljesítményük egyenként 350 kW.

Ford Mustang Cobra Jet 1400 dragster
Ford Mustang Cobra Jet 1400 dragster

Van egy autó, amely itt készült Európában, és 8 másodperc alatt teszi meg az első 400 métert. Ez a mestermű az olasz Pininfarina autója, a Battista Anniversario, amelyből mindössze 150 darabot készülnek gyártani, és az ára 2,87 millió dollár lesz. Az irdatlan gyors autóban lévő négy villanymotor összteljesítménye 1900 lóerő, ami mellé 2300 Nm csúcsnyomaték jár. Ezzel a szettel szédítő 2 másodperc alatt gyorsul 100 kilométerre, de ahhoz is csak 12 másodpercre van szüksége, hogy elérje a 350 kilométeres óránkénti csúcssebességét. A 120 kWh kapacitású akkucsomaggal akár 500 kilométert is meg lehet tenni, persze nem csúcssebességen.

 Pininfarina Battista Anniversario
Pininfarina Battista Anniversario

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés