hirdetés
hirdetés

CAE

Úttörő technológia: Store Share View a felhőben

Az adatok felvitele a felhőbe, és azok használata az együttműködési forgatókönyvek megvalósításában napjainkban már inkább elvárt, mintsem ajánlott. De számos vállalkozás fogalmaz meg kérdéseket a lehetséges megközelítési módokról és a megfelelő „dózisról”. Az érintett cégek támogatása érdekében fejlesztette ki az Eplan a Store Share View-t.

hirdetés

A Microsoft Azure-platformon alapuló megoldás egy olyan szolgáltatás, amely az Eplan-projektek felhőben történő kezelését teszi lehetővé. Ezzel egyidejűleg a jövőben általánossá váló felhő-felhő kapcsolatok alapját is képezi. Az Eplan első lépésként az idei Hannoveri Váráson mutatta be a Store Share View egy részét, amellyel a projektek megtekinthetők, áttekinthetők és kommentálhatók a munkafolyamat átirányításával. A monheimi székhelyű megoldásszolgáltató Eplan ezután lépésről lépésre kalauzolja el ügyfeleit a felhőszolgáltatások használata felé vezető úton. A felhasználók olyan központi adatforrást használhatnak, amely az Eplan-adatokat mindazok számára elérhetővé teszi, akik egy adott projektben részt vesznek – beleértve a downstream (későbbi) folyamatokat is. Az adatokhoz való hozzáférés univerzális: bárhonnan, bármely végfelhasználó részéről megtörténhet, és független az Eplan telepítésétől is.

A Store Share View (mentés és megosztás nézet) megoldásnál már a név is arról árulkodik, hogy mi vár az ügyfelekre a felhőbe való utazásuk során: az Eplan-projekt elmenthető a felhőbe (mentés), és bármikor elérhetővé tehető minden résztvevő számára (megosztás). Nem igényel semmilyen telepítést – még a hagyományos Viewer-telepítést sem, amely korábban szükséges volt. Jelentkezzen be, tekintse meg a projektet, kommentálja azt a redlining (korrigálás) funkcióval, és jelölje meg a munka előrehaladását – ilyen egyszerűek az első lépések a felhőkörnyezetben. A rendszert úgy tervezték meg, hogy az összes szükséges Eplan-projektinformáció a felhőben mint központi információforrásban a rendelkezésre álljon. A bizalmas műszaki információk továbbra is védettek az illetéktelen hozzáféréstől a jogosultságok kezelésével. A jogok hozzárendelése az ügyfél illetékes részlegének hatásköre.

Az Eplan Cloud új integrációja a 2.8 verziótól válik elérhetővé (forrás: Eplan)
Az Eplan Cloud új integrációja a 2.8 verziótól válik elérhetővé (forrás: Eplan)

Ez természetesen csak az első lépés, amelyet az Eplan-platform felhasználói a felhőben végezhetnek el, de egy nagyon is fontos lépés. A múltban, amikor a tervezőmérnök kapcsolásirajz-információkat osztott meg a későbbi folyamatok (például a vezérlőszekrény-gyártás vagy az üzembe helyezés) számára, mindehhez ezeroldalnyi dokumentációt kellett papírra nyomtatni. A papírmentes munkafolyamat nemcsak költséghatékonyabb, hanem óriási mértékben növeli a minőséget is. Egy másik döntő szempont az együttműködés lehetősége. Az Eplan-felhőkoncepció előfutárának számító Store Share View-megoldással az adatokhoz külső érintettek is hozzáférhetnek, amennyiben rendelkeznek hozzáférési jogosultságokkal. Az együttműködés infrastruktúrája a felhőn keresztül érhető el, és a részlegeknek már nem kell elvégezniük az időrabló projektátadási folyamatokat. Az alvállalkozók az aktuális projekt státusának megtekintéséhez egyszerűen egy böngészőt használhatnak. Egy másik praktikus előny: csak az aktuális adatok érhetők el, és a változásokat egy irányított redlining-munkafolyamat révén dokumentálják, ami azt jelenti, hogy a hibák forrása egyszer és mindenkorra megszűnik. Az alvállalkozókkal való együttműködés megkönnyíti a munkafolyamatok optimalizálását.

A PDM/PLM kapcsolatok megmaradnak

Amikor egy cég új szoftvert kíván bevezetni, azonnal felmerül egy kérdés: mi történik az aktuális IT-infrastruktúrával kialakított kapcsolatokkal? Ilyenek például a PDM- vagy PLM-rendszerekhez kapcsolt interfészek, amelyek rendszerint frissítésre szorulnak, vagy az új szoftverhez kell azokat adaptálni. Az Eplan ezt a szempontot is figyelembe vette a Store Share View fejlesztése során: az Eplan-platformon létrehozott kapcsolatok változatlanok maradnak. Nem szükséges a meglévő integrációk bármilyen mértékű átalakítása, mivel a tervezés során létrehozott Eplan-projektek jelentik a Store Share View forrását, ezért szükségtelen bármilyen módosítást végezni a forrásprojekt adatainak tárolásához.

Az Eplan-felhasználó által példaként megosztott kapcsolásirajz-projekt elérhetővé válik a böngészőn keresztül történő gyártáshoz
Az Eplan-felhasználó által példaként megosztott kapcsolásirajz-projekt elérhetővé válik a böngészőn keresztül történő gyártáshoz

Innovatív működési koncepció

A funkcionalitáson kívül egy szoftver felé az is elvárás, hogy felhasználóbarát legyen a működése, és támogassa a felhasználót minden felmerülő igényben. Az Eplan ezen a téren is jól teljesített. A modern kezelési koncepció minden ízében az egyszerűséget tükrözi vissza. Használjunk bár touchpadet, egeret vagy érintőtollat, minden technológia és természetesen minden aktuális végberendezés alkalmazható – a számítógépektől az érintőképernyőkön át egészen a mobil eszközökig. Ez biztosítja a kellő rugalmasságot egy olyan érában, amikor a tervezési és gyártási folyamatok egyre globálisabbá válnak. A felhőszolgáltatások 24 órás rendelkezésre állásának köszönhetően a projekt minden résztvevője a világ bármely pontjáról hozzáférhet az adatokhoz.

A változások dokumentálhatók és továbbíthatók az Eplan-felhasználóknak, akik egy listát követve elvégezhetik a módosításokat
A változások dokumentálhatók és továbbíthatók az Eplan-felhasználóknak, akik egy listát követve elvégezhetik a módosításokat

Első tapasztalatok a partnervállalatoktól

A felhőtechnológiákat úgy fejlesztették ki, hogy sok résztvevő dolgozhasson együtt egy projekten. Az ipar 4.0 koncepcióból adódik, hogy ezek a résztvevők gyakran sokkal szélesebb körből kerülnek ki, mint egy-egy vállalat munkatársai. A partnerek együttműködnek a megoldások megtalálásában, összekapcsolják a szoftveres megoldásaikat, és ezáltal növelik a felhasználók számára nyújtott előnyöket. A Festo és a Lenze már évek óta az Eplan partnerének számít. Ezek a vállalatok számos alkatrészadatot tárolnak az Eplan Data Portalban, és kihasználják a felhőtechnológia által kínált lehetőségeket. A Hannoveri Vásáron mindkét cég olyan kezdeti felhasználási eseteket mutatott be, amelyek műszaki megvalósítását Rest API-val végezték a Store Share View-ban. A Rest API-technológia lehetővé teszi egy harmadik félnek számító beszállító számára a projekthez történő hozzáférést, így a beszállító az Eplanban tervezett mérnöki adatokat optimálisan használhatja fel a későbbi folyamatok során.

(forrás: Eplan/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés