hirdetés
hirdetés

Gyors prototípus-készítés

Újabb 3D-s asztali nyomtatóval bővítettek

Az új, nagy felbontású és nagy sebességű 3D-s asztali nyomtató célközönsége a felhasználók igen széles köréből tevődik össze, megtalálhatók közöttük többek között a gyors prototípus-készítéssel és termékfejlesztéssel foglalkozó mérnökök.

hirdetés

Az RS Components tovább bővítette gyors prototípus-készítő berendezéseinek folyamatosan növekvő választékát, ezúttal a London 3D Print Show Global Awards rendezvényen 2014 legjobb felhasználói terméke díjat elnyert Ultimaker 2 3D-s nyomtatóval. Az új 3D-s asztali nyomtató szálhúzásos nyomtatási technológiát (FFF) alkalmaz, és célközönségében ugyanúgy szerepelnek a tervezésben, prototípusgyártásban és kutatás-fejlesztésben résztvevő villamos- és gépészmérnökök, mint az amatőr fejlesztők vagy a diákok.

Fűtött tálca előnyei

A prémium anyagokból és alkatrészekből gyártott legújabb Ultimaker 3D-s nyomtató a korábbi verziókhoz képest már fűtött tálcával rendelkezik, aminek köszönhetően a nyomat sima felületű lesz, és megakadályozza, hogy a végtermék meghajoljon, emellett pedig használhatóvá teszi az ABS nyomtató-alapanyagot is. Jelenleg a piacon elérhető 3D-s asztali nyomtatók közül ez a típus a leggyorsabb és legpontosabb. Nyomtatási sebessége eléri a 300 mm/s-ot, rétegvastagsága pedig a 20 mikront vagy 0,02 mm-t. Ráadásul igen kompakt kialakítású, a keret méretei 357 mm×342 mm×388 mm (a tekercs ennek nem része), ezáltal a tárgyméret akár 230 mm×225 mm×205 mm is lehet.

Kompakt kialakítású, gyors és olcsón üzemeltethető az Ultimaker 2
Kompakt kialakítású, gyors és olcsón üzemeltethető az Ultimaker 2

A fúvóka átmérője 0,4 mm, amely problémamentesen képes kezelni az ajánlott 2,85 mm-es szálátmérőt. A fúvóka üzemelési hőmérséklet-tartománya +180–260 °C, míg a fűtött tálcáé +50–100 °C.

15 forint köbcentiméterenként

Az Ultimaker gyártója által közölt adatok alapján a nyomtatási költség körülbelül 0,05 euró (megközelítően 15 forint) köbcentiméterenként, ebbe beleszámít mind az anyag-, mind az energiaköltség. Az FFF technológiának köszönhetően alapanyagok széles választéka felhasználható, köztük az igen népszerű PLA és ABS is.

A 3D-s modellt tartalmazó fájl feltöltésére a nyomtató egy önálló SD kártyaolvasóval kerül forgalomba, ráadásként pedig jár hozzá az Ultimaker nyílt forrású Cura szoftvere is, amely a nyomtatás előkészítési fázisában a szükséges rétegekre bontja a 3D-s modellt. A Cura szoftvert a London 3D Print Show Global Awards rendezvényen 2014 legjobb felhasználói szoftverének választották.

(forrás: RS Components/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés