hirdetés
hirdetés

1400 futballpálya nagyságú intelligens ipari park

Sanghaj nemzetközi hajózási és kereskedelemi központjában található ipari parkban óriási kihívást okozott a villamosenergia-elosztás vezérlés megoldása, ahol 10 négyzetkilométeres területű, intelligens ipari parkot létesítettek.

hirdetés

Az ABB befejezte azt a 6 hónapos projektet, amely keretében a sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi zónában (Free Trade Zone – FTZ) kiépítették a villamosenergia-elosztás vezérlését biztosító ABB Ability Electrical Distribution Control Systemet (EDCS). A projektnek köszönhetően a több mint 1400 futballpálya nagyságú fejlesztési terület ma intelligens ipari parknak tekinthető. Az ABB rendszerével javították a villamosenergia-ellátás stabilitását és digitalizálták az ipari park energiagazdálkodását.

A sanghaji Waigaoqiao FTZ a maga nemében az első ilyen létesítmény Kínában. A 30 éve alapított zóna Sanghaj Pudong New Area nevű részén található, amely Sanghaj nemzetközi hajózási és kereskedelemi központja. Itt található az országos import kereskedelmi promóciós és innovációs kiállítási terület is. Az ipari park decentralizált projekthelyszínei olyan nagy területen oszlanak el, hogy az a villamosenergiaelosztó berendezések egységes irányítása szempontjából jelentős gondot jelentett. A fejlesztés azért is fontos volt, mert az ipari parkban üzemelő cégek számára biztosítani kellett a villamosenergiaelosztás biztonságát és megbízhatóságát is.

A sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi zóna
A sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi zóna

Az ABB segítségével a park teljes területén az ABB AbilityTM EDCS rendszert telepítettek, és kiépítettek egy távvezérelt villamosenergia-irányítási platformot is, amely az alábbiakat biztosítja:

  • több helyszínre kiterjedő, szinkron, valós idejű felügyelet a berendezések teljesítményének, valamint a projektterületeken lévő villamos rendszerek átfogó irányítására;
  • részletes áramköltségek és a veszélyek gyors azonosítása;
  • a villamosenergia-elosztó főberendezések állapotfüggő (prediktív) karbantartása az áramellátás garantált megbízhatósága és folyamatossága érdekében;
  • valós idejű riasztások az üzemeltető és karbantartó személyzet számára a vizsgálatok hatékonyságának növelésére, valamint a hibaelhárítási válaszidők lerövidítésére.

Az intelligens ipari parkok iránti kereslet növekedésével együtt erősödik az igény az energia optimalizálása, a villamos energia minőségének javítása, valamint az intelligens üzemeltetési és karbantartási módok iránt is.

A sanghaji Waigaoqiao FTZ projekt keretében telepített Emax 2 megszakító
A sanghaji Waigaoqiao FTZ projekt keretében telepített Emax 2 megszakító

A technológia

A sanghaji Waigaoqiao FTZ speciális igényeinek kielégítése érdekében az ABB AbilityTM EDCS rendszerbe integrálták az iVD4 középfeszültségű, vákuumos megszakítókat és az Emax 2 kisfeszültségű, légszigetelésű megszakítókat is, amivel biztosítják az intelligens hőmérsékletméréseket a kritikus területeken, valamint az intelligens villamosenergia-elosztó rendszerek csatlakozását. A betáplálás megszakítási feladatainak ellátására a 6-pontos érintkezőkaros hőmérsékletmérést biztosító ABB iVD4-t választották, amely képes pontosan mérni a főáramkör hőmérsékletét, meghatározni a lehetséges biztonsági problémákat, időben figyelmeztetni az esetleges eseményekre, jelentősen csökkenteni a váratlan áramszüneteket és hatékonyan mérsékelni az üzemeltetési költségeket. A digitális kommunikációs módszerrel csatlakoztatott Emax 2 légszigetelésű megszakítók jelentős szerepet játszanak a valós idejű berendezés-felügyelet megvalósításában, a korai figyelmeztetések generálásában, a mobil üzemeltetés és karbantartás biztosításában, az elektromos rendszerek megbízhatóságának garantálásban, valamint a villamos energia költségek rugalmas szabályozásában.

(forrás: ABB )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés