hirdetés
hirdetés

Csillagászat

A földön kívüli élet után kutattak tudósok - mit találtak?

A Pennsylvaniai Állami Egyetem tudósai a NASA infravörös csillagászati műholdjának adatait felhasználva fürkészték a világegyetemet.

hirdetés

Az amerikai űrügynökség egy hete jelentette be, hogy 20 éven belül biztosan meglesz a bizonyíték a földön kívüli életre. Pennsylvaniai tudósok éppen a NASA WISE nevű űrteleszkópjának adatai alapján most azt állítják, hogy 100 000 galaxist átvizsgálva juszt sem találtak nyilvánvaló jeleket fejlett földönkívüli civilizációk létezésére.

A kutatók a műhold segítségével hő formájában kisugárzó energiagócokat kerestek az univerzumban. A vizsgálatot kezdeményező professzor, Jason T. Wright szerint, ha egy fejlett, űrutazó civilizációnak sikerül egy teljes csillagrendszert gyarmatosítania, akkor a mondott civilizáció fejlett technológiája által megtermelt energia a közép-infravörös tartományban már észlelhető lenne. A tudós szerint a hatalmas mennyiségű, elhasznált energiának valamilyen módon hősugárzás formájában meg kell jelennie.

Roger Griffith, a tanulmány vezető szerzője a műhold csaknem 100 millió bejegyzését böngészte át fokozott közép-infravörös sugárzás után kutatva. A tudós ezt követően a 100 000 legígéretesebb galaxisra tovább szűkítette a vizsgálatot, és megállapításai szerint ezek közül is 50-ben volt „szokatlanul magas szintű közép-infravörös sugárzás”.

A WISE műhold (fotó: Wikipédia)
A WISE műhold (fotó: Wikipédia)

Wright szerint mindez azt jelenti, hogy az általuk tanulmányozott csillagrendszerek egyikében sem hemzsegnek számolatlanul az idegen lények. „Ezek a galaxisok több milliárd évesek, ami nagyon sok idő ahhoz, hogy feltöltődjenek idegen civilizációkkal, már amennyiben ezek léteznek” – mondta. „[Emiatt] vagy nem léteznek, vagy pedig még nem használnak elég energiát ahhoz, hogy észrevegyük őket” – tette hozzá a tudós.

Wright megállapítja ugyanakkor, hogy ha a fejlett életre nincs is nyilvánvaló bizonyíték, azért még élhetnek idegen lények az univerzumban. Mint azt a kutató elmondta, most még tüzetesebb vizsgálatok során megnézik, hogy a keletkezett hő vajon természetes forrásoknak, vagy fejlett civilizációknak köszönheti –e a létrejöttét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés