hirdetés
hirdetés

Tényleg megéri egy szoftverváltás?

Most jöjjön egy amerikai mérnök beszámolója, aki több mint 27 év AutoCAD használat után váltott és nem bánta meg, hogy a biztos, kényelmes és ismerős szoftverét DraftSight-ra cserélte. Ebben a cikkben arról fogunk írni, hogy melyek azok a funkciók, amelyeket a váltás során fedezett fel és miért gondolja, hogy érdemes mindenkinek megfontolnia egy ilyen cserét. Jöjjön Mike Walloch beszámolója a váltásról!

hirdetés

Egyesek számára az AutoCAD-ben végzett munka olyan, mint egy bejáratott cipő, kényelmes és illeszkedik a lábára. A menü elrendezése, a parancssor, a színpaletta, az összes testreszabott gomb és LISP-rutin, ezek együtt az évek során egy gondosan létrehozott, barátságos és megszokott környezetet alkotnak, amelyet nehéz szívvel hagy maga után az ember.

Ismerős történet

Mint az emberek többsége, az AutoCAD-et is elsősorban 2D-s rajzoláshoz és tervezési munkákhoz használtam, de alkalomadtán nem parametrikus 3D-s modellezéshez is. Amikor 3D CAD-munkát kellett végezni, SOLIDWORKS-öt használtam. Nagyra értékeltem a parametrikus modellezés puszta erejét és képességét a SOLIDWORKS-ben, de soha nem tudtam túllépni valamiért a 2D AutoCAD megjelenítésén és hangulatán, ezért ragaszkodtam mindkét szoftvercsomaghoz.

Egy napon annak a cégnek, amelynek akkor dolgoztam, át kellett váltania egy olyan szoftverre, amely képes 3D-s modellezésre és LISP-rutinok futtatására. Fontolóra vették az AutoCAD teljes elhagyását, de ez azt jelentette, hogy több évtizedes, még aktív termékcsaládban lévő 2D-rajzok elveszhetnek. Nem volt költségvetésük az összes karbantartandó rajz konvertálására vagy újrateremtésére, és az AutoCAD LT-ből túl sok funkciót vettek ki, hogy életképes lehetőség legyen, ezért úgy tűnt, hogy elakadtunk, vagy legalábbis én azt gondoltam.

Váltás AutoCADről DraftSightra

Képzeljen el egy CAD-csomagot, pontosan ugyanazzal a DWG-fájlformátummal, mint a meglévő rajzai, az összes szükséges professzionális minőségű eszközzel, a már meglévő AutoCAD megjelenítéssel és érzéssel, az ár töredékéért! Ez a DraftSight. És tényleg! Nyissa meg a régi AutoCAD fájlokat anélkül, hogy export-import folyamaton kellene átmenniük! Használja a régi sablonokat és a szokásos rétegeket! A kollégák továbbra is használják az AutoCAD ősi verzióját? A fájlokat régebbi DWG- vagy DXF-formátumban mentheti el nekik.
Használjon egy menüelrendezést és a már ismert parancsneveket, beleértve a kedvenc billentyűzet álneveit is! Használja ugyanazokat a LISP-rutinokat, amelyeket évek óta használ! Testre szabhatja, hogy úgy nézzen ki és viselkedjen, ahogy önnek tetszik!

Ismerős felhasználói felület 

Csak néhány percbe telt, hogy a DraftSightot az ősidőket idéző preferenciáimhoz igazítsam, teljes képernyős nézettel és eszköztárakkal a grafikus terület felett. Az Opciók párbeszédpanelen könnyen lehet navigálni, a keresőmező pedig megkönnyíti a kívánt beállítás megtalálását. Íme az egyik régi AutoCAD-rajzom, amely gond nélkül megnyitottam a DraftSightban:

azoknak, akik a modern szalag stílusú menüt részesítik előnyben a klasszikus eszköztárak helyett, jó hírem van. A bal felső sarokban található legördülő menü, lehetővé teszi a két elrendezés közötti váltást. Mindkettő megvan!

A DraftSight 5 csomagja

A SOLIDWORKS-hoz hasonlóan a DraftSight is a Dassault Systemes termékcsalád része. Előnye, hogy ismerős az AutoCAD felhasználók számára, hiszen a kezelőfelület miatt úgy érezhetik AutoCAD-ben dolgoznak, nem idegen a SOLIDWORKS felhasználóknak sem. Mivel nem mindenkinek azonos a CAD igénye, a DraftSight 5 különböző csomagot kínál portfóliójában. A DraftSight Standard, Professional és Premium önálló éves előfizetési modellek.

A DraftSight Enterprise és az Enterprise Plus olyan hálózati licencek, amelyek lehetővé teszik a licencek megosztását a cégen belül, telepítési varázsló elérését, amely segíti a telepítést és a frissítéseket, valamint a felhasználók ezekhez a csomagokhoz technikai támogatást vehetnek igénybe. Az API-k nem szerepelnek az AutoCAD LT programban. Azért az én esetemben a DraftSight Professional vagy az Enterprise jobb választásnak bizonyul pusztán a funkciók alapján. Ha jelenleg az AutoCAD fejlettebb képességeit használja, ez az az alternatív eszköz, amelyet érdemes kipróbálnia!

Az AutoCAD 1982 óta működik, eredete 1977-ig nyúlik vissza. Sokunk számára ez a régi, kényelmes, jól megszokott cipő. De mindent figyelembe véve, amit megvizsgáltunk, nehéz lenne megindokolni, hogy miért ne váltsunk a DraftSightra. A DraftSight új eszközöket kínál számunkra, amelyek meglepően hasonlítanak a régihez, és ugyanazokat a munkákat végzik, kényelmesebb előfizetési modellel és alacsonyabb költséggel. Én azt mondom, ebben az esetben a változás egy nagyon-nagyon jó dolog.

Tudjon meg többet a DraftSight megoldásairól és jelenleg futó akciókról! 

(forrás: EuroSOLID Zrt.)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés